Oscar

Steinmetz: Oscar-showet var gennemsyret af politik

Oscar-showet blev det politiske show, man havde regnet med, mener TV 2-korrespondent Jesper Steinmetz. Taler og handlinger var rettet mod Trump.

Det var meget få gange, USA's præsident Donald Trump blev nævnt ved navn under nattens Oscar-show.

Alligevel var hele showet gennemsyret af politik og fyldt med stikpilller og henvisninger til den nye præsident og hans politik, vurderer TV 2-korrespondent Jesper Steinmetz efter showets afslutning. 

- Det blev præcis det politiske Oscar-show, som vi havde regnet med. På en meget subtil og elegant måde. Det var meget få gange, at USA's præsident, Donald Trump, blev nævnt ved navn, men de fik på meget kunstnerisk vis henvist til ham adskillige gange - faktisk konstant i deres takketaler. På den måde var det nok ikke et show, han ville bryde sig om at se, konkluderer Jesper Steinmetz. 

Skuespillere fremhæver rødder

Helt fra start lagde Oscar-vært Jimmy Kimmel ud med en opremsning af jokes rettet mod Donald Trump, og også i skuespillernes taler kom holdningen til Trumps politik til udtryk, forklarer Steinmetz.

- Det var et show, som var gennemsyret af, at folk her i Hollywood kommer fra alle steder i verden. Der var ikke en eneste takketale, der ikke henviste til, at forældrene var immigreret fra et andet land, at kunstneren stadig har familie et andet sted i verden, eller at kunstnerens familie kommer fra Mexico, og at personen derfor ikke bryder sig om en mur, siger han og uddyber:

- Det var ikke nogen, der på noget tidpunkt sagde "ja, det er godt, vi har fået præsident Trump her i landet". Der var en henvisning i starten af showet til, at Mel Gibson, som var nomineret til bedste instruktør, er den eneste i Hollywood, som var til stede i aften, der støtter den nye præsident.

Akademi tager afstand

Steinmetz fremhæver også den iranske instruktør Asghar Farhadi, hvis film "The Salesman" vandt prisen for årets bedste ikke-engelsksprogede film. Allerede inden showet havde Asghar Farhadi meddelt, at han ikke ville deltage - det skete med henvisning til Trumps indrejseforbud.

- Den iranske instruktør er politisk og taktisk smart. Han kunne sagtens rejse ind i landet, hvis han ville. Indrejseforbuddet gjaldt jo kun i ganske få dage. Så det er et politisk statement, han kommer med. På den måde har han fået meget PR, mens medlemmerne af Oscar-akademiet stemte, og det er nok også grunden til, at han vandt, siger Steinmetz og forklarer:

- At den iranske film vandt over den danske er et udtryk for, at Oscar-akademiet vil sige, at det ikke bryder sig om Donald Trump.

Højdepunkterne fra Oscar-showet samlet på 59 sekunder.