Udland

Mike Pence: USA lover "urokkelig" støtte til NATO

Den amerikanske vicepræsident siger, at Natos medlemslande alle må yde deres fulde bidrag til alliancen.

USA står sammen med Europa og er "urokkelig" i sin støtte til NATO.

Det lover USA's vicepræsident Mike Pence, der netop nu taler i München, hvor stats- og regeringschefer mødes til sikkerhedskonference i de her dage.

- USA vil være stærkt, og USA's og Europas skæbne er knyttet stærkt sammen. Vær sikre på, at USA altid vil være jeres stærkeste allierede, siger Mike Pence og fortsætter:

- Alle må betale deres fair andel til støtte for Nato, siger Pence og understreger, at mange "mangler at kunne fremvise en klar og troværdig linje" med at opfylde forpligtelserne.

Den faste udmelding kommer, efter at præsident Donald Trump allerede i sommer skabte tvivl om USA's engagement og vilje til at hjælpe andre Nato-lande, hvis de bliver truet – for eksempel af Rusland.

Samme politik som Obama

Ifølge TV 2's korrespondent Poul Erik Skammelsen har emnet været diskuteret på grund af Donald Trumps udmeldinger i præsidentvalgkampen, om hvorvidt USA ville deltage på samme niveau som tidligere i samarbejdet med Europa.

- Det sagde han (Mike Pence, red.) klart ja til, siger Poul Erik Skammelsen og tilføjer:

- Nå det gælder den fælles forsvarsforpligtigelse, når det gælder den amerikanske opbakning til at forsvare andre lande, så er der ikke nogen ændring, uanset om præsidenten hedder Obama, Trump eller Bush.

Poul Erik Skammelsen forklarer, at navnet på den nye præsident i USA ikke får betydning for samarbejdet til Europa.

USA holder øje med Rusland

Pence betoner, at Rusland må leve op til Minsk-aftalen og nedtrappe volden i det østlige Ukraine.

- Vær sikker på, at USA vil blive ved med at holde Rusland fast på indgåede aftaler, selv om vi vil forsøger at udvikle et nyt forhold, som I ved, at præsident Trump tror på, siger Pence. 

Forbundskansler Angela Merkel advarer på sikkerhedskonferencen lande mod at gå alene. Hun siger, at den eneste måde, hvorpå globale problemer kan løses, er ved at arbejde sammen. 

- I et år, hvor vi ser udfordringer, som vi aldrig havde forestillet os, kan vi enten arbejde sammen eller trække os ind i os selv. Jeg håber, at vi kan finde en fælles linje, siger den tyske regeringsleder. 

Præsident Trump har for nylig hyldet Storbritanniens beslutning om at forlade EU, og han har kaldt Nato "forældet". 

Samtidig har han talt meget varmt om Ruslands præsident, Vladimir Putin, hvilket har skabt bekymring i Europa. Tysklands udenrigsminister, Ursula von der Leyden, har i München fremsat flere advarsler til amerikanerne om den tone, der blevet anlagt omkring Nato og EU. 

- Vore amerikanske venner ved meget vel, at Jeres toneleje om Europa og Nato direkte påvirker det sammenhold, vi har på på vort kontinent, siger hun.