Udland

Sverige kræver svar fra USA: Hvad snakker du om, Trump?

"Se, hvad der skete i går i Sverige," lød det lørdag fra den amerikanske præsident. Nu kræver Sverige svar.

Sveriges ambassade i Washington har kontaktet det amerikanske udenrigsministerium for at få klarhed om en underlig udtalelse om Sverige fra den amerikanske præsident, Donald Trump, lørdag.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Sverige? Terrorangreb? Hvad har han røget?

Carl Bildt, tidligere statsminister i Sverige

Trump nævnte på et politisk møde i Florida, at noget skulle være sket i Sverige i fredags uden at nævne nogen konkret hændelse.

- Se, hvad der skete i går i Sverige, sagde Trump under sin tale for flere tusind fremmødte i Florida.

Der skete intet i Sverige i fredags

Bemærkningen faldt samtidig med, at præsidenten nævnte en række europæiske byer, hvor der var blevet dræbt personer i terrorangreb.

Men der skete ikke noget bemærkelsesværdigt i Sverige om fredagen. Og nu kræver Sveriges regering svar fra USA om, hvad Trump mente.

Udtalelsen har ifølge TT fået mange reaktioner på de sociale medier. Blandt andet fra Sveriges tidligere udenrigsminister Carl Bildt.

- Sverige? Terrorangreb? Hvad har han røget?, skriver Bildt på Twitter.

Twitterbrugere kommer med forslag

På de sociale medier florerer spørgsmålet også - hvad var det, der skete i Sverige?

Den britiske skuespiller Colin Mochrie sætter spørgsmålstegn ved Donald Trumps brug af Sverige som eksempel. Han mener i stedet, at præsidenten og hans folk endnu en gang bruger en falsk hændelse som fundament for et argument.

- Er vi dømt til at gentage historie, der aldrig har fundet sted, spørger han på Twitter.

På samme måde opdigtede Trumps særlige rådgiver, Kellyanne Conway, på direkte tv en massakre i USA. Hun fortalte, at to irakiske flygtninge stod bag en massakre i byen Bowling Green i staten Kentucky. Men den har aldrig fundet sted.

Twitterbrugeren Ashley Feinberg tror, at Donald Trump faktisk snakker om et indslag, han har set på Fox News, om Sveriges store tilstrømning af flygtninge.

Under hashtagget #LastNightInSweden hjælper mennesker verden over Donald Trump på vej til, hvad der kunne være sket i Sverige. 

En Twitter-profil dedikeret til hashtagget giver flere bud, såsom at der faldt sne, at svenskerne lyttede til Abba, eller at et Ikea-møbel blev navngivet efter Ivanka Trump, Donald Trumps første datter.