Udland

Giften der slog Kim Jong-nam ihjel: 0,01 gram kan dræbe

Den nervegift, der slog Kim Jong-nam ihjel, er dræbende selv i ekstremt små doser. 0,01 gram nok til at tage livet af folk.

Svaret på, hvad der slog Kim Jong-nam ihjel, kom muligvis i dag.

Den udstødte halvbror til Nordkoreas diktator Kim Jong-un døde i forrige uge i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur.

Det er ikke noget, man kan håndtere derhjemme.

Jan Steen Jensen, specialkonsulent hos Kemisk Beredskab

I storbyens lufthavn blev han angiveligt forgiftet af to kvinder, der påførte hans ansigt en substans der hidtil har været omgærdet af stor mystik. 

De malaysiske myndigheder siger i dag, at der var tale om nervegiften VX med det kemiske navn S-2 Diisoprophylaminoethyl methylphosphonothiolate.

VX er en klar gennemsigtig substans. Giften kommer i form af en vand- eller olielignende væske, fortæller specialkonsulent Jan Steen Jensen fra Kemisk Beredskab.

Der skal ikke mere end cirka 0,01 gram af væsken til, før den er dræbende. Et lille dryp kan i løbet af få minutter slå folk ihjel, når væsken trænger gennem huden og ødelægger nervesystemet. Endnu mindre doser kan blandt andet føre til opkast og døsighed, skriver BBC.

- VX er den mest farlige nervegift, vi kender, siger specialkonsulent Jan Steen Jensen fra Kemisk Beredskab.

BBC skriver ligeledes, at giften regnes for at være verdens farligste kemiske nervegift, og FN har giftstoffet på sin liste over masseødelæggelsesvåben.  

- Det er ikke noget, man kan håndtere derhjemme. Chancen for man selv går af dage, før man er færdig med syntesen vil være alt for stor, siger specialkonsulent Jan Steen Jensen fra Kemisk Beredskab.

Opdaget i Storbritannien

Ifølge avisen The Guardian blev VX første gang opdaget i 1950’erne af en britisk kemiker. Det fik det britiske forsvar til at sætte gang i undersøgelser af VX, og briterne gav formlen videre til det amerikanske militær, som i 1961 satte nervegiften i masseproduktion. Senere er VX gennem årene også dukket op flere andre steder.

Tilbage i 1988 blev VX angiveligt brugt af den irakiske leder Saddam Husseins hær i et angreb mod kurdere under krigen mellem Irak og Iran. Desuden afprøvede den japanske dødskult Aum Shinrikyo giften på tre personer i midten af 1990’erne, det ene offer døde. Efterfølgende slog dødskulten flere personer ihjel i Tokyos undergrund med et andet kemisk våben – nemlig sarin.

I 2013 hævdede franske efterforskere, at Syriens kemiske våbenlager indeholdt VX. USA og Rusland er de eneste lande, der i dag indrømmer at være i besiddelse af den ekstremt farlige gift, men også Nordkorea bliver beskyldt for at have VX på lager, skriver The Guardian.

Flere mistænkte i sagen

Nu er giften ifølge myndighederne i Malaysia dukket op på liget af Kim Jong-nam. Det er man kommet frem til ved at tage prøver fra ofrets slimhinde ved øjet og fra ansigtet. Politichefen Khalid Abu Bakir siger i dag, at man er i gang med at efterforske, hvordan VX er kommet ind i Malaysia.

Myndighederne i Malaysia tilbageholder tre personer i sagen. Det drejer sig om de to kvinder – en vietnameser og en indoneser - som politiet mistænker for at have udført angrebet.

De har udsat sig for en meget stor fare.

Jan Steen Jensen, specialkonsulent hos Kemisk Beredskab.

Kvinderne har ifølge CNN hævdet, at de troede, de var med i et tv-show. Men det afviser politichefen Khalid Abu Bakir i Malaysia. Ifølge politichefen blev de to kvinder betalt for jobbet, og de vidste godt, hvad de havde gang i, da de angiveligt påførte Kim Jong-nam med VX – muligvis via et lommetørklæde. Hvis de malaysiske myndigheders undersøgelser holder stik, så har angrebet ikke været ufarligt at udføre.

- Det er meget risikabelt og potentielt dødeligt at håndtere VX,  hvis det er det, de har brugt. Og så har de udsat sig for en meget stor fare, siger specialkonsulent Jan Steen Jensen fra Kemisk Beredskab.

Ifølge den malaysiske politichef viste den ene af de mistænkte kvinder tegn på at have været i forbindelse med giften. Således kastede hun op efter angrebet. Ifølge specialkonsulent Jan Steen Jensen fra Kemisk Beredskab kan man gardere sig mod farlige nervegifte ved hjælp af modgift, men han kan ikke svare på, om det også gælder i dette tilfælde.

Foruden de to mistænkte kvinder er en nordkoreansk mand anholdt. Samtidig efterlyser politiet syv andre nordkoreanere i sagen – i blandt dem en mand fra den nordkoreanske ambassade i Nordkorea.

Efter fundet af VX har man besluttet at rense lufthavnen i Kuala Lumpur for mulige giftrester.