Kommentar: I nat måtte Trumps kritikere bøje sig i støvet

I sin tale til Kongressen formåede Trump for alvor at markere både sine politiske mærkesager og blive langt mere konkret.

Man kan sige meget om Donald Trump. Men ingen kan efter nattens tale være i tvivl om, hvad præsident Trump har på sin politiske dagsorden de næste fire år. Donald Trump vil ikke primært være verdens leder, men fokusere på amerikanernes ve og vel. America first. Det står klart for enhver. Dermed blev talens vigtigste formål opfyldt til ug med kryds og slange.

Udover at Trump blev mere konkret og blandt andet lagde op til, at Kongressen vedtager lovgivning, der prioriterer massive investeringer i den amerikanske infrastruktur og en reformering af sundhedsreformen ObamaCare, formåede Trump også at udstikke nogle politiske prioriteringer, som den amerikanske venstrefløj rent ideologisk vil have meget svært ved at argumentere meningsfyldt imod. Det gør sig både gældende for investeringer i den amerikanske infrastruktur og barselsorlov; to politikområder, som også den selverklærede socialist Bernie Sanders slog sig op på under valgkampen. På de områder vil Trump snarere få svært ved at overbevise republikanerne i Kongressen. Republikanerne kan til gengæld glæde sig over en præsident, der vil lette skatterne for både virksomheder og borgere, investere massivt i det amerikanske militær, styrke de amerikanske grænser og sætte hårdt ind mod illegal indvandring.

Hvordan Trumps prioriteringer udmønter sig i praktisk politisk lovgivning, må tiden vise. Der er stadig mange spørgsmål i forhold til finansieringen, og hvorvidt Trumps forslag – som stritter i mange politiske retninger – kan samle politiske flertal bag sig. Det er det alt for tidligt at spå om. Der venter nogle lange og hårde forhandlinger. Det er der dog ikke noget odiøst i, når man skal finde politiske flertal i partier, der spænder så bredt som republikanerne og demokraterne gør.

Hvad, der næppe vil ændre sig, er, at Trumps modstandere og kritikere vil gøre alt for, at præsidenten mislykkedes.

Trumps kritikere vil fortsat mene, at præsidenten er for ukonkret og selvforelsket. De vil sige, at han kun taler kun om sig selv. Og grunden til, at talen bliver vurderet så positivt, skyldes, at forventningerne til Trump er så lave. Præsidenten har i sin første måned selv sat barren meget lavt og kunne dermed kun overraske positivt i nat.

Dette er en unfair udlægning. Husk, at Trump kun har siddet på posten i en måned. Læringskurven er stadig stejl. Det har den været for de fleste nyvalgte amerikanske præsidenter. At den er særlig stejl for en nyvalgt præsident, der som den første hverken har politisk eller militærisk erfaring, er ikke overraskende og skal tages højde for i analysen.

Samtidig ignorerer denne kritiske udlægning, at Trump i den grad var på retorisk udebane i nat. Trumps styrke har aldrig været at holde telepromptertaler, hvor teksten lå klar på forhånd. Trumps store styrke har været improviserede taler, hvor man kan tale ud fra nogle generelle stikord. Den slags tale kunne Trump ikke holde i nat. Det havde virket utroværdigt og ikke præsidentiel i sådan en forsamling. Og det faktum, at Trump blev nødt til at holde en forberedt tale, og gjorde det så glimrende, skal man ikke kimse af. Det måtte Trumps kritikere også sande i nat.