Udland

Norske toldere chokerede over sexdukker, der ligner børn - i Danmark er de lovlige

Det norske politi slår alarm, efter toldvæsnet de seneste måneder har beslaglagt 21 sexdukker, som ligner børn.

Siden efteråret 2016 har det norske toldvæsen afsløret flere tilfælde, hvor norske borgere har bestilt og importeret sexdukker fremstillet som naturtro børn. Det oplyser Kripos til NRK.

Nogle af modtagerne er tidligere dømte for seksualforbrydelser, og flere arbejder med børn i dagligdagen.

- Vi er bekymrede og chokerede, siger Jørn Ferner Bergersen, fungerende afdelingsdirektør i den norske tolds efterretningscenter, til NRK.

Dukker iklædt børnetøj

Dukkerne er omkring en meter lange, og nogle af dem har været pakket ind i børnetæpper og har haft børnetøj på. Desuden skal pakkerne have indholdt diverse renseudstyr.

Dukkerne er bestilt af mænd i alderen 18-60 år, som bor over hele Norge.

- Der er ingen tvivl om, at man ved, hvad man har bestilt, når man køber sådan noget på nettet, siger Jørn Ferner Bergersen.

Toldmyndighederne har sammen med politiet valgt at informere om fundene, fordi man er bekymret for udviklingen.

Dukke førte til børneporno-anholdelse

Erik Rand, politiadvokat i Sør-Vest politidistrikt, oplyser at man lige nu har fire sager under behandling. En person er varetægtsfængslet i to uger, mistænkt for opbevaring af overgrebsmateriale.

- Baggrunden er, at politiet foretog en ransagning hos vedkommende, efter at vi havde fået mistanke om, at han havde indført en sexdukke udformet som et barn. Under ransagningen fandt politiet overgrebsbilleder af børn i seksuelle situationer.

Kripos, det norske kriminalpoliti, påpeger at dukkerne er meget virkelighedsnære, og at mulig seksuel omgang med dukkerne i sidste ende kan føre til at begå overgreb mod børn.

Politiet mener, at de personer, som bestiller dukkerne, kan have begået overgreb mod børn tidligere, eller at der kan være en risiko for, at de vil begå overgreb mod børn i fremtiden. Derfor er det meget vigtigt, at disse personer opdages, understreger politiet.

Dukker er lovlige i Danmark

I Danmark er dukkerne ikke ulovlige, men toldvæsnet er stødt på dem. Det oplyser Preben Buchholtz, der er underdirektør for Toldvæsnet i Skat. 

- Vi har i 2016 set nogle eksempler på de her dukker, og hvor de er ført ind. Der er ikke en direkte toldmæssig problemstilling i det. I de tilfælde, hvor vi er i tvivl om lovligheden, overdrager vi sagerne til politiet, som så tager stilling til dem, siger Buchholtz.