Udland

De er efterlyst for snigmord i lufthavn - men er allerede over alle bjerge

Malaysisk politi har offentliggjort billeder af de fire efterlyste nordkoreanere. Scanpix

De efterlyste nordkoreanere forlod angiveligt Malaysia den dag, Kim Jong-nam blev myrdet.

Fire personer er allerede anholdt, men nu efterlyser malaysisk politi yderligere fire i forbindelse med det opsigtvækkende mord på Kin Jong-nam, der er halvbror til den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

Der er tale om fire nordkoreanske mænd i alderen 33 til 57 år.

Mordet på Kim Jong-nam fandt sted i Kuala Lumpurs internationale lufthavn for en uge siden, og ifølge The Guardian var det netop i mandags, at de fire efterlyste nordkoreanere forlod Malaysia.

Ifølge den britiske avis rejste de fire nordkoreanere ind i Malaysia for mindre end en måned siden.

Avisen The Telegraph, der citerer malaysiske The Star, skriver, at de efterlyste er tilbage i den nordkoreanske hovedstad, Pyongyang, efter angiveligt at have rejst hjem via Jakarta, Dubai og Vladivostok.

Politiet vil også gerne tale med en femte nordkoreaner. Det skulle være en mand på 30 år, som ikke er mistænkt, skriver The Guardian.

Dårlige diplomatiske forbindelser

Hvis det passer, at de fire efterlyste befinder sig i Nordkorea, bliver de næppe udleveret. I hvert fald er de diplomatiske forbindelser mellem Malaysia og Nordkorea for øjeblikket kølige. 

Nordkorea ønsker liget udleveret øjeblikkeligt, men de malaysiske myndigheder vil foretage en obduktion, før udleveringen finder sted.

Senest har Nordkoreas ambassadør, Kang Chol, ifølge Malaysia antydet, at det sydøstasiatiske land skjuler noget i forbindelse med drabssagen. Han har også truet med at indbringe sagen for en international domstol.

Kalder ambassadør til samtale

Det har mandag fået Malaysia til at indkalde ambassadøren til en ”drøftelse”.

- Nordkoreas ambassadør, Kang Chol, er blevet kaldt ind for at give en forklaring på de beskyldninger, han kom med mod Malaysias regering på et pressemøde 17. februar, skriver det malaysiske udenrigsministerium ifølge Reuters.

- På sit pressemøde antydede ambassadøren, at den malaysiske regering "havde noget at skjule". Ambassadøren hævdede også, at Malaysia spillede "aftalt spil under indflydelse fra fjendtlige kræfter", tilføjes det.

Malaysias regering betragter beskyldningerne som "grundløse". Det skriver nyhedsbureauet AFP. Udenrigsministeriet understreger dog, at regeringen tager "ethvert forsøg på at ødelægge landets ry meget alvorligt".

Malaysias ambassadør i Nordkorea er også blevet kaldt hjem. 

Mor til anholdt: Hun troede det var en reklame

De fire personer, der allerede er anholdt i sagen, er en vietnamesisk kvinde, en malaysisk mand, en nordkoreansk mand og en indonesisk kvinde.

Sidstnævntes mor siger til Reuters, at hendes datter, Siti Aishah, havde fået at vide, at hun skulle medvirke i et tv-show eller en reklame.

Kim Jong-nam var for mange år siden udset til at gå i sin far, Kim Jong-ils, fodspor. Men han faldt i unåde og har i årevis været i eksil.

Ifølge styret i Sydkorea blev angrebet på ham udført på ordre fra Nordkorea.