Donald Trump

Trump vil lægge 'Storbritannien' oveni verdens klart største militær

Præsident Donald Trump har foreslået at øge det amerikanske forsvarsbudget med 54 milliarder dollars - selvom USA i forvejen bruger klart mest.

Siden slutningen af 2. verdenskrig har USA været i en konstant oprustningsfase. I de første 4-5 årtier på grund af den kolde krig, og siden Sovjetunionens sammenbrud i en rolle som 'verdens politimand'.

At have en overlegen militær styrke koster penge. Rigtig mange penge. I 2015, som er de nyeste tal, brugte USA 596 milliarder dollars på sit militær. Det svarer til godt 4.200 milliarder danske kroner og mere end de næste syv lande på listen tilsammen.

Alligevel vil præsident Donald Trump øge budgettet med yderligere 54 milliarder dollars - svarende til hele Storbritanniens forsvarsbudget i 2015.

Over en tredjedel af verdens samlede forbrug

USA's udgifter til militær svarer til 36 procent af de samlede forsvarsbudgetter i alle lande i verden. Det svarer også til næsten det dobbelte af hele Danmarks bruttonationale produkt.

De mange penge går selvølgelig i stor stil i mandskabet i militæret, men faktisk har Kina en større hær end USA med 2,3 millioner soldater. USA har omkring halvanden million.

Til gengæld bruger USA langt flere penge på udvikling af nye våben og mere sofistikeret udstyr.

- Dødfødt forslag

Den allerede store føring for USA er imidlertid ikke stor nok for Trump, der ifølge New York Times vil tage penge fra uddannelse, forskning og miljø for i stedet at poste dem i Forsvaret.

Prognoserne for forslaget ser imidlertid ikke for gode ud.

- Jeg ved ikke, hvordan du vil finde 54 milliarder dollars uden at lukke hele afdelinger. Det er et forslag, tør jeg godt sige, der er dødfødt, selv i en republikansk kongres, siger Bill Hoagland, der er tidligere toprådgiver for republikanerne i Senatet.