Tre anholdt for at ville smugle et ton elfenben

Myndighederne i Uganda mistænker smuglernetværk for at omfatte ansatte i Entebbe-lufthavnen.

Over et ton elfenben er blevet beslaglagt i Uganda.

Tre personer er anholdt i sagen. De mistænkes for forsøg på at ville smugle den ulovlige vare ud af landet via Entebbe-lufthavnen i hovedstaden Kampala.

Det oplyser Ugandas vildtmyndigheder mandag.

Skåret i stykker

Bagmændene havde skåret de over 1000 kilo elfenben op i små stykker, og behandlet dem med et kemikalie.

Angiveligt skulle det forhindre elfenbensstykkerne i at blive afsløret i lufthavnsdetektorer.

- I en fælles aktion med politiet har vi taget over 1000 kilo elfenben tilbage, som menes at være smuglet ind fra enten Tanzania eller DRCongo, siger Simplicious Gessa, talsmand for vildtmyndighederne.

Han tilføjer, at myndighederne går ud fra, at smuglernetværket omfatter flere end de tre tilbageholdte personer. Det kan være ansatte i shippingfirmaer og medarbejdere i Entebbe-lufthavnen.

Globalt forbud

Globalt er der forbud mod køb og salg af elfenben. Formålet er at beskytte den svindende bestand af elefanter og næsehorn, som er udsat for krybskytteri i jagten på dyrenes stødtænder eller horn.

Især i Asien er der et stort marked for elfenben, der i pulveriseret form historisk er blevet anset for at være et vidundermiddel mod svigtende potens.

Derfor er der mange penge på det sorte marked for elfenben. Handlen skønnes at udgøre 600 millioner dollar eller cirka 4,2 milliarder kroner om året.