Donald Trump

Donald Trump inden sin første tale til Kongressen: Jeg giver mig selv topkarakter

Donald Trump giver sig selv et klokkeklart 12-tal for sine bedrifter i et solointerview på Fox News forud for sin store tale foran Kongressen.

Det bliver den største tale, siden Donald Trump blev indsat som præsident i januar.

Det har snart samtlige amerikanske medier slået fast som en uomtvistelig kendsgerning forud for præsident Trumps tale til de to kamre i Kongressen tirsdag nat dansk tid.

Inden da har præsidenten dog haft tid til at mødes med tv-stationen Fox News for at tale lidt om, hvad amerikanerne kan forvente sig fra talerstolen.

I et solointerview med programmet Fox & Friends fortæller Donald Trump således, at hans tale vil omhandle de centrale dele af det program, som præsidenten gik til valg på sidste år.

Da værten Brian Kilmeade spørger om konkrete emner, falder svaret prompte - omend lidt vagt i begyndelsen:

- Som du ved Brian, kan jeg ikke gøre andet end at tale fra hjertet og sige, hvad jeg har tænkt mig at gøre. Vi har blandt andet en fantastisk, synes jeg i hvert fald, sundhedsreform på vej (...) som jeg vil tale om. Jeg vil tale om militæret. Og jeg vil tale om grænsen, siger præsidenten blandt andet i interviewet.

Modsat indsættelsestalen (...) hvor han malede et billede af USA som et skodland, vil præsidenten i aften tegne en positiv vision

Jesper Steinmetz

Ifølge TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz har Det Hvide Hus oplyst, at talen til Kongressen bliver 'positiv'.

- I modsætning til indsættelsestalen 20. januar, som jo var meget sortseerisk i sin tone, og hvor han malede et billede af USA som et skodland, hvor intet fungerede, og folk gik for lud og koldt vand, vil præsidenten i aften tegne en positiv vision, siger Jesper Steinmetz.

En af de mest interessante temaer bliver dog ifølge Steinmetz, om Donald Trump italesætter diskussionen om de sociale ydelser i landet.

USA's præsident vil øge væksten i det amerikanske bruttonationalprodukt.

Paul Ryan, der med korrespondentens egne ord er 'Mister Big blandt republikanerne' - og tilmed leder af det ene kammer i Kongressen - har længe ønsket en reform af det, han kalder en gigantisk udgiftspost til de offentlige, sociale ydelser.

Donald Trump har selv tidligere sagt, at han ikke vil røre ved ydelserne på denne finanslov, men det kan han blive nødt til.

- Vi skal høre efter, om Trump kommer republikanerne i møde i Kongressen, for hvis han ikke gør det, er det ikke sikkert, han har flertal for sine økonomiske planer, siger Jesper Steinmetz.

Trump: Topkarakter for indsats

Under interviewet med Fox News får præsidenten ellers selv slået fast, at han er god til at bedrive politik.

Jeg skal have topkarakter, fordi jeg har udrettet store ting

Donald Trump i interview med Fox

Da værten beder Donald Trump om at bedømme sin arbejdsindsats som præsident indtil videre, svarer han således:

- Taget mine bedrifter i betragtning mener jeg, jeg skal have topkarakter, fordi jeg har udrettet store ting, siger Donald Trump og fortsætter.

- Jeg og min stab, altså. Jeg synes dog ikke, vi har været gode nok til at forklare det over for den amerikanske befolkning. Så jeg får 12 for indsats, men når det kommer til formidling får jeg et syvtal.

En noget anden vurdering tegner sig i de mange popularitetsmålinger, som adskillige analyseinstitutter med jævne mellemrum foretager - blandt andet af befolkningens tilfredshed med den siddende præsidents indsats.

I et vægtet gennemsnit fra RealClearPolitics går populariteten kun én vej for Donald Trump: Nedad.

Så sent som i sidste uge viste en meningsmåling fra Quinnipiac University, at 55 procent af amerikanerne er utilfredse med Trumps arbejdsindsats i Det Hvide Hus.

Man kan følge hele talen på TV 2 NEWS fra klokken 02 i nat. Fra klokken 03 bliver den også sendt direkte her på Tv2.dk.