Donald Trump

Trump giver psykisk syge retten til at eje våben tilbage

Donald Trump ruller Obamas våbenlov tilbage, og giver dermed psykisk syge retten til våben igen.

Kort tid før sin tale for Kongressen i nat dansk tid skrev Donald Trump under på et dekret, som skal give omkring 75.000 psykisk syge amerikanere retten til våben tilbage.

Det skriver flere amerikanske medier.  

Med underskriften ruller Trump ifølge CNN et tiltag tilbage, som hans forgænger Barack Obama gennemførte i december sidste år i sin sidste tid på posten.

Tiltaget skulle dæmme op for mængden af skyderier i USA, ved at forhindre psykisk syge i at kunne anskaffe sig skydevåben.

Kongressen har sendt forslaget tilbage til Trump

Det er den såkaldte Congressional Review Act, som gør det muligt for Kongressen at at rulle et lovforslag tilbage inden for 60 dage, hvis et flertal i både Senatet og Repræsentanternes Hus stemmer for det.

Ifølge den amerikanske radiostation National Public Radio var flertallet 57 mod 43 for i Senatet, mens 235 mod 180 i Repræsentanternes Hus stemte for at sende forslaget tilbage på præsidentens bord.

Det gav altså Donald Trump muligheden for at gøre alvor af sine ord. Allerede inden loven blev vedtaget under Obama i december sidste år, udtalte Trump ifølge USA TODAY, at han ville ’annullere det meget hurtigt’, lige så snart han blev præsident.

Kongressens argument er, at reglen kunne forhindre personer med psykiske problemer – men som ellers har kompetencerne til at eje et våben – i at købe dem.

Kan du ikke styre din økonomi, skal du ikke have våben

Tidligere i februar talte Chris Murphy, der er senator for Connetticut og dermed repræsenterer Newton, til Senatet i et forsøg på at forhindre tilbagerulningen af loven.

- Vi ved, at personer med seriøse mentale problemer kan købe et meget kraftfuldt våben og gøre stor skade med det, sagde han ifølge National Public Radio i talen.

- Hvis du ikke kan styre din egen økonomi, hvordan kan vi så regne med, at du vil håndtere et farligt og dødbringende skydevåben ansvarligt, sagde han.

Men det fik som bekendt hverken Senatet eller den amerikanske præsident til at ændre holdning. Dermed har de omkring 75.000 amerikanere, som Obamas stab dengang vurderede, at loven ville have omfattet, nu igen retten til og mulighed for, at anskaffe sig et skydevåben.

Obamas oprindelige stramning af våbenloven

Med det oprindelige forslag, som kom i kølvandet på skoleskyderiet på Sandy Hook Elementary School i Newtown i Conneticut den 14. december 2012, strammede Barack Obama reglerne for, hvem der kan købe våben.

Planen var, at Social Security Administration skulle sende registreringer af psykisk syge til den FBI-database, som bruges til det baggrundstjek, som afgør om en person må købe et skydevåben eller ej.

Dem, som ville være blevet indberettet til FBI’s database skulle opfylde to kriterier. Først og fremmest skulle de modtage førtidspension som følge af deres diagnose, og dernæst skulle de være tildelt hjælp fra en værge til at styre deres økonomi.

Efter en indberetning skulle den berørte amerikaner have besked både mundtligt og skriftligt om det mulige forbud mod at købe våben. Herefter skulle det så være muligt at anmode om en fritagelse fra forbuddet.

Har ændret flere af Obamas love

Det er ikke første gang, siden han overtog præsidentposten, at Trump tilbageruller et af Obamas tiltag. 

Som noget af det første underskrev han et dekret, som skulle reformere den såkaldte Obamacare.

I stedet for sundhedsreformen lover han billigere sygeforsikring, så flere amerikanere kan blive forsikret.

Han har desuden genoptaget byggeriet af to omstridte olierørledninger. Obama havde stoppet projekterne omkring både Keystone XL og Dakota Access-rørledningerne, som miljøforkæmpere havde protesteret imod i over syv år.

Allerede inden han blev valgt som ny præsident, havde Trump kritiseret Obama for at stoppe projekterne.

Kun få dage efter indsættelsen underskrev han så to dekreter, som satte gang i begge projekter igen.