Donald Trump

Efter en måned som præsident: Derfor bliver de ved og ved med at håne Trump

Trump-satire er blevet et globalt fænomen. For nogen bekræfter det idéen om en mediehetz - andre bliver bekræftet i deres negative syn på Trump.

Med sloganet 'Make America Great Again' som hjørnesten har Donald Trump netop rundet sin første måned som USA's 45. præsident.

Som det første gik han i gang med at afvikle Obamas store sundhedsreform. Han har forsøgt at indføre et midlertidig indrejseforbud mod personer fra syv overvejende muslimske lande, heriblandt Syrien, Iran og Yemen, og han har fået Mexicos præsident til at fordømme sine planer om en efterhånden meget berygtet mur til Mexico.

Men selvom Donald Trump har underskrevet flere præsidentielle dekreter, tiltrækker han alligevel sig en særlig opmærksomhed. For som nyvalgt præsident har forretningsmanden måtte finde sig i at blive udstillet. Ikke blot én gang, men utallige.

Et tysk magasin har udstillet ham som en ekstremist, der har halshugget Frihedsgudinden. Hele verden har grinet af hans "America First"-slogan ved at lave videoer med deres bud på, hvem der skal være på andenpladsen - og i det berømte amerikanske sketch-show Saturday Night Live er det blevet mere reglen end undtagelsen, at præsidenten hver uge skal se en parodi af sig selv, der sætter spørgsmålstegn ved hans lederskab.

Spørgsmålet er blot: Påvirker komedie Donald Trumps rolle som USA's præsident?

Lad os danne en hær af komedie, og vi vil fælde ham.

Michael Moore, amerikansk dokumentarfilminstruktør og forfatter

Den amerikanske dokumentarfilminstruktør og forfatter Michael Moore, der er kendt for sine satiriske udgivelser og for sine markante, politiske synspunkter, er ikke i tvivl: Trump bliver påvirket af komedie.

- Hvis man gør grin med ham, hvis du latterliggør ham, eller hvis du blot viser, at han ikke er populær. Så siger jeg dig, han vil implodere. Det er hans akilleshæl, sagde Michael Moore ifølge flere amerikanske medier, heriblandt mediet Vox, på et vælgermøde i New York på Trumps indsættelsesdag:

- Lad os danne en hær af komedie, og vi vil fælde ham.

Komedie bygger kløft mellem to verdensbilleder

USA-ekspert Philip Christian Ulrich, som er udenrigsredaktør på Kongressen.com, tror dog ikke, at en hær af komedie vil kunne fælde den nyvalgte præsident - heller ikke på trods af, at han er "nem at komme ind under huden på".

- Satire kan være med til at undergrave Donald Trump som præsident. Men hvis det for alvor skal have betydning for hans rolle som præsident, kræver det, at satiren når ud til dem, som ser ham som landets redningsmand, siger han til TV 2.

For som det er lige nu, mener Philip Christian Ulrich, at komedie skaber en kløft mellem to verdensbilleder. Der er dem, som bliver mere forarget, når Donald Trump bliver udstillet i medierne - og så er der hans kernevælgere, som får større sympati for ham, fordi de føler, at præsidenten og hans folk bliver forfulgt af pressen.

- Folk sidder i hver deres skyttegrav og graver sig længere ned. Satiren bidrager til det. Det er med til at forstærke de to verdensbilleder, så det bliver en del af en politiske kamp, siger USA-eksperten.

Under et vælgermøde i byen Melbourne i delstaten Florida langede han atter ud efter medierne: - De kommer ikke til at rapportere sandheden. De er blevet en stor del af problemet. De er en del af det korrupte system, sagde han.

USA-ekspert: Hver kritik er et personligt angreb

Ifølge Philip Christian Ulrich er den nyvalgte præsident dog selv med til at forstærke sin - fra Trump-vælgernes synspunkt - offerrolle. Næsten som et schweizisk klokkeværk kan amerikanerne og resten af verden forvente en reaktion fra Donald Trump, når han er blevet udstillet. Her er Twitter som regel kanalen, han tyr til.

Eksempelvis har præsidenten gentagende gange fra sin Twitter-profil sendt salver af sted til det amerikanske nyhedsmedie NBC News, der står bag Saturday Night Live, efter at skuespiller Alec Baldwin imiterede Donald Trump:

- NBC News er dårlig, men Saturday Night Live er det værste af NBC. Ikke sjovt, castingen er forfærdelig, altid et komplet unfair angreb. Virkelig dårligt tv!

- For Trump-vælgerne bekræfter det, at medierne er ude efter ham - mens resten, der blot finder satiren sjov og rammende, bliver bekræftet i deres fordomme om Trump som en dårlig leder, konkluderer Philip Christian Ulrich.

Satire som et magtredskab

Donald Trump er dog ikke den første, der er blevet udsat for komedie som et kneb på at udstille magthavere.

Hvad er satire?

Inden for komikkens område er satire den angribende latterliggørelse til forskel fra humor. Det er en genre, der latterliggør og udleverer mennesker. Formålet er at underholde og revse ved at udstille andre - ofte med det formål at forbedre eller bekæmpe menneskers magt.

Kilde: Den Store Danske

Helt tilbage til 400 år før Kristi fødsel er satire blevet brugt til at kritisere magthavere. Dengang var det den græske komiker Aristofanes, som en af de første satte fokus på datidens kontroverser gennem humor. Men ifølge Philip Christian Ulrich er den afgørende faktor, hvordan magthaverne tager imod satiren.

- Når Donald Trump ikke kan tage det, kan det betyde, at han ser det som et personligt angreb. Det er ikke hans politik, der er under angreb. Det er hans person.

USA-eksperten medgiver, at satire historisk set har været effektiv til at undergrave magthavere, og at Donald Trump de facto ikke kan tage imod kritik - til gengæld er han god til at give den anden vej. Det blev klart under den seneste præsidentvalgkamp. Her forsøgte Donald Trump bevidst at gøre grin med sine modstandere. Ted Cruiz blev kaldt 'løgner', Jeb Bush blev kaldt 'Lav energi', og Hillary Clinton blev kaldt 'uærlig'

Han er ikke komiker, han bruger blot satiren som et magtredskab.

Philip Christian Ulrich, USA-ekspert

- Det er simple ord, men de hænger fast. Modkandidaten kan ikke andet end at forholde sig til det, når han konsekvent bruger det. Det er med til at trække fokus fra deres politik, siger Philip Christian Ulrich og forklarer, at hans satiriske kneb kan have været med til at give ham titlen som USA's præsident:

- Han er ikke komiker, han bruger blot satiren som et magtredskab til at hive sine modstandere ned. Det er hans våben for argumentation. Han kan bare ikke tåle, når det går den anden vej - for han bliver for nemt påvirket af komedie.