Udland

Iransk tv censurerer Oscar-uddeling: Dækkede skuespillerindes hud med mørke klatter

Den sydafrikanske skuespillerinde Charlize Theron havde pludselig fået mere 'tøj' på, da hun tonede frem på skærmen i Iran fra den store prisfest.

Prisen for bedste udenlandske film ved årets Oscar-uddeling gik til den iranske film "The Salesman" af instruktøren Asghar Farhadi.

Nyheden om triumfen blev glædeligt rapporteret hjemme i Iran - dog med nogle få ændringer.

Dækningen fra The Iranian Labor News Agency indeholdt nemlig censur af flere af de involverede i prisoverrækkelsen, skriver engelske The Guardian. 

Charlize Theron, der præsenterede prisen, og modtageren, Anousheh Ansari, var blevet sløret de steder, hvor deres kjoler viste bar hud.

Kjolen fra Christian Dior, som Charlize Theron bar ved Oscar-showet, havde pludselig fået lange ærmer, men de tilføjelser passede ikke perfekt sammen med skuespillerindens bevægelser, som det kan ses i videoen herunder.

Efterfølgende er hele Charlize Therons torso dækket af en mere generel sløring. 

Første iraner i rummet

Asghar Farhadi, der står bag ”The Salesman”, var ikke selv til stede ved Oscar-showet for at modtage prisen.

Han havde valgt at boykotte uddelingen, som følge af det indrejseforbud den amerikanske præsident Donald Trump har forsøgt at indføre fra en række mellemøstlige lande - heriblandt Iran.

Derfor var Anousheh Ansari på scenen og modtage prisen på hans vegne. Ansari blev i 2006 den første iraner i rummet, da hun som turist besøgte den internationale rumstation. 

Anousheh Ansari blev ligeledes censureret af iransk tv, da hendes kjole viste bar hud ved brystregionen.

Kvinder risikerer fængsling

Klippet af prisoverrækkelsen er blevet delt på Facebook af organisationen 'My Stealthy Freedom'. 

De arbejder for at skabe opmærksomhed på iranske love, der tillader pisk og fængsling af kvinder, som ikke bærer deres hijab korrekt.

- Endnu et typisk eksempel på den islamiske republiks frygt for at vise bare arme på iranske kvinder. Det er skammeligt, men sådan har de iranske medier dækket disse begivenheder i årevis, skriver organisationens grundlægger, Masih Alinejad.