Færre næsehorn bliver dræbt af krybskytter i Sydafrika

Hornet fra næsehorn er stadig en eftertragtet vare, men der er blevet langt færre dyr at dræbe og handle med.

At antallet faldt sidste år skyldes ikke, at efterspørgslen er forsvundet, siger Bo Normander, der er wildlife-ekspert hos WWF Verdensnaturfonden.

Han peger i stedet på, at jagten på næsehornet har været voldsom de seneste år, og at bestanden derfor er lille.

- Flere lande sætter ind overfor krybskytteri. Og der er blevet langt færre dyr at dræbe og handle med, for de er jo allerede blevet dræbt, siger han.

Bruges som medicin

At antallet af dræbte næsehorn er faldet skyldes ligeledes en styrket indsats fra de vagter, der patruljerer nationalparkerne i Sydafrika, oplyser det sydamerikanske miljøministerium til nyhedsmediet Reuters.

Hornet fra det store pattedyr er særligt eftertragtet i Asien, hvor hornene bliver knust til pulver og brugt i medicin.

I 2007 dræbte krybskytter 13 næsehorn i Sydafrika, men jagten steg markant de følgende år. Det højeste antal blev registreret i 2014 med 1215 dræbte næsehorn.

Det pulveriserede horn menes at have en helbredende effekt i blandt andet Vietnam, Kina og Laos. Og det lyse pulver bliver solgt for op mod 500.000 kroner per kilogram.

Efterspørgslen skal falde

Prisen er steget over de sidste ti år. Og krybskytterne har oprustet deres indsats efter næsehornet og er blevet mere organiserede og bruger tungere våben, siger Bo Normander.

- I dag bruger krybskytterne maskingevær og automatvåben, de er blevet dyrere og kraftigere. For år tilbage brugte de spyd, siger han.

For at stoppe jagten på næsehornet, skal efterspørgslen falde, siger Margaret Kinnard, der er leder af WWF Internationals wildlife-afdeling.

- Vi kan ikke vinde kampen mod krybskytteri uden at slå ned på efterspørgslen. Vi må kræve hårdere straffe og en mere effektiv retsforfølgelse af de mennesker, der er involveret i handlen, siger hun.

I Sydafrika lever cirka 18.000 næsehorn, hvilket er størstedelen af de i alt 25.000, der er tilbage af dyrearten.