Udland

Sydkorea er sikker på, at Nordkorea stod bag drab

Malaysias rigspolitichef Noor Rashid Ibrahim orienterede søndag pressen om efterforskningen af drabet på Kim Jong Nam i politiets hovedkvarter i Kuala Lumpur. ATHIT PERAWONGMETHA / Scanpix Denmark

Politiet i Malaysia leder efter fire mænd, der er mistænkt i sagen om drabet på halvbror til Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

Sydkorea er overbevist om, at det kommunistiske regime i Nordkorea stod bag drabet på halvbroren til den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

- På grundlag af forskellige faktorer er vor regering sikker på, at den døde mand er Kim Jong-Nam. Og når det så tages i betragtning, at de fem mistænkte er nordkoreanske statsborgere, så mener vi, at den nordkoreanske regering står bag, siger en talsmand for regeringen i Seoul, Jeong Joon-hee, søndag.

Samtidig oplyser malaysisk politi på en pressekonference, at yderligere fire nordkoreanere er efterlyst af politiet. De fire er i alderen fra 33 til 57 år. De er alle mænd.

I forvejen er fire personer anholdt.

Offeret havde fået væske i ansigtet

Ifølge politiet forlod de fire nye efterlyste alle Malaysia, samme dag som den 45-årige Kim Jong-Nam døde. Men der er ikke offentliggjort oplysninger om, hvor de pågældende fløj hen.

Politiet har dog offentliggjort fotos af tre af de efterlyste.

En talsmand for politiet i Malaysia, Noor Rashidm siger, at offeret klagede til toldere over, at to kvinder havde "tørret væske ud i hans ansigt". Det er endnu ikke fastslået, hvilken væske der var tale om.

Kim Jong Nam skulle have været på et fly til Macau og var i Kuala Lumpur "af personlige grunde".

Malaysiske myndigheder ønsker adgang til dna

Moren til en af de fire anholdte, en indonesiske kvinde, siger til Reuters, at hendes datter, Siti Aishah, havde fået at vide, at hun skulle medvirke i et tv-show eller en reklame.

Nordkorea har krævet, at Malaysia udleverer liget af Kim Jong-Nam og beskylder Malaysia for at forhale efterforskningen.

Myndighederne i Malaysia ønsker imidlertid at få adgang til dna fra slægtninge til den afdøde, så de med sikkerhed kan fastslå hans identitet.

Skulle have fulgt i sin fars fodspor

Den dræbte Kim Jong-Nam og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, havde ikke samme mor.

Efter at være vokset op i Pyongyang blev Kim Jong-Nam som otteårig flyttet til Moskva. Her boede han sammen med sin mor, den sydkoreanske skuespiller Song Hye-rim.

I slutningen af 1980'erne vendte han hjem til Nordkorea.

Kim Jong-Nam var for mange år siden udset til at gå i sin far, Kim Jong-ils, fodspor. Men han faldt i unåde og har i årevis været i eksil.

Ifølge styret i Sydkorea blev angrebet på ham udført på ordre fra Nordkorea.