Udland

Trump skrotter Obamas toilet-lov: 17-årige Gavin kan afgøre, hvem der får ret

Donald Trump ophæver Barack Obamas direktiv om, at transkønnede skoleelever selv må vælge det toilet, de ønsker.

I USA har der de seneste år været en ophedet politisk diskussion om, hvorvidt transkønnede skulle gå på herre- eller dametoilet.

Sidste år indførte den daværende præsident Barack Obama et direktiv, der sikrede transkønnede elever på landets skoler ret til at bruge de toiletter og omklædningsrum, som de ønsker

Men onsdag har den amerikanske præsident, Donald Trump, ophævet Obamas direktiv i et direkte opgør med forgængerens politik.

Det fik onsdag aften amerikansk tid flere hundrede mennesker til at samle sig foran Det Hvide Hus for at protestere mod beslutningen.

En af dem, som var mødt op, var 17-årige Gavin Grimm. Han kan personligt blive afgørende for, hvordan diskrimineringslovene skal tolkes. og hvilke rettigheder der fremover skal gælde transkønnede.

Og faktisk er det på grund af den 17-årige high school-elev, at Trump har følt sig nødsaget til at handlet netop nu, oplyser talsmand for Det Hvide Hus Sean Spicer. Men det vender vi tilbage til.

Springsteen og kendisser boykottede i protest

I marts sidste år tvang delstaten North Carolina som var den første delstat i USA transpersoner til at vælge toilet efter deres biologiske køn.

Det medførte store protester, og sagen fik blandt andet musikere som Bruce Springsteen og Bryan Adams til at aflyse koncerter i delstaten, der også er blevet frataget flere sportsarrangementer som følge af beslutningen.

Det er foruroligende og skuffende at høre, at regeringen gør alt, hvad de kan for at diskriminere dig.

Gavin Grimm, studerende

I maj skred Barack Obama ind og gav skoler landet over besked på at lade transkønnede benytte de toiletter, der matcher det køn, de identificerer sig med - ikke det køn, de er født med.

Selv om Obamas vejledning ikke var juridisk bindende, var den ifølge fortalere for transkønnedes rettigheder nødvendig for at beskytte de studerende mod diskrimination. Samtidig advarede Obamas administration skoler om, at de risikerede at miste offentlig støtte, hvis de ikke fulgte de nye retningslinjer.

Men Trump mener, at det bør være op til hver enkelt delstat at afgøre, hvilke retningslinjer der skal gælde - uden at regeringen blander sig.

I et brev sendt til landets offentlige skoler begrunder Trumps administration yderligere beslutningen med, at det tidligere direktiv forårsagede forvirring over dets anvendelse, hvilket førte til retssager.

Det bringer os tilbage til Gavin Grimm.

Højesteret skal afgøre omstridt sag

En af årsagerne til, at Trump-administrationen vælger at ophæve direktivet netop nu, er ifølge Det Hvide Hus’ talsmand Sean Spicer nemlig, at en sag med Gavin Grimm snart skal op i den amerikanske højesteret.

Den 17-årige elev fra Gloucester High School har sagsøgt skolesystemet i sin hjemstat Virginia, som nægter ham at bruge herretoiletterne på skolen.

Fødselsattesten siger nemlig, at Grimm er en pige, selvom han siden har skiftet køn og navn og i dag selv føler sig som en dreng.

Oprindeligt gav skolens rektor ellers Gavin Grimm lov til at bruge herretoiletterne, men da nogle forældre klagede over beslutningen, indførte skolebestyrelsen nye regler, der tvang de studerende til at bruge toiletter svarende til deres biologiske køn.

Det fik Grimm til at sagsøge skolen, og i august valgte en domstol at dømme til fordel for skolen og afgjorde, at skolebestyrelsen i Gloucester havde ret til ikke at lade Grimm selv vælge toilet.

Det er denne sag, der nu er nået hele vejen til højesteret, hvor høringerne i sagen begynder den 28. marts.

Trump trækker Obamas støtte til 17-årigs sag

I USA er det ulovligt i uddannelsessystemet at diskriminere på grund af køn, men det er uklart, om loven også omfatter kønsopfattelse som i Gavin Grimms tilfælde.

Derfor kan højesterets afgørelse bliver afgørende for, hvordan diskriminationslovene skal tolkes fremadrettet.

Oprindeligt havde det amerikanske undervisningsministerium under Obama sendt et brev til højesteret, hvor de udtrykker støtte til Grimms sag.

Men dette brev er nu også blevet trukket tilbage af Trump-administrationen.

- Jeg har mødt min del af modstandere i udkants-Virginia, men jeg havde aldrig forestillet mig, at min regering ville blive en af dem. Vi vil ikke lade os slå ud af denne regering, sagde 17-årige Grimm til Reuters under onsdagens protest foran Det Hvide Hus.

Efter det blev offentliggjort, at Trump ophævede direktivet, har Gavin Grimm også udtalt sig om sagen.

- Transkønnede studerende udgør ikke nogen trussel mod sikkerheden eller privatlivets fred for ikke-transkønnede. Vi vil bare gerne være i stand til at klare os godt i skolen og stadig have mulighed for at være os selv, siger han til avisen Huffington Post.

"Foruroligende og skuffende" beslutning

Trump-regeringen understreger dog, at de fortsat er optaget af at sikre og beskytte rettighederne for alle LGBT-elever på landets uddannelsesinstitutioner.

En stor del af USA's konservative politikere er dog imod Obamas regler. De mener, at staten blander sig unødigt i delstaternes anliggender.

Derfor er Gavin Grimm også skuffet over onsdagens beslutning.

- Som transkønnet elev, der også tænker på transkønnede elever alle andre steder, er det foruroligende og skuffende at høre, at regeringen gør alt, hvad de kan for at diskriminere dig, siger han til Huffington Post.

Ifølge en studie fra Williams Institute identificere omkring 150.000 unge i USA sig som transkønnede.