Udland

Trumps 'gale hund' er i Danmark: Mød Krigermunken, Chaos og Jim

USAs nye forsvarsminister er i Danmark for at lede et møde i koalitionen mod IS, men hvad er det for en mand Trump har sat i spidsen for sit militær?

TV 2 NEWS sætter fokus på besøget hele eftermiddagen.

Juleaftensdag 1998 var en råkold affære i USAs hovedstad. Der var sne i luften, og temperaturen var en smule under frysepunktet. 

Hvis I fucker med mig, slår jeg jer alle sammen ihjel.

James Mattis, Forsvarsminister, USA.

Selv om det var jul, var der poster som skulle bemandes. Sådan var det også i den røde murstensbygning med de fire hvide søjler foran hovedindgangen.

Bygningen ligger cirka 50 kilometer nede af Potomacfloden fra Washingtons centrum.

Her har USAs Marinekorps en af sine store militærbaser. 

Chefen for USAs marinekorps hed Charles Krulak, og han havde gjort det til en tradition at servere småkager for alle de soldater som stod vagt i nærheden af Washington juleaften.

Zandis julekager 

Runde brune småkager med chokoladestykker.

Det var generalens hustru Zandi som bagte kagerne, flere tusinde af dem.

Ved firetiden om eftermiddagen kørte ægteparret ud i deres bil for personligt at aflevere kagerne og hilse på de vagthavende soldater.

Der var mange steder at besøge, og det sidste stop på vejen var den røde murstensbygning ved Potomacflodens bred.

Over porten ind til basen stod der: Marine Corps Base Quantico.

Basens vagthold holdt til i en bygning inde bag hegnet.

Her fandt Charles og Zandi Krulak en oversergent på vagt.

Han blev budt på småkager.

- Her er dine kager. Jeg vil gerne være sikker på, at du gemmer nogle af dem til dagens vagthavende officer, sagde Charles Krulak.

Der skulle altid være en officer på vagt, men Charles Krulak kunne ikke få øje på ham.

- Hvor er dagens officer, spurgte generalen.

- Han er i færd med at gå en runde, lød svaret.

- Hvem er dagens officer?

- Det er brigadegeneral Mattis, lød svaret.

- Nej, jeg spørger ikke om, hvem der er general på basen, men hvem der er vagthavende officer, sagde general Charles Krulak.

En general på vagt

Officerer med rang af general var aldrig på vagt inde på basen juleaften, og slet ikke i hovedvagten. Normalt blev den slags varetaget af en løjtnant.

 - Oversergent, jeg spørger igen, hvem er dagens vagthavende officer?

- Det er brigadegeneral Mattis, lød svaret igen.

Så fik general Krulak øje på to køjesenge i vagtstuen. De var til den vagthavende sergent og den vagthavende officer.

Vær høflige, vær professionelle, men vær klar til at dræbe alle I møder.

James Mattis, Forsvarsminister, USA

- OK, lad mig gøre det nemt. Hvem sov i køjen derovre?

- Brigadegeneral Mattis sov derovre, lød svaret.

Så lød der støvletramp uden for stuen. Brigadegenertal James Mattis trådte ind i rummet i paradeuniform komplet med sabel og det hele.

- Er du stadig i tjeneste? spurgte den overraskede general Krulak.  

- Ja, jeg tjekkede vagtlisten for at se, hvem der havde juleaften, og en af dem var en mand med to små børn. Nu er jeg jo ungkarl, så jeg tænkte, at der ikke var nogen grund til, at jeg skulle vågne op alene og se på mit eget lille juletræ, når vi har en mand med kone og børn, som vil savne deres far, fordi han er på vagt, lød det fra brigadegeneralen.

Og sådan blev en af de mest sejlivede anekdoter om James Mattis til.

Den blev siden spredt vidt og bredt i USAs militær af Charles Krulak, som et symbol på en hengiven officer.

Hyldet af Donald Trump

18 år senere er brigadegeneralen blevet forsvarsminister i USA, udnævnt af Donald Trump, der kaldte ham 'En sand generalernes general" i forbindelse med udnævnelsen.

Og hvorfor nu det?

Jo, James Mattis er nemlig lidt af en legende i USAs militær, blandt andet fordi han har været leveringsdygtig i talrige citater og slagord gennem sin karriere.

Da han stod foran USAs marinesoldater under krigen i Irak i 2003, sagde han:

- Vær høflige, vær professionelle, men vær klar til at dræbe alle I møder.

Citatet er blot et blandt mange, og faktisk har de deres eget hashtag på Twitter, nemlig #mattisisms.

Selv blev han kaldt for "Den gale hund", "Krigermunken" og "Kaos" af sine soldater, inden han trak sig tilbage fra aktiv tjeneste i 2013.

Det første tilnavn skyldes hans kompromisløse syn på USAs fjernder.

- Jeg kommer med fred. Jeg har ikke medbragt artilleri. Men jeg appellerer til jer, med tårer i mine øjne; hvis I fucker med mig, slår jeg jer alle sammen ihjel, skal han have sagt til de irakiske militærledere efter den amerikanske invasion af Irak i 2003.

Det andet tilnavn, "Krigermunken", skyldes, at han hverken er gift eller har børn. Til gengæld har han nærmest været gift med USAs militær gennem en 44 år lang karriere i marinekorpsets uniform.

Jim eller Chaos

I marinekorpset er hans kaldenavn "Chaos", og han har været med i størstedelen af USAs krige i nyere tid. Således deltog han i den første Golfkrig i 1991, stod i spidsen for Marinekorpsets 1. Division i Afghanistan i 2001, og igen i Irak da USA invaderede landet i 2003.

Selv foretrækker han at blive kaldt Jim.

Under et interview med avisen Washington Examiner blev han spurgt om tilnavnet "Den gale hund".

- Det er jer, som har fundet på "Den gale hund,"  svarede generalen avisens journalist.

- Mine egne soldater grinede af det og sagde; 'Vi ved dit kaldenavn er Chaos, hvor kom det der fra?' Det må have været en sløj nyhedsdag da en eller anden journalist fandt på det, uddybede James Mattis.

- Hvad vil du så kaldes, spurgte journalisten.

- Jeg bliver kaldt Jim. Jeg er ude vestfra, Jim er fint, OK? Hvad siger I til det?, lød svaret fra James Mattis.

Han er en af de få soldater der har arbejdet sig hele vejen op gennem USAs militære system.

Da han trak sig tilbage i 2013 var James Mattis chef for USAs centralkommando med ansvar for alle styrker i Mellemøsten.

Han var ekstemt kritisk over for USAs daværende præsident Barack Obamas politik over for Iran, et land, han kalder for "den største enkeltstående trussel mod stabilitet og fred i Mellemøsten."

Dsuden har han kritiseret Barack Obamas strategi om at øge fokus på Stillehavsregionen på bekostning af Mellemøsten.

James Mattis lægger heller ikke skjul på, at han er klar til at bruge våben. 

Det er skægt at skyde mennesker

Under en paneldebat i San Diego i Californien i 2005 gjorde han det klart, at det kan være fornøjeligt at dræbe fjender på slagmarken.

”Det er skægt at skyde nogle mennesker,” bemærkede han - du kan høre ham sige det i videoklippet herunder.

USAs forsvarsminister er kendt for sine bastante udtalelser.

Udtalelsen mødte efterfølgende kritik fra hans overordnede, som bemærkede, at "han burde have valgt sine ord med større omhu".

I 2004 angreb amerikanske styrker et hus i landsbyen Mukaradeeb i Irak og dræbte 24 mennesker. Ifølge USA var huset gemmested for militante islamister, ifølge de lokale ramte amerikanerne en bryllupsfest.

Der sker slemme ting i krig. Jeg behøver ikke undskylde for mine mænds gerninger.

James Mattis, Forsvarsminister, USA

Efter angrebet blev James Mattis præsenteret for irakernes version af historien:

- Hvor mange mennesker tager til bryllupsfest 130 kilometer fra den nærmeste civilisation? Det her var mere end to dusin yngre mænd, lad os nu ikke være naive.

Da han blev bedt om at kommentere på billeder af et dødt barn, som angivelig var blevet dræbt under amerikanernes angreb, svarede han:  

- Der sker slemme ting i krig. Jeg behøver ikke undskylde for mine mænds gerninger.

James Mattis er imidlertid ikke kun en hård soldat, der er vant til at få såvel mudder som ørkensand under støvlerne. 

Siden han trak sig tilbage fra militæret i 2013, har han været tilknyttet den konservative tænketank Hoover Institution ved Stanford University i Californien.

Desuden er han også ganske belæst og har stor viden om militær strategi, filosofi og historie. Hans personlige bibliotek tæller angiveligt flere end 7000 bøger, og under sine udsendelser til verdens krigszoner havde han altid et eksemplar af den romerske kejserfilosof Marcus Aurelius’ ”Meditationer” med sig. 

Øl er bedre end waterboarding

Han er modstander af tortur, og hans nye chef Donald Trump blev overrasket, da James Mattis offentligt kritiserede forhørsmetoden waterboarding, som Trump ellers har erklæret sig som tilhænger af.

Ifølge generalen kan man opnå bedre resultater ved at bruge "nogle øl og en pakke cigaretter" under forhør af krigsfanger.

Han er også mere kritisk i forhold til Rusland end sin chef.

Blandt andet har James Mattis advaret om, at USA ikke har taget Ruslands invasion af Krim-halvøen og militære intervention i det østlige Ukraine seriøst nok.

Desuden har han kritiseret Donald Trumps synspunkt om, at forsvarsalliancen NATO er "forældet" - i et interview i 2016 sagde han, at Donald Trumps udtalelser om NATO var "skøre".

Forinden havde præsidentkandidaten truet med, at smide en lang række lande ud af NATO.

- Mange af de 28 lande (i NATO, red.) betaler ikke deres rimelige andel. Det betyder, at vi beskytter dem - både militært og på anden måde - og på den måde flår de USA. Det vil jeg ikke have. Enten betaler de, også for manglende betaling tidligere, eller også må de ud. Og skulle det splitte NATO, så må det splitte NATO, sagde han.

Og i maj 2017 står USA stadig fast på, at de allierede i NATO skal betale. Vigtigheden af alliancen ser dog ud til at være gået op for Donald Trump efter der blev brugt giftgas i Syrien, og USA angreb landet med krydsermissiler.

Samme vigtighed har koalitionen af lande, der bekæmper terrororganisationen Islamisk Stat. Og det er som leder af den koalition - på 68 lande - at James Mattis er i København.

Han sidder for bordenden når bidragyderne i kampen mod IS skal gøre status og finde den fremtidige strategi. 

Koalitionens partnere mødes en gang i kvartalet, og mødet i København sker som led i det.

Og James Mattis får sandsynligvis brug for mere end fyndige citater og småkager med chokoladestykker til at besejre de islamiske terroister.

De er blevet trængt tilbage i såvel Irak som i Syrien, men det er til dels sket på grund af Ruslands indblanding i krigen - og Rusland er ikke med i koalitionen mod Islamisk Stat.

Du kan se et udvalg af James Mattis citater herunder.

Otte citater fra James Mattis

 1. - Jeg kommer med fred. Jeg har ikke medbragt artilleri. Men jeg appellerer til jer, med tårer i mine øjne; hvis I fucker med mig, slår jeg jer alle sammen ihjel.

  Det sagde James Mattis til de irakiske militærledere efter den amerikanske invasion af Irak i 2003, ifølge bogen ”Fiasco: The American Military Adventure in Iraq, 2003 to 2005”, skriver Quartz.

 2. - Vær venlig, vær professionel. Men I skal have en plan klar om at slå alle, I møder, ihjel.

  Det sagde James Mattis til de amerikanske marineinfanterister i Irak i 2003 ifølge samme bog, skriver Quartz.

 3. - Der findes ikke noget bedre end at blive skudt på, og at fjenden ikke rammer. Det er virkelig skønt!

  Citatet blev sendt ud på det amerikanske marinekorps’ egen Twitterkonto.  

 4. - Det er faktisk ret sjovt at kæmpe mod dem, at I ved det. Det er virkelig underholdende. Det er sjovt at skyde nogle mennesker.

  Ordene faldt i en paneldebat om kampen mod Taliban i Afghanistan i 2005, skriver ABC News.

  Mattis sagde yderligere: - Du kommer ind i Afghanistan, du har mænd, der har tævet kvinder i fem år, fordi de ikke bar et slør. I ved, folk som dem, de har ikke noget manddom tilbage alligevel. Så er det helvedes sjovt at skyde dem.

  Senere fortrød Mattis sit ordvalg.  

 5. - Du er en del af verdens mest frygtede og betroede militærstyrke. Brug din hjerne, før du bruger dit våben.

  Uddrag fra en skriftlig besked til de udsendte soldater inden invasionen af Irak i 2003, skriver ABC News.

 6. - Første gang du udsletter nogen, er det ikke en ubetydelig begivenhed. Når det er sagt, så er der nogle røvhuller i verden, der bare skal skydes.

  Ordene faldt ifølge bogen ”Fiasco: The American Military Adventure in Iraq, 2003 to 2005” til de udsendte amerikanske marineinfanterister på  Al Asad luftbasen i Irak, skriver Quartz.

 7. - De vigtigste seks tommer, (ca. 15 cm) på en slagmark, er dem mellem ørerne.

  Endnu et citat, som ifølge Business Insider, viser, at der både er ”krigermunk” og ”gal hund” i Mattis.

 8. - Blomst, hvor end du bliver plantet.

  Ifølge en kollega i marinekorpset, var det Mattis’ filosofi, at man skulle gøre det bedste, man kunne. Også selvom man fik en opgave, man ikke syntes om, skriver ABC News.

Kilder: The Daily Beast, BBC Online, San Diego Tribune, Politico.