Udland

Tyrkiet fængsler tysk journalist for terrorstøtte

En journalist fra den store tyske avis Die Welt er blevet anholdt og tiltalt for propaganda og terrorstøtte.

Tyrkiske myndigheder har mandag anholdt en journalist fra den store tyske avis Die Welt. Journalisten er tiltalt for at stå bag propaganda og opbakning til en terrororganisation og at opildne til vold.

Myndighederne havde tilbageholdt Deniz Yucel, der er korrespondent for avisen, 14. februar.

Det skete, efter at journalisten havde skrevet om en række lækkede e-mails, der stammede fra den tyrkiske energiminister, Berat Albayraks, private konto.

Ud over at være energiminister er Albayrak også præsident Recep Tayyip Erdogans svigersøn.

Masseanholdelser efter kupforsøg

Mandag beordrede domstolen i Istanbul Yucel varetægtsfængslet, mens han venter på, at retssagen imod ham bliver indledt.

Deniz Yucel er den første tyske journalist, der er blevet tilbageholdt i forbindelse med masseanholdelserne efter det mislykkede kupforsøg i landet sidste sommer.

Flere end 100.000 mennesker er blevet fyret eller suspenderet fra det tyrkiske militær, politi og i den private sektor efter kupforsøget. Derudover er titusindvis blevet anholdt.

Regeringen i Ankara hævder, at indgrebet er nødvendigt set i lyset af omfattende trusler mod landets sikkerhed.

Tyrkiets allierede, inklusive Tyskland, frygter dog, at præsident Erdogan udnytter udrensningerne til at bremse oppositionen.

Forholdet mellem Tyskland og Tyrkiet, der begge er med i forsvarsalliancen Nato, er hårdt belastet efter sommeren kupforsøg.

Tyskland har dog brug for Tyrkiets samarbejdsvilje i forbindelse med håndteringen af flygtningestrømmen ind i Europa.

Anholdelsen af Deniz Yucel sætter ifølge Reuters den tyske forbundskansler Angela Merkel i en svær situation, da der kun er knap syv måneder til valget i september.

I en erklæring kritiserer kansleren anholdelsen af Deniz Yucel.

- Den tyske regering forventer, at det tyrkiske retssystem i Yucels sag tager hensyn til den store værdi, en fri presse har i ethvert demokratisk samfund, lyder det blandt andet.

- Vi vil blive ved med at insistere på en retfærdig og lovlig behandling af Deniz Yucel og håber, at han snart vil blive løsladt, tilføjer Merkel.

/ritzau/Reuters