Nordkorea: Alt tyder på Kim Jong-nam døde af et hjerteanfald

Nordkoreas talsmand i Malaysia har også undersøgt drabet på diktatorens storebror.

Mens malaysiske myndigheder i sidste uge fastslog, at det var nervegiften VX, der slog Kim Jong-nam ihjel, så har Nordkorea nu fundet frem til en anden årsag til hans død. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Således har en talsmand for Nordkorea torsdag formiddag udtalt, at alt tyder på, at Kim Jong-nam døde af et hjerteanfald. 

Samtidig udtaler talsmanden for diktaturet, at prøver af det giftige stof, som blev anvendt under mordet på Kim Jong-nam skal sendes til undersøgelse hos Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben.

Talsmanden bruger ikke navnet Kim Jong-nam, men omtaler det som 'mordet i lufthavnen', skriver Reuters. Hvorfor han kalder et påstået hjerteanfald for et mord, beskrives ikke.

Led en smertefuld død

Den 13. februar blev den 45-årige Kim Jong-nam udsat for giftangrebet med nervegiften VX med det kemiske navn S-2 Diisoprophylaminoethyl methylphosphonothiolate. Det skete, da to kvinder smurte giften i ansigtet på ham i afgangshallen i den internationale lufthavn i Kuala Lumpur, Malaysia.

Obduktionen af Kim Jong-nam, den dræbte halvbror til Nordkoreas leder, Kim Jong-un, viser, at han blev dræbt inden for 15-20 minutter af nervegiften VX.

Han led en "meget smertefuld død", siger Malaysias sundhedsminister på en pressekonference søndag. Siden måtte politi og andre myndigheder foretage en række tekniske undersøgelser for at fastslå, om der var flere spor af den farlige nervegift, inden lufthavnen kunne erklæres sikker.

Diplomatisk krise

En vietnamesisk og en indonesisk kvinde samt en nordkoreansk mand blev anholdt i forbindelse med drabet. Manden blev løsladt igen 2. marts.

Politiet i Malaysia eftersøger desuden syv andre nordkoreanske statsborgere, herunder en diplomat fra landets ambassade i Malaysia.

Mordet på Kim Jong-nam har kastet Malaysia og Nordkorea ud i en diplomatisk krise. Således vil Malaysia nu suspendere visumfri adgang til landet for nordkoreanere. Suspenderingen træder i kraft 6. marts, rapporterer det statslige nyhedsbureau Bernama.

Sydkorea og USA mener, at det var det nordkoreanske styre, der stod bag drabet på Kim Jong-nam.