Udland

Sydkorea vil suspendere Nordkoreas FN-plads efter giftdrab

Ifølge Sydkoreas udenrigsminister har Nordkorea "tusindvis af ton kemiske våben spredt over hele landet".

Står det til Sydkorea, skal Nordkorea sendes uden for døren af FN.

Den sydkoreanske udenrigsminister opfordrer FN til at suspendere nabolandets plads i fællesskabet i kølvandet på et giftdrab på Kim Jong-nam. Han er halvbror til Nordkoreas leder, Kim Jong-un. 

Sydkorea mener, at drabet er bevis for kæmpe lagre med kemiske våben.

- Nordkorea har angiveligt ikke gram, men tusindvis af ton kemiske våben såsom nervegiften VX spredt ud over hele landet, siger udenrigsminister Yun Byung-se.

- Det seneste attentat er en brat opvågnen til os alle om Nordkoreas kapacitet med kemiske våben og landets intention om faktisk at bruge dem, siger han.

Spekulationer omkring mordet

Drabet på Kim Jong-nam blev ifølge myndighederne i Malaysia begået med nervegiften VX. Det skete i lufthavnen i Kuala Lumpur. Der spekuleres i, om drabet blev udført på ordre fra det nordkoreanske styre.

Ifølge Sydkorea må der "kollektive tiltag" i brug for at sende et kraftigt signal til nordkoreanerne.

- Det kunne være at suspendere Nordkoreas rettigheder og privilegier som FN-medlemskab, siger Yun Byung-se og omtaler det isolerede naboland som en "serie-regelbryder".

En indonesisk kvinde og en vietnamesisk kvinde vil blive sigtet for at have dræbt Kim Jong-nam. Det oplyste anklagemyndigheden i Malaysia tirsdag.

Døde op under en halv time

En obduktion har vist, at den nordkoreanske leders halvbror døde i løbet af 15-20 minutter, efter at han blev smurt i ansigtet med giften VX.

- Blot få gram VX er nok til at begå massemord, siger Yun Byung-se for at understrege behovet for international handling.

Nordkorea har været medlem af FN siden 1991.

/ritzau/Reuters