Brydning

17-årig dreng tvunget til at stille op mod pigerne: Tæver dem på stribe - og bliver kaldt snyder

Selvom Mack Beggs har taget mandlige hormoner i to år, skal han stille op i pigernes brydning i Texas - med forudsigelige resultater.

Mack Beggs er en 17-årig dreng fra Texas. Lørdag vandt han pigernes brydningstitel i klassen 6A og er godt på vej til at blive det ufrivillige centrum i den seneste debat om køn i USA.

Mack Beggs, der er født som pige med navnet Mackenzie, begyndte at tage mandlige kønshormoner for to år siden, da han fandt ud af, at han var født i den forkerte krop. Han har været meget åben omkring processen, dokumenteret forandringerne i sin krop på sociale medier og har også søgt om at stille op i drengerækken i den sport, han elsker - brydning.

Men uden held. Reglerne i Texas siger nemlig ganske klart, at ens køn bestemmes ud fra fødselsattesten.

- Det vil aldrig blive retfærdigt

Det har efterladt Mack Beggs med to valg: Stil op hos pigerne eller opgiv sporten.

Indtil videre har han valgt førstnævnte med ganske forudsigelige resultater. Mack Beggs har vadet igennem modstanderne i pigerækken, og det er primært en overlegen fysisk styrke, der har hjulpet ham til nemme sejre, skriver Washington Post.

Det har skabt masser af vrede mod Mack Beggs fra især chanceløse modstanderes trænere og forældre.

- Hun står der med sit hoved holdt højt, som om hun er vinderen. Hun vinder ikke. Hun snyder. Det er ikke retfærdigt og det vil aldrig blive retfærdigt, siger Patti Overstreet, der er mor til en bryder, til Washington Post,

(Bemærk, at Patti Overstreet trods sin klage nægter at omtale Mack Beggs som 'han'.)

Trump fjerner rettigheder for transseksuelle

Sagen har ført til et søgsmål mod University Interscholastic League, der står bag brydningsturneringerne og som er ansvarlig for de regler, der betyder, at Mack Beggs skal stille op hos pigerne.

- De andre piger bliver sat i en meget uretfærdig situation på grund af de voksne. For mig at se er det her en komplet fiasko for lederskabet af sport i Texas. Det er er forkert over for Mack og det er forkert over for alle de andre piger, der går til brydning, siger advokat James Baudhuin, der står bag søgsmålet, til Washington Post.

Mack Beggs overlegne sejr kommer på et tidspunkt, hvor kønsdebatten for alvor er blusset op i USA. I en tid, hvor mange vestlige lande anerkender transseksualitet og forsøger at forbedre vilkårene for transseksuelle, har præsident Donald Trump i denne uge tilbagerullet vejledninger, der giver transseksuelle lov til at benytte badeværelser, der svarer til deres kønsidentitet.

Forkert, kortsigtet og ironisk

Mack Beggs er derfor hurtigt på vej til at blive et symbol, der deler vandene. Flere andre transkønnede atleter har eksempelvis kritiseret reglerne i Texas, som ikke respekterer skift af køn.

- Det er forkert, kortsigtet og ironisk, fastslår Joanna Harper, der er transkønnet eliteløber og rådgiver den Internationale Olympiske Komité, til Washington Post.

Mack Beggs selv har imidlertid ikke bedt om den opmærksomhed. Han vil bare gerne bryde, og for nuværende kan det altså kun blive i pigerækken. Lørdag måtte han så finde sig i at gøre det til højlydte buh-råb i hallen.

- Jeg ville ikke være her i dag, hvis det ikke var for mine holdkammerater. Det er ærligt talt der, fokus burde have været, ikke på mig, sagde den 17-årige selv, da han modtog sin guldmedalje.

Selvom Mack Beggs har taget mandlige hormoner i to år, skal han stille op i pigernes brydning i Texas - med forudsigelige resultater.