Udland

Ekspert: Trump får svært ved at finde nye penge til oprustning

De milliarder, USA's præsident Donald Trump vil kaste i militæret og infrastruktur, må komme andre steder fra.

USA's præsident Donald Trump nærmer sig tiden, hvor han skal fremlægge sit forslag til USA's budget.

Og dermed også tiden, hvor hans løfter om betydelige investeringer i militæret, landets infrastruktur og samtidigt markant lavere skatter skal konkretiseres.

- Donald Trump vil ikke kunne komme igennem med en underfinansieret plan i Kongressen.

- Republikanerne har det ganske dårligt med højere offentlig gæld, så jeg forventer bestemt ikke, at de vil acceptere eksempelvis store, ufinansierede skattelettelser, siger chefanalytiker hos Nordea med ansvar for USA Johnny Bo Jakobsen.

Markant stigning på vej

Mandag har et unavngivet medlem af Donald Trumps stab i en briefing fortalt, at planen vil indeholde en stigning i forsvarsbudgettet på 10 procent eller 378 milliarder danske kroner.

I den forbindelse uddybede Trumps talsmand ifølge Reuters, at pengene vil komme fra nedskæringer på "de fleste andre områder".

Der er da heller ingen penge at bruge af. USA's statsgæld er på lige under 20.000 milliarder dollar eller 140.273 milliarder danske kroner.

Samtidig estimerer kongressens budgetkontor, CBO, at statens underskud vil være på 559 milliarder dollar i 2017.

Republikanerne lukkede i 2013 ned for hele statsapparatet, fordi de nægtede at hæve landets gældsloft. Så at de selv skulle gøre det er svært at se.

Donald Trump vil øge statens indtægter ved at stimulere økonomien med markant lavere skatter og erhvervsvenlige tiltag. Det har sendt aktiemarkedet nordover.

- Vi har ikke set nogen konkrete tiltag endnu, men Trump holder tale i kongressen natten til onsdag. Hvis ikke han sætter flere detaljer på sine forslag, så kan det ende med en stor skuffelse, siger Johnny Bo Mortensen.