Udland

12 kvinder nægtet at vidne: Nu afhænger hele sagen mod Cosby af ét vidne

En dommer i Pennsylvania har afvist en række kvinder i at vidne mod skuespilleren Bill Cosby i en sag om seksuelle krænkelser.

Bedøvet og voldtaget. Anklagerne mod tv-personligheden Bill Cosby er de seneste år væltet frem, efter flere end 50 kvinder er stået frem med alvorlige anklager om seksuelle krænkelser, og til juni skal han på anklagebænken for at have bedøvet og forgrebet sig på kvinden Andrea Constand.

Men i en tid, hvor det ser meget sort ud for den tidligere elskede skuespiller, var der alligevel lys at skimte for ham i forhold til sagen fredag. Her meddelte en dommer i delstaten Pennsylvania nemlig, at kun én af Cosbys mange anklagere må vidne ved retssagen i juni.

Anklagemyndigheden havde ellers anmodet om, at 13 kvinder foruden Andrea Constand skulle vidne ved retssagen. Kvinder, der også alle hævder at være blevet udsat for Bill Cosbys seksuelle krænkelser.

Kvinderne skulle bidrage til at tegne et billede af Cosby som seksualforbryder og dermed styrke Andrea Constands sag.

Mere end 50 kvinder krænket

Dommeren har imidlertid afvist at lade mere end én kvinde vidne ved retssagen, idet han i en afgørelse henviste til, at han omhyggeligt havde vejet værdien af deres vidnesbyrd op mod eventuelle fordomme mod Cosby.

Med dommerens kendelse afhænger retssagen nu i større grad end nogensinde før af Andrea Constands troværdighed, eftersom anklagemyndigheden dermed har mistet et stærkt våben.

- Det er en indlysende fordel for anklagemyndigheden, når du har mange anklagende vidner. Dét alene giver anklagerens sag enorm tyngde, siger advokat Joseph McGettigan, der var anklager i Penn State-sagen, en anden amerikansk sexmisbrugsskandale.

Anklagemyndigheden havde udvalgt de 13 potentielle vidner ud af de godt 60 kvinder, der er stået frem med anklager om påståede overgreb begået af tv-stjernen. Anklagerne strækker sig over flere årtier, helt tilbage til 1960’erne, hvor første påståede Cosby-overgreb blev angivet.

Anklagerne om bedøvelse og voldtægt har mere eller mindre ødelagt Bill Cosbys ry som den hyggelige familiefar, han fik i tv-serien ’Cosby Show’ i 1980’erne.

Lokkede med piller og vin

Andrea Constands sag blev genåbnet i 2015, selvom hun indgik et forlig med Cosby tilbage i 2005, et år efter det påståede overgreb.

Costand har fortalt politiet, at Cosby dengang gav hende tre ukendte piller og derefter forgreb sig på hende, mens hun svævede ud og ind af bevidsthed. Bill Cosby selv hævder, at det var gensidigt.

Den anden kvinde, der som den eneste er blevet tilladt at vidne, arbejdede for en af Bill Cosbys agenter, da Cosby inviterede hende til at spise frokost med ham. Cosby var i morgenkåbe, da hun ankom, og her tilbød han hende vin og en pille, som han påstod var ufarlig. Senere forgreb han sig på hende på hans seng, har hun tidligere fortalt.

Cosby har haft flere søgsmål mod sig, men er endnu ikke blevet dømt, da flere af de påståede angreb er sket for så mange år siden, at sagerne er forældede. Retssagen i år vil vise, om fælden omsider klapper for tv-stjernen.

35 af de forulempede kvinderne stod frem på forsiden af 'New York Magazine' i september måned 2015. 18 andre kvinder, har fortalt deres historier i andre medier. Læs deres historier herunder.

Kvinderne

Charlotte Fox

Charlotte Fox

Charlotte Fox mødte Bill Cosby i midten af 70'erne, da hun arbejdede på settet for filmen 'Uptown Saturday Night', som Cosby spillede med i. I den forbindelse inviterede han hende til en fest i 'Playboy Mansion', hvor hun næsten ingenting husker.

- Jeg husker knap nok, at jeg kom tilbage fra badeværelset. 

- Det næste jeg husker er, at jeg er en form for vågen i en seng uden noget tøj på, og der stod Mr. Cosby i en badekåbe for enden af sengen, sagde Charlotte Fox under en pressemeddelse i august 2014.

Foto: Foto: Scanpix

'Elisabeth'

'Elisabeth'

En kvinde, som omtaler sig selv som 'Elisabeth' mødte Cosby, da hun var en 20-årig stewardesse i 1976. 

Under en middag med Cosby i Japan fik hun et glas sake af komikeren. Herefter faldt hun i en form for 'trancetilstand', og endte på Cosbys hotelværelse, hvor hun blev tvunget til seksuelle handlinger. 

- Alt jeg ved er, at det var noget af det mest frygtindgydende, der kunne ske for en uskyldig, ung kvinde, sagde 'Elisabeth' til en pressekonference.

Foto: Foto: Scanpix

Judy Huth

Judy Huth

Da Judy Huth var blot 15 år gammel mødte hun Bill Cosby på et set, hvorefter han inviterede hende og hendes veninde til en fest i 'Playboy Mansion'.

Efter en tur på toilettet sad Cosby og ventede på hende og tvang hende til seksuelt samvær. Judy Huths sag er kommet for retten i Los Angeles, som skal afgøre, om Bill Cosby skal dømmes for sex med en mindreårig. 

Foto: Foto: Anthony McCartney/Polfoto

Michelle Hurd

Michelle Hurd

Skuespiller Michelle Hurd er hovedsageligt kendt fra tv-serien 'Law&Order: Special Victims Unit'. Hun oplevede Bill Cosby som meget upassende, da hun havde en lille rolle i en episode af 'The Cosby Mysteries' i 1995. Det fortalte hun om i en facebook-opdatering, hvor hun skrev:

- Det startede meget uskyldigt med frokost i hans omklædningsrum til mærkelig øvelser, hvor han ville bevæge sine hænder op og ned af min krop (jeg fatter ikke, at jeg faldt for det). Jeg fik at vide, at jeg ALDRIG skulle fortælle nogen om det, som vi lavede sammen (han sagde, at de andre skuespillerinder ville blive misundelige), og så - heldigvis, gik jeg ikke i fælden, da han spurgte om jeg ville komme og besøge ham, så vi kunne tage et bad sammen, så han kunne se, hvordan mit hår så ud, når det var glat.

Til den kommentar gik alle mine alarmklokker i gang, og jeg sagde 'Nej, jeg kommer bare på arbejde i morgen med mit hår fladt'.

Foto: Foto: Scanpix

Chloe Goins

Chloe Goins

Så sent som i 2008 bedøvede og voldtog Bill Cosby den unge model Chloe Goins. Overfaldet faldt sted i 'Playboy Mansion', da hun var blot 18 år gammel. 

Da sagen ikke er forældet, kan Cosby blive sat for en domstol. Chloe Goins' advokat, Spencer Kuvin, sagde til BBC:

- Vi gør det her af to år grunde: For retfærdighed og ansvarlighed.

Foto: Foto: Nick Ut/Polfoto

Andrea Constand

Andrea Constand

Andrea Constand arbejdede i 2004 på Temple University, hvor hun mødte Bill Cosby. Cosby tilbød at være hendes mentor, og under et besøg i hans hjem i Pennsylvania gav han hende nogle piller, som han sagde ville hjælpe på hendes nervøsitet. Efterfølgende befamlede og forgreb Cosby sig på hende. 

Foto: Ron Bull/The Toronto Star/The Canadian Press/Polfoto

Pamela Abeyta

Pamela Abeyta

Pamela Abeyta var 25 år gammel i 1979, da hun mødtes med Bill Cosby i Las Vegas for at diskutere en mulighed for at komme i magasinet Playboy. Hun fortalte, at Cosby havde købt hende en kjole, sko og taske for 2500 dollars til et middagsselskab. Hun husker at have spist og drukket til selskabet, og at hun senere besvimede. 

- Jeg tror, at der blev puttet noget i min drink, sagde hun, da hun fortalte sin historie så sent som 30. september i år. 

- Jeg husker ikke, at jeg forlod showet. Jeg husker kun, at jeg vågnede op i Bill Cosbys seng og ikke i min egen. Da jeg kom til mig selv, så jeg to andre nøgne mennesker i værelset, som lå ved sengen.

Foto: Scanpix

Lisa Christie

Lisa Christie

Lisa Christie blev lokket ind på Bill Cosbys hotelværelse med lovningen på en rolle i filmen 'Ghost Dad'. Lisa Christie var på tidspunktet for overgrebet jomfru og blev meget forskrækket, da Cosby forsøgte at kysse hende 'som om han var en kæreste'. 

- Jeg kan give dig den orgasme, som du aldrig har haft, skulle Cosby have sagt hende. Og efterfølgende:

- Du kommer aldrig til at blive noget i den her industri, medmindre du går i seng med mig. 

Lisa Christie forlod efterfølgende hotelværelset. 

Foto: Scanpix

Sharon Van Ert

Sharon Van Ert

I 1976 arbejdede Sharon Van Ert på en jazzbar i Los Angeles. Efter en aften med arbejde og et par drinks, tilbød Bill Cosby at følge hende ud til bilen. Hun følte sig glad og tilpas, da Cosby var meget høflig. Hun husker, at Bill Cosby sagde, at hun skulle tage at blive ædru, hvorpå han overfaldt hende. 

- Han rørte mig og gned sig op ad mit ben. Det næste jeg husker er at vågne op i min bil alene, sagde hun til et pressemøde 30. september i år. Efterfølgende fandt hun ud af, at hendes trusser manglede. 

Foto: Scanpix

Donna Motsinger

Donna Motsinger

Donna Motsinger blev bedøvet og voldtaget af Bill Cosby, da hun i 1971 arbejdede som servitrice på et jazzspillested i Sausalito, Calif. Hun stod frem i November 2014, hvor hun sagde:

- Jeg følte mig skyldig ved ikke at fortælle min historie. Disse kvinder er så modige. Det her er det mindste jeg kan gøre. Jeg vil fortælle folk min historie, så de andre ofre ikke bliver miskrediteret.

Foto: TV 2

Kristina Ruehli

Kristina Ruehli

Af alle kvinderne der er stået frem, er Kristina Ruehli et af de første af Bill Cosbys ofre. Hun arbejdede som 22-årig i 1965 som sekretær i et agent-firma, hvor hun lærte Bill Cosby at kende.

Han inviterede hende til et middagsselskab, hvor det viste sig, at hun var den eneste gæst. Cosby tilbød hende en drink, hvorefter hun vågnede op til Cosby der forsøgte at have oralsex med hende. Hun stod frem i November 2014. 

Foto: TV 2

Shawn Brown

Shawn Brown

Hun er den eneste kvinde, som Bill Cosby har indrømmet et seksuelt forhold til. Selv om Shawn Brown frivilligt havde haft sex med Bill Cosby, valgte han alligevel at bedøve og voldtage hende. 

Shawn Brown blev angiveligt gravid af affæren, og fødte datteren Autumn Brown, som senere blev anholdt, da hun forsøgte at afpresse Bill Cosby. 

Foto: TV 2

Renita Chaney Hill

Renita Chaney Hill

Renita Chaney Hill startede en affære med Bill Cosby, da hun var kun 15 år gammel. Det skete i perioden 1982-86, og fortsatte til hun var 19 år gammel. Under affæren serverede Bill Cosby alkohol for Renita Chaney Hill, som siger, at hun ikke ved om Cosby voldtog hende, fordi hun blev bevidstløs efter de drinks, som Cosby serverede for hende. 

- Ingen har lyst til at blive associeret med sådan noget... Men for mig er det grundlæggende, at ingen har ret til at begå overgreb på andre, lige meget hvem de er. Jeg er ligeglad med, hvor store de er eller hvordan samfundet ser dem. Det er ikke i orden, sagde hun i medierne, da hun stod frem. 

Foto: TV 2

Lisa Jones

Lisa Jones

Som så mange andre af Bill Cosbys ofre blev Lisa Jones som 17-årig model i 1986 inviteret til et show med Bill Cosby. Senere blev hun inviteret til at læse på en rolle i 'The Cosby Show'.

I stedet for at blive kørt til et studie, blev hun kørt til Cosbys hjem, hvor han serverede alkohol for hende. Herefter blev han ubehagelig og forsøgte at sprede Lisa Jones' ben. Hun forlod hurtigt huset. 

Foto: TV 2

Jena T.

Jena T.

I et håb om at blive model sagde 17-årige Jena T. ja tak til Cosbys tilbud om at være hendes mentor. Efter noget tid begyndte hun dog at føle, at den opmærksomhed, som hun modtog blev for meget og for ubehagelig.

Da hun forsøgte at konfrontere Bill Cosby, pressede han hende til seksuelt samvær, hvorpå han gav hende 700 dollars. Jena T. har sidenhen fortalt, at oplevelsen har ødelagt hendes tro og tillid til mennesker. Episoden fandt sted i 1988. 

Foto: TV 2

Lisa

Lisa

Lisa mødte Bill Cosby i sit forsøg på at blive model. I den fobindelse bedøvede og voldtog han hende. Lisa stod frem i programmet 'Dr. Phil'.

- Jeg sad ned mellem hans ben med min ryg mod hans skridt. Han begyndte at ae mit hår. Det sidste jeg husker er følelsen af hans hånd der stryger mit hår. Efter det husker jeg ingenting, sagde hun. 

Foto: TV 2

Angela Leslie

Angela Leslie

I 1992 var Angela Leslie en spirrende skuespiller, som mødte Bill Cosby i Las Vegas. Her tilbød han hende en drink, som hun afslog. Cosby tvang hende efterfølgende til at røre sit kønsorgan, men smed hende ud af hans hotelværelse, da hun nægtede at tage imod den drink, som han havde lavet til hende. 

Foto: TV 2

Lachelle Covington

Lachelle Covington

Lachelle Covington, der var skuespiller på sitcommen 'Cosby', ingav i 2000 en politianmeldelse mod Bill Cosby, da hun mente, at han kom med kom med uønskede seksuelle tilnærmelser mod hende.

I politirapporten stod der, at Cosby havde taget sin hånd ind under Lachelle Covingtons trøje, og havde forsøgt at guide hendes hånd ned i hans bukser. 

Foto: TV 2

Herunder kan du læse om Bill Cosbys vej fra elsket TV-stjerne til hævdet voldtægtsmand.

Bill Cosbys nedtur

 1. 2014

  1. Andrea Constands retssag mod Bill Cosby

   Andrea Constand arbejdede i 2004 på Temple University, hvor hun mødte Bill Cosby. Cosby tilbød hende at være hendes mentor, og under et besøg i hans hjem i Pennsylvania gav han hende nogle piller, som han sagde ville hjælpe på hendes nervøsitet.

   Pillerne gjorde angiveligt Constand svimmel, og ifølge anklagerne befamlede og forgreb Cosby sig seksuelt på hende.

   Hun anlagde derfor retssag mod ham i civilretten, og her indrømmede Cosby, at der havde været et seksuelt forhold imellem de to, men med Andrea Constands samtykke. Ifølge tv-stjernen havde de to "et romantisk forhold".

   Før sagen kom for retten, indgik de to parter dog et forlig. Sagen endte derfor med et ukendt beløb til Andrea Constand og en fortrolighedsaftale, der skulle forhindre dem begge i at tale om sagen. Men ti år senere - i juli 2015 - blev retsdokumenter fra sagen offentliggjort for første gang.

  2. 'Gawker' minder folk om tidligere anklager mod Cosby

   Efter Woody Allens datter skriver et åbent brev, hvor hun anklager sin far for seksuelle overgeb og problematiserer, at han stadig er en del af 'det gode selskab', skriver Mediet Gawker en artikel med titlen: 'Hvem har lyst til at huske Bill Cosbys gentagne voldtægtsanklager?'

   Pointen i artiklen er, at ingen har lyst til at opleve folkekære figurer blive anklaget for seksuelle overgreb. Specielt ikke, når man har lukket dem og deres persona ind i sin egen stue.

  3. NewsWeek interviewer to af Bill Cosbys angivelige ofre

   Få dage efter 'Gawker's artikel interviwer mediet  'NewsWeek' Tamara Green om hendes oplevelser med Bill Cosby. Nogle senere, den 12. februar, interviewer samme medie Barbara Bowman, der ligesom Tamara Green fortæller, at hun er blevet seksuelt overfaldet af Bill Cosby. 

  4. Flere freder Bill Cosby

   I februar siger en kilde fra tv-station NBC til mediet 'BuzzFeed', at de regner med at beskyldningerne går i sig selv, og at de fortsætter med deres planer om en ny tv-serie med Bill Cosby. 

   NBC fortsætter med at bakke op om Cosby, og omtaler i juli den kommende tv-serie med Cosby i en bærende rolle som 'meget vigtig' for deres station. 

   I september udkommer Bill Cosbys selvbiografi, som er skrevet af Mark Whitaker. I biografien er der intet sted undervejs skrevet noget om de voldtægtsanklager, som flere kvinder er kommet med. 

  5. Video, hvor komiker kald Bill Cosby voldtægtsmand, går viralt

   Komikeren Hannibal Buress fortæller, at han i flere af sine show har gjort grin med Bill Cosbys dobbeltmoral. Han siger, at Bill Cosby ikke burde gå rundt og belære unge sorte mænd om, hvordan de skal opføre sig, når han selv er anklaget for voldtægt. 

   Videoen går viralt og bliver delt på flere sociale medier. 

    

  6. Bill Cosbys PR-hold begår en kæmpe fejl

   Bill Cosbys PR-hold forsøger at lave grin med voldtægtsanklagerne og laver i den forbindelse en meme-maskine på Bill Cosbys hjemmeside, hvor de opfordrer folk til at lave memes med Bill Cosby.

   PR-stuntet giver bagslag og meme-maskinen bliver kort efter fjernet fra hjemmesiden, ligesom det indledende tweet bliver fjernet fra twitter. Men det stoppede ikke på nettet, hvor hashtagget #cosbymeme bliver flittigt brugt.

   Dagen efter PR-fejlen aflyser Cosby et planlagt interview i 'Late show med David Letterman', formentlig fordi han vil undgå at blive spurgt ind til voldtægtsanklagerne.

  7. Barbara Bowman taler ud offentligt

   Barbara Bowman står frem i Daily Mail og fortæller om sine oplevelser med Bill Cosby, og hvordan hun over en årrække blev seksuelt misbrugt af ham. 

   Hun takker i artiklen komikeren Hannibal Buress for at sætte fokus på voldtægterne. 

   I november skriver hun en klumme i Washington Post, med overskriften: 'Bill Cosby voldtog mig: Hvorfor tog det 30 før folk troede på mig?

  8. Nye PR-problemer

   PR-holdet bag Bill Cosby udsender en pressemeddelse på hjemmesiden Billcosby.com, hvor anklagerne bliver afvist. Samme dag står Joan Tharsis frem og fortæller sin historie.

   Dagen efter kommer en ny og rettet version af pressemeddelelsen. Begge er efterfølgende blevet fjernet. 

  9. Et kendt ansigt står frem

   Et kendt ansigt i offentligheden i form af modellen Janice Dickinson står frem og fortæller på Entertainment Tonight, at hun i 1982 blev voldtaget af Bill Cosby. 

   Samme dag udsætter Netflix deres planer om en 'Comedy special' med Bill Cosby. 

   Dagen efter dropper tv-stationen NBC deres planer om en ny tv-serie med Cosby.

  10. Første retssag mod Bill Cosby

   Judy Huth anklager Bill Cosby for et seksuelt overgreb, da hun var kun 15 år gammel. Sagen bliver taget op af politiet i L.A. Og fredag 9. oktober 2015, skal Cosby for retten. 

   De fleste andre kvinders sager er forældede, da de foregik i slut 70'erne, 80'erne og opefter.  

 2. 2015

  1. Flere kvinder står frem

   I løbet af både 2014 og 2015 er der flere og flere kvinder, der står frem og fortæller deres historier om overgreb af Bill Cosby. 

   Specielt efter 'New York Magazines' forside i september 2015, hvor 35 kvinder står frem og fortæller deres historie om Cosbys overgreb.

  2. Nye dokumenter ser dagens lys

   Nye dokumenter bliver et vendepunkt for Bill Cosby og hele sagen om de gentagne anklager. 

   Hidtil har mange set de mange anklager som løgne eller forsøg på at få penge ud af Cosby. Men nye dokumenter viser, at Bill Cosby under en retssag tilbage i 2005 indrømmer, at han har givet piller til mindst en kvinde "og andre personer" med det formål, at have sex med dem. 

   Erkendelsen faldt i forbindelse med et civilt sagsanlæg fremsat af en kvinde, som beskyldte Cosby for at have bedøvet hende og udnyttet hende seksuelt.

   Nu opfatter man mange af anklagerne som sande, da Bill Cosby her selv indrømmer, at have bedøvet kvinder. 

  3. Disney fjerner statue

   Samme dag som de nye oplysninger kommer frem, vælger Disney World som konsekvens at fjerne de statuer af Cosby, som står i flere af deres afdelinger rundt i USA.

   To dage efter melder en repræsentant for 'Hollywood Wall of Fame' ud, at de ikke har planer om at fjerne Bill Cosbys navn, hvor han fortsat kan ligge side om side med andre kunstnere på det lange ærestorv i Los Angeles. 

    

  4. Præsident Obama adresserer voldtægt

   Under et pressemøde i det Hvide Hus, bliver præsidenten for USA, Barack Obama, spurgt, om Bill Cosby vil få frataget den medalje, som han modtog i 2002. Til det svarer Obama, at der ikke findes sådanne procedure.

   Men efter opysningerne om Bill Cosbys indrømmelser kommer frem, siger Barack Obama dette:

   - Hvis du giver en kvinde - eller en mand - en form for bedøvelsesmiddel og efterfølgende har sex med vedkommende uden dennes accept? Så er det voldtægt. Og jeg tror at dette land - eller hvilket som helst andet land, skal have en nultolerance for voldtægt. 

   Det amerikanske musum Smithsonian føler sig nødsaget til at gøre opmærksom på, at de tager afstand fra anklagerne mod Bill Cosby, da museet har en udstilling, hvor ægteparret Cosby har givet et stort bidrag. Flere kommentatorer kritiserer museet for samarbejdet med Bill Cosby. 

  5. Bill Cosbys ofre på forsiden af 'New York Magazine'

   'New York Magazine' har snakket med 35 af de kvinder, som angiveligt har oplevet seksuelle overgreb udført af Bill Cosby. 

   Forsiden skaber stor debat og bliver omtalt i forskellige medier og delt på sociale medier. 

    

  6. Endnu en retssag

   Modellen Chloe Goins står frem med anklager mod Bill Cosby. Hun er, sammen med Judy Huth, en af de eneste kvinder, der har haft muligheden for at stille Bill Cosby for en domstol, fordi flere andre sager har været forældede.

    

  7. Anklager åbner sag mod Cosby

   Statsanklageren i Pennsylvania åbner en sag mod Cosby, hvor han anklages for et seksuelt overgreb mod en tidligere medarbejder på Temple University. 

   Den tidligere medarbejder er Andrea Constand, som dengang sagsøgte Bill Cosby i et civilt sagsmål.

 3. 2016

  1. Model trækker retssag mod Bill Cosby tilbage

   Modellen Chloe Goins trækker sit civilie søgsmål mod komikeren tilbage. 

   Modellen gik i januar 2015 til politiet, hvor hun fortalte om det overgreb, som Bill Cosby angiveligt havde udsat hende for. Men politiet i USA har efterfølgende meddelt, at de på grund af manglende beviser, ikke kunne oprette en sag om seksuelt overgreb mod Bill Cosby. 

   Derfor valgte Chloe Goins at anlægge et civilt søgsmål mod Bill Cosby. Et søgsmål, som hun uden længere forklaring har trukket tilbage - med muligheden for at genoptage søgsmålet på et senere tidspunkt.

  2. Dommer melder ud, at Bill Cosby skal for retten i Costand-sag

   En dommer bestemte, at der var nok beviser på, at Bill Cosby forgreb sig på Andrea Constand for over et årti siden, til at der kunne føres en kriminalsag mod ham. 

   Dermed skal Cosby på anklagebænken.

 4. 2017

  1. Dommer nægter 12 anklagere adgang til retssag

   En dommer i Pennsylvania nægter 13 på nær én kvinde at vidne ved Andrea Costands retssag mod Bill Cosby. 

   Anklagemyndigheden havde ellers anmodet om, at 13 kvinder foruden Andrea Constand skulle vidne ved retssagen. Kvinder, der også alle hævder at være blevet udsat for Bill Cosbys seksuelle krænkelser.

   Kvinderne skulle bidrage til at tegne et billede af Cosby som seksualforbryder og dermed styrke Andrea Constands sag.