Udland

Domstol i DR Congo benåder morddømt nordmand

En 34-årig norsk-britisk mand er blevet benådet af myndighederne i DR Congo, hvor han har siddet fængslet i snart otte år.

Han er dømt for væbnet røveri, spionage og drab på sin cellekammerat, men nu er en 34-årig norsk-britisk mand blevet benået af DR Congo. 

Det skriver NRK

Ifølge justitsministeren i DR Congo, Alexis Thambwe Mwamba, bliver Joshua French løsladt i løbet af 2017 - det kan være inden for en uge eller om nogle måneder, siger Mwamba til NRK.

Den 34-årige mand ved navn Joshua French har siddet fængslet i landet i snart otte år. Siden fængslingen har Udenrigsministeriet i Norge været i regelmæssig kontakt med myndighederne i Kinshasa (DR Congos hovedstad, red.) for at finde en løsning på sagen. Udenrigsminister Børge Brende har tidligere bekræftet, at der det seneste år har været fremgang i sagen.

Dømt for mordet på sin kammerat

Joshua French blev sammen med kammeraten Tjostolv Moland pågrebet i DR Congo tilbage i maj 2009, efter at deres chauffør var blevet fundet dræbt. Begge mænd blev - sammen med blandt andet tiltaler for spionage og ulovlig våbenbesiddelse - også tiltalt for drabet på chaufføren, men kun Moland blev dømt for drabet.

Flere år efter blev Moland i 2013 fundet død i sin celle i fængslet i Kinshasa, og lokale myndigheder antog først, at der var tale om selvmord, men tiltalte efterfølgende French for mord. 

French blev dømt for drabet på Moland i 2014 og idømt fængsel på livsstil. 

Joshua French skal med benådningen dog ikke ikke afsone resten af sin dom i Norge, skriver NRK.