USA-ekspert: - Nok den bedste tale jeg har hørt ham fremføre

Trump leverede sin hidtil bedste tale, da han foran Kongressen slog tonen an for den nye politiske virkelighed i USA, mener analytiker.

USA's præsident overraskede, da han natten til onsdag talte til Kongressen og udlagde kursen for den politik, der vil blive ført under hans regering.

Det mener USA-analytiker Mads Fuglede, der kalder Trumps tale ”usædvanlig god”.

- Han modbeviste sine kritikere, der sagde, at det var et format, han ikke mestrede. Den var utrolig effektiv og nok den bedste, jeg har hørt ham fremføre, af denne type taler, siger han.

Mads Fuglede fremhæver, at talen indeholdt masser af politik, at den var meget konkret og anslog en klar kurs.

- Trump mestrer ikke den lyriske tale, som Obama gjorde, men han mestrer tydeligvis en politisk tale, der med klare overskrifter forklarer, hvordan han opfatter sit hverv, lyder analysen.

Efterlader klart billede af sin politik

Ifølge Mads Fuglede var det også en tale med flere overraskende elementer.

Blandt andet hæfter han sig ved, at Trump fremstod mere behersket end tidligere, og at han slet ikke nævnte de amerikanske medier, som han ellers har ført en ordkrig mod. Og så åbnede han for muligheden for betalt barsel.

Han er uforudsigelig, og nu også politisk uforudsigelig.

Jesper Steinmetz, USA-korrepondent

Spørgsmålet bliver nu, hvor meget af sin politik Donald Trump kan få igennem. Republikanerne har flertal i begge de politiske kamre, men Mads Fuglede hæfter sig ved, at regningen hurtigt kan vokse sig stor, hvis man skal betale for alt det, Trump lægger op til.

- Det lyder i mine ører meget dyrt, og det lyder som noget, der kan betyde, at det føderale niveau bliver styrket på en sådan facon, at han godt kan få lidt svært ved at få det igennem i sit eget parti, siger Mads Fuglede.

Overordnet set vil baglandet dog være tilfredse med nattens tale.

- Efter i aften tror jeg, at i hvert fald republikanerne og de mange vælgere, der har stemt på ham, har en klar fornemmelse af, hvad det er for et USA, som Donald Trump ønsker, siger Mads Fuglede.

Steinmetz: Nye forsonende toner fra Trump

TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz fremhæver også det anderledes udtryk, som Donald Trump lagde for dagen.

- Det var en tale, hvor han gjorde alt det, han burde have gjort i sin indsættelsestale. Han talte det her land op, han understregede alle de styrker, USA har at byde på som nation, og så kom han med meget konkrete bud på, hvordan han vil drive landet fremad, siger Jesper Steinmetz.

TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz analysere Donald Trumps første tale for Kongressen i USA.

Mange af elementerne i talen fremkaldte stående klapsalver fra Republikanerne, mens Demokraterne for store dele sad og surmulede. Lige med undtagelse af, da han nævnte muligheden for at indføre betalt barselsorlov.

- Det er noget, der lægger nuancer til forståelsen af Donald Trump. Han er uforudsigelig, og nu også politisk uforudsigelig, og omfavner områder, som Demokraterne ellers gør sig i, siger Jesper Steinmetz.

Han hæfter sig derudover ved, at Trump i nat fremstod langt mere imødekommende og opfordrede til samarbejde på tværs af de to partier. Han rakte også hånden ud til USA's muslimske allierede og understregede, hvor stor pris USA sætter på deres bidrag til kampen mod terrorisme.

- Det var bestemt nye og forsonende toner fra Donald Trump. Det er virkelig en præsident, der har indset, at han har en Kongres, han skal samarbejde med, for ellers får han ikke sine ting igennem, siger Jesper Steinmetz.