Nazi-læge stod bag grufulde eksperimenter: Nu bruges hans knogler til undervisning

Under Anden Verdenskrig var han en af de mest frygtede læger. Nu bliver hans knogler brugt til at undervise retsmedicinere på Sao Paulo Universitet.

Josef Mengele var under Anden Verdenskrig kendt under navnet ’dødens engel’, da han som læge i koncentrationslejren Auschwitz bestemte, hvilke fanger der skulle sendes i gaskammeret, og hvilke der skulle bruges til slavearbejde og eksperimenter.

For Mengele var Auschwitz et laboratorium, hvor han kunne udføre grusomme eksperimenter på tusindvis af jøder. Forsøg, der menes at have dræbt over 400.000 mennesker.  

Mengele udførte eksperimenter på fanger helt indtil januar 1945, hvor sovjetiske tropper i ankom til Auschwitz, og Mengele måtte flygte.

I dag - over 70 år efter at han flygtede fra Tyskland - bliver hans knogler nu brugt til at undervise retsmedicinere på universitetet i Sao Paulo.

Flygtede til Sydamerika

Det er ikke meget, man kender til Mengeles liv efter krigen, hvor han ligesom mange andre nazister flygtede til Sydamerika.

Angiveligt slog han sig ned i Buenos Aires, hvor det menes, at han boede i et årti. Men da den Israelske efterretningstjeneste, Mossad, kom på sporet af ham, flygtede han videre til Paraguay og sidenhen til Brasilien, hvor han levede resten af sit liv.  

Ifølge venner af Mengele, som skjulte ham i Brasilien, døde han under en svømmetur i 1979, hvor han fik et slagtilfælde og druknede.

Efter hans død blev han begravet på en brasiliansk kirkegård under det falske navn Wolfgang Gerhard. Først flere år efter hans død lykkedes det tyske myndigheder at finde graven, efter at de opdagede et brev sendt til Mengeles familie, som informerede om hans død. En opgravning blev igangsat for at bevise hans identitet.

Knoglerne fortæller

Retsmedicineren Daniel Romero Muñoz ledte holdet, som undersøgte Mengeles knogler i 1985. Men eftersom at ingen havde bedt om at få udleveret hans jordiske rester, har knoglerne blot ligget i en plastikpose i over tre årtier.

Derfor søgte Muñoz sidste år tilladelse til at bruge knoglerne i undervisningen på universitetet i Sao Paulo. 

- Knoglerne indeholder meget vigtige kendetegn, som vi kan bruge til at uddanne læger. Det handler ikke så meget om, at det er Mengele, men simpelthen om, at hans knogler har træk, der kan bruges i undervisningen, så vi får endnu bedre retsmedicinere, fortæller Munoz.

Muñoz har nu fået tilladelse til at bruge knoglerne, og har allerede inddraget dem i undervisningen. Her bliver de studerende opfordret til at undersøge Mengeles knogler og kranie for at finde ud af mere om hans liv. Ved at undersøge mærker og ar på knoglerne kan de studerende lære mere om vigtige begivenheder i hans liv.

For eksempel indikerer et lille hul i hans kindben, at han led af bihulebetændelse og tandbylder, som han selv prøvede at fjerne med barberblade. Mengele turde nemlig ikke gå til tandlægen af frygt for at blive afsløret og udleveret til retsforfølgelse.

Ifølge Munoz skal Mengeles knogler lære de studerende, hvordan de kan undersøge individer for derefter at matche informationerne fra knoglerne med personens lægejournal.