Bad sin bror om nåde: Paranoia og frygt dræbte Nordkoreas skjulte søn

16x9
Kim Jong-nam var i mange år udset til at lede Nordkorea, men han faldt i unåde i 2001. Foto: Scanpix

En menneskejagt er i gang på flere mistænkte, der myrdede Kim Jong-nam i en lufthavn. Men hvorfor skulle halvbroren til Nordkoreas leder dø?

Mystikken om mordet på halvbroren til Nordkoreas leder, Kim Jong-nam, breder sig, og samtidig er de formodede gerningsmænd stadig på fri fod.

Nye informationer tyder på, at halvbroren blev myrdet med en ’kemisk spray’. Ifølge malaysisk politi og en anonym regeringskilde i landet sagde Kim Jong-nam til paramedicinere i lufthavnen og i ambulancen på vej til hospitalet, at han havde ’ekstreme smerter’, efter han var blevet sprøjtet i ansigtet med en uidentificeret væske, mens han ventede på at gå ombord på et fly til Macau, hvor han levede i eksil.  

Den sydkoreanske tv-station TV Chosun og flere andre sydkoreanske medier skrev ellers tirsdag, at Kim Jong-nam blev forgiftet med giftnåle i lufthavnen i Kuala Lumpur af to kvinder, der menes at være nordkoreanske agenter. De to agenter flygtede bagefter i en taxa, men har umiddelbart ikke været i stand til at forlade Malaysia.

Malaysisk politi anholdt onsdag formiddag en kvinde i Kuala Lumpur lufthavn. Kvinden, der er i 20’erne, var ifølge nyhedsbureauet Bernama alene og i besiddelse af vietnamesiske rejsedokumenter. Politiet fortæller også, at man nu leder efter flere mistænkte i sagen.

Sydkoreas præsident fordømmer drabet på Kim Jong-nam.

De første grynede overvågningsbilleder er også dukket op fra tidspunktet omkring mordet, og de viser den unge kvinde iført en trøje med bogstaverne LOL (Laughing Out Loud).

Det lokale politi gennemser nu overvågningsbilleder for at finde nye beviser i sagen.

På billedet på telefonen her vises den anholdte kvinde med den opsigtsvækkende trøje på.
På billedet på telefonen her vises den anholdte kvinde med den opsigtsvækkende trøje på. Foto: FAZRY ISMAIL / Scanpix Denmark

Samtidig har den fungerende sydkoreanske præsident Hwang Kyo-ahn, for første gang udtalt sig i sagen.

- Hvis vi får bekræftet, at Kim Jong-nam blev dræbt af den nordkoreanske regering, viser det med al ønskelig tydelighed, hvor råt og umenneskeligt Kim Jong-uns regime er, siger præsidenten.

Nordkoreanske parlamentsmedlemmer, der er blevet briefet af landets spionagentur, udtaler ifølge Al Jazeera, at spiontjenesten bekræfter, at man mistænker nordkoreanske agenter for at stå bag mordet på Kim Jong-nam.  

Kim Jong-nam (t.v.) er død.
Kim Jong-nam (t.v.) er død. Foto: TOSHIFUMI KITAMURA, ED JONES / Scanpix Denmark

Ifølge det sydkoreanske spionagentur, var der en stående ordre fra Nordkoreas leder at få halvbroren dræbt.

Spionen siger også til nyhedsbureauet, at Kina beskytter Kim Jong-nams familie, og at de vil få udleveret hans lig, når obduktionen er overstået.

Men hvorfor skulle Kim Jong-nam dø?

Flere udenlandske medier og analytikere peger på, at mordet på Kim Jong-nam er et udtryk for halvbroren, Kim Jong-uns, paranoia og frygt for at miste magten i Nordkorea.

Siden han overtog magten i 2011 har Kim Jong-un kontrolleret Nordkorea med undertrykkelse af og mord på mulige rivaler. Der har blandt analytikere været tale om en decideret ’udrensning’ i toppen af landets ledelse, hvor fremtrædende figurer er blevet henrettet offentligt.

Toppen af Nordkorea
Her er de øverste ledere i det nordkoreanske styre

Der ikke var nogen indikationer på, at Kim Jong-nam planlagde at forsøge at overtage magten i det lukkede land. Faktisk gjorde han flere gange en dyd ud af at betone, at han ingen ambitioner havde om at overtage magten i Nordkorea.

- Personlig er jeg imod tredje generations-efterfølgelse. Jeg håber, min yngre bror vil gøre sit bedste på vegne af det nordkoreanske folk, sagde han til Asahi TV i 2010.

Men alligevel var han i levende live en trussel for Kim Jong-un - simpelthen fordi han var et levende familiemedlem, der kunne indsættes som alternativ leder, hvis nogen skulle konspirere om at vælte Kim Jong-un af tronen, skriver flere medier.

Kim Jong-nam med sin far Kim Jong-il, der indtil 2011 var Nordkoreas leder.
Kim Jong-nam med sin far Kim Jong-il, der indtil 2011 var Nordkoreas leder. Foto: HANDOUT / Scanpix Denmark

Dertil kom, at han som den ældste af de to halvbrødre ville være naturligt foran i arvefølgen, hvis han ville overtage magten.

Derudover skriver flere medier, blandt andre BBC, at Kim Jong-nams til tider hårde kritik af styrets politikker kastede skam over ledelsen i Nordkorea, og at han derfor skulle myrdes.

Kim Jong-nam gemte sig i Malaysia, efter hans onkel Jang Song-taek blev henrettet i december 2013. De to var angiveligt meget tætte.

Han blev i sin ungdom anset som den naturlige arving til den afdøde nordkoreanske leder Kim Jong-il, men han blev degraderet, efter han i 2001 blev arresteret i en lufthavn i Tokyo, hvor han prøvede at snige sig ind i Japan med et falsk pas fra Den Dominikanske Republik. Han bedyrede i lufthavnen, at hans ærinde i Japan var at tage i Disneyland. 

Han blev sendt i eksil i Macau indtil farens død i 2011 og gik derefter i skjul – angiveligt fordi han frygtede, at han ville blive myrdet.

Jang Song-taek blev henrettet i 2013. Han var angiveligt meget tæt med sin nevø, Kim Jong-nam.
Jang Song-taek blev henrettet i 2013. Han var angiveligt meget tæt med sin nevø, Kim Jong-nam. Foto: Kcna / Scanpix Denmark

Det anspændte forhold fik i 2012 Kim Jong-nam til at skrive til sin halvbror, der netop havde overtaget magten fra deres fælles afdøde far, for at tigge for sit og sin families liv. Det afslørede Lee Byong-ho, der er et ledende medlem af Sydkoreas efterretningstjeneste, onsdag, skriver The Telegraph.  

Bønnen kom, efter Kim Jong-un ifølge flere medier tidligere i 2012 forsøgte at få sin halvbror myrdet.

Mordet på Kim Jong-nam skete få dage før, Nordkorea fejrer den afdøde leder Kim Jong-ils fødselsdag.

Fødselsdagsfejringen når sit klimaks torsdag, på dagen, der i landet bliver kaldt ’Den Skinnende Stjernes Dag’.

Dem har Kim Jong-un fået snigmyrdet

Kim Jong-nam

Den unge statsleders halvbror blev mandag den 13. februar efter alt at dømme snigmyrdet af to kvindelige nordkoreanske agenter i lufthavnen i Kuala Lumpur. 

Ri Yong-jin

Nordkoreas øverste uddannelsesleder blev henrettet med et maskingevær i august 2016. Forseelsen var angiveligt, at hun faldt i søvn under et møde. 

Hyong Yong-Choi

Forsvarsministeren blev henrettet med antiluft-missiler foran flere hundredvis af tilskuere i april 2015. Ifølge sydkoreanske efterretningsfolk blev ministeren henrettet for at være faldet i søvn under en event og for ikke at udføre alle instruktioner. 

Jang Song-thaek

Kim Jong-uns onkel blev henrettet i december 2013. Han var ledende general i Nordkorea og blev anklaget for at være kontrarevolutionær. Flere efterretninger tyder på, at også store dele af hans familie blev henrettet.  

Kim Kyoung-hui

Jang Song-thaeks kone – og Kim Jong-uns tante – blev angiveligt forgiftet i 2014, efter hun havde klaget over henrettelsen af sin mand. 

O Sang-hon

Jang Song-thaeks allierede og viceministeren for offentlig sikkerhed i Nordkorea blev ifølge sydkoreanske medier henrettet med en flammekaster i april 2014. 

Kim Chol

Kim Chol var viceminister i hæren og blev ifølge efterretninger henrettet med en mortérgranat i april 2014 for at have drukket sig fuld og opført sig utilstedeligt i den officielle sørgeperiode efter den tidligere leder Kim Jong-ils død.