Udland

USA skærper tonen overfor europæiske Nato-lande

Donald Trumps forsvarsminister, James Mattis, skærper tonen over for de Nato-lande, der ikke betaler nok.

USA's forsvarsminister, James Mattis, siger, at de andre Nato-medlemslande skal bakke mere op om det fælles forsvar, hvis ikke USA skal "moderere" sine forpligtelser i Nato, skriver Reuters.

- Amerikanske skatteydere kan ikke længere bære en ulige byrde i forsvaret af vestlige værdier.

- Hvis ikke jeres lande vil have, at USA modererer sin forpligtelse til alliancen, skal I hver især vise mere støtte til vort fælles forsvar, siger Mattis i en skriftlig bemærkning fra Nato-mødet i Bruxelles.

Kun fem lande levede op til målsætning

Ved sin ankomst til Bruxelles understregede Mattis ellers USA's fulde fortsatte opbakning til den vestlige forsvarsalliance.

- Alliancen er og forbliver det faste fundament for USA og for hele det transatlantiske samfund. Vi er tæt knyttet sammen, og præsident Trump har udtalt sin stærke støtte til Nato, sagde han.

Stats- og regeringscheferne enedes i 2014 om en målsætning om, at alle lande i 2024 skal bruge to procent af deres bruttonationalprodukt på forsvaret.

Sidste år levede kun fem lande - USA, Grækenland, Storbritannien, Estland og Polen - op til det mål. Danmark lå på 1,17 procent.

Danmark er klar til at øge forsvarsudgifter

Danmarks forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V), deltog i mødet med James Mattis.

Han oplevede en amerikansk forsvarsminister, der "beroligede alle" ved at forsikre om, at USA står fast ved sit engagement i Nato og sikkerheden i Europa. 

Og han havde også selv noget at byde ind med: 

- Jeg har erklæret, at vi er indstillede på at øge vores forsvarsudgifter. Og det vil vi så gøre, når vi har forhandlet et forlig her i efteråret. Det er vores mål. Og det er en ambition, vi også selv har - for sikkerhedspolitikken i Europa har ændret sig noget, siger han til TV 2 efter mødet i Bruxelles.