Udland

Tyrkiet anklager Tyskland for dobbeltmoral efter aflysning

Steffen Jensen fra Tyrkiet: Hernede opfatter man det som en indblanding i den tyrkiske valgkamp.

Den politiske krise mellem Tyrkiet og Tyskland over to aflyste valgmøder i Tyskland bliver stadig dybere.

Det er to tyrkiske valgmøder i Tyskland, arrangeret for den store tyrkiske befolkningsgruppe i Tyskland i Gaggenau og i Köln, som kommunale tyske myndigheder har aflyst af sikkerhedshensyn.

På møderne skulle to tyrkiske ministre, henholdsvis justitsministeren og økonomiministeren forsøge at overtale tyrkiske vælgere i Tyskland til at stemme ja til en forfatningsændring, der ville give den tyrkiske præsident Erdogan mere magt.

Stor vrede i Tyrkiet

Aflysningen er møderne er blevet vredt modtaget i Tyrkiet, fortæller TV 2’s korrespondent Steffen Jensen, der befinder sig i Tyrkiet.

- Det er en meget stor historie her i Tyrkiet. Den tyrkiske regering og de tyrkiske myndigheder føler, at det er en indblanding i den tyrkiske valgkamp op til afstemningen om forfatningsændringen. Og tyrkerne føler, at aflysningen er et eksempel på europæisk dobbeltmoral overfor Tyrkiet. Hvis man i Tyrkiet havde aflyst et politisk møde op til en folkeafstemning, så ville den tyrkiske regering blive kritiseret for ikke at være demokratisk. Nu føler Tyrkiet så, at det samme sker i Tyskland, siger Steffen Jensen.

- Vi må ikke glemme, at der i Tyskland er tre – fire millioner borgere af tyrkisk eller kurdisk oprindelse, og mange af dem har stemmeret i Tyrkiet. Derfor er det, der foregår i Tyskland, også tyrkisk indenrigspolitik. Og tyrkerne føler, at tyskerne har blandet sig i tyrkisk indenrigspolitik, siger han.

Tyrkiet er ikke "anden klasse"

I Tyrkiet har den tyske ambassadør været indkaldt til en alvorlig samtale i Udenrigsministeriet, og i dag advarer den tyrkiske udenrigsminister Mevlüt Çavusoglu om at aflysningerne kan få konsekvenser:

- Hvis I vil arbejde sammen med os, bliver I nødt til at lære, hvordan I skal opføre jer over for os. I bliver nødt til at overveje konsekvenserne.  I er ikke "første klasse" og Tyrkiet "anden klasse", siger udenrigsministeren til det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu.

Bombetrussel

I Tyskland var den anspændte situation sandsynligvis også grunden til, at rådhuset i den ene af byerne – Gaggenau – blev ramt af en bombetrussel, som dog viste sig at være grundløs.

Den tyrkiske justitsminister, der skulle have holdt tale ved det aflyste møde i Gaggenau, blev så vred over aflysningen, at han aflyste et møde med sin tyske justitsminister-kollega og rejste hjem til Tyrkiet.

TV 2 Nyhederne: Aflyst møde i Tyskland skaber diplomatisk krise

"En lokal beslutning"

Den tyske forbundskansler Angela Merkel afviser pure, at den tyske regering skulle stå bag beslutningen om at aflyse de politiske møder.

-Det er udelukkende en beslutning, der er truffet på lokalt, kommunalt plan, siger hun i dag fra Tunesien, hvor hun er på officielt besøg.

De politiske møder i Tyskland er arrangeret af tilhængere af den tyrkiske præsident Erdogan, som ønskerat skabe et flertal for forfatningsændringen. Forfatningsændringen har til gengæld mødt megen kritik i Europa, for mange frygter, at den nye forfatning vil samle udemokratisk megen magt hos præsident Erdogan.

En række af kriser

- Den aktuelle krise mellem Tyrkiet og Tyskland kommer oven i en række andre kriser mellem de to lande, blandt andet efter Tyskland har givet politisk asyl til tyrkiske officerer, som ifølge Tyrkiet deltog i forsøget på militærkup i Tyrkiet sidste sommer, siger Steffen Jensen.

En anden alvorlig kurre på tråden er den tyrkiske fængsling af en journalist fra den store tyske avis Die Welt. Han har siddet varetægtsfængslet siden den 14. februar, efter han skrev en kritisk artikel om den tyrkiske energiminister, der, ud over at være minister, også er præsident Erdogans svigersøn.

Tyskland har til gengæld givet en tyrkisk redaktør ophold i landet, efter han flygtede fra Tyrkiet, hvor han var idømt fem års fængsel. Tyrkiet anklager redaktøren for spionage, mens Tyskland ser sagen som et eksempel på, at Tyrkiet udrenser al opposition til præsident Erdogan efter kupforsøget i sommer – uanset om folk har spillet en rolle i kupforsøget eller ej.

Folkemord og satiredigt

En tredje krise i forholdet mellem de to lande opstod sidste sommer, da det tyske parlament vedtog en udtalelse, der kaldte drabet på den armenske befolkningsgruppe i Tyrkiet under 1. verdenskrig for et ”folkemord”. En betegnelse, som de tyrkiske myndigheder reagerer meget skarpt på.

Og – endelig – en fjerde krise opstod i marts sidste år, da en tysk TV-komiker læste et satirisk digt op på fjernsynet, hvor præsident Erdogan blev anklaget for seksuelle overgreb.

Tyrkiet krævede komikeren straffet for ”fornærmelse mod et udenlandsk statsoverhoved”, men det afviste den tyske anklagemyndighed. Retten har dog forbudt komikeren at gentage oplæsningen af digtet.