Udland

Slut med plastiksugerør efter klamt videoklip

Et videoklip med en skildpadde, der får et sugerør trukket ud af næsen, har fået to puertoricanske kvinder til at finde på alternativ til plastik

I august 2015 rejste den amerikanske studerende Christine Figgener fra Texas A&M University til det mellemamerikanske land Costa Rica. Formålet var at studere havskildpadderne ved Costa Ricas caribiske kyst i forbindelsen med sin doktordisputats, der skulle gøre hende til marinebiolog. 

Sammen med et hold forskere indfangede hun havskildpadder i Det Caribiske Hav. Skildpadderne blev registreret, målt og vejet.

Men en af skildpadderne tiltrak forskernes opmærksomhed. 

- Vi havde fanget denne han-skildpadde og fået ham om bord. Her tog vi en vævsprøve og mærkede ham, men så opdagede vi noget i hans ene næsebor. Vi troede først, det var en parasit eller lignende, og så begyndte vi at undersøge det nærmere, fortæller Christine Figgener til universitet A&M's Youtubekanal.

Skildpadden åbnede flere gange munden højt og "skreg" af smerte, mens sugerøret blev trukket ud

"Skreg" lydløst af smerte

Mens Christine Figgener filmede løs begyndte en af hendes kollegaer at trække, hvad der viste sig at være et plastiksugerør, ud af skildpaddens næsebord. Skildpadden åbnede flere gange munden højt og "skreg" lydløst af smerte. Efter otte minutters kamp lykkedes det til sidst at få det over 10 centimeter lange plastiksugerør ud af næsen.

Christine Figgener lagde videoklippet på de sociale medier. Alene på Facebook blev klippet set 23 millioner gange på en enkelt dag, og videoen gik viralt.

Videoklippet gjorde stort indtryk

Klippet nåede også over på den anden side af Det Caribiske Hav til Puerto Rico. Her gjorde videooptagelserne af skildpadden med blodet løbende ud af næsen et stærkt indtryk på to unge kvinder.

Klippet med skildpadden, der fik trukket et sugerør ud af næsen, gjorde et stort indtryk på Katerina Toro og Daniela Ligazi, og de besluttede sig for at gøre noget ved problemet med plastikaffald i havene.

- Jeg var lige blevet veganer, og så så jeg den her video med en skildpadde, der havde fået et sugerør i næsen, fortæller Daniela Ligazi til den puertoricanske tv-station WAPA.

Sammen med sin veninde Katerina Toro besluttede hun at påtage sig et socialt ansvar og gøre noget ved problemet med al den plastik, der ender i havet. For også i Puerto Rico udgør plastikaffald en trussel mod miljøet og havdyrene. 

Hvert år smides 8 millioner tons plastik i havet

Forskere vurderer, at der hvert år bliver udledt 8 millioner tons plastik i verdenshavene. På strandene i Puerto Rico flyder det da også med plastikaffald. Og netop sugerør er et af de 10 hyppigste plastikprodukter, der smides på strandene.

Derfor har de to kvinder nu fået produceret alternative sugerør i nedbrydeligt bambus. Det planetvenlige sugerør bliver solgt sammen med en lille pose, så sugerøret kan tages med og genbruges.

Bambussugerørene leveres sammen med en lille stofpose, så man kan tage sugerøret med sig og bruge det igen

Katerina Toro og Daniela Ligazi ved godt, at deres bambus-sugerør blot er en dråbe i havet i kampen mod plastikaffald. Men kan de bare redde en enkelt havskildpadde, fra at svømme rundt med et plastiksugerør i næsen, er deres mission lykkes. 

Og skildpadden i videoen? Den overlevede!

- Åh, den ulykkelige lille fyr med sugerøret i næsen? Blødningen standsede hurtigt efter plastiksugerøret blev fjernet, fortæller Christine Figgener på A&M's Youtubekanal.  

Christine Figgener giver her en havskildpadde et kys på næsen, inden den sættes ud i havet igen

- Havskildpadden blev derefter forsigtigt sat tilbage i havet, og vi håber den ikke støder ind i mere flydende plastikaffald, slutter Christine Figgener. 

Hun har nu oprettet en fond, der skal samle penge ind til et forskningsprojekt om havskildpadder.