Udland

Amerikansk forsvarsminister lovpriser Nato: - Alliancen er en urokkelig grundsten

Den amerikanske forsvarsminister medbringer fred og forsonende ord til stort Nato-møde, og det er ifølge TV 2s korrespondent helt essentielt.

Det var tæt på en kærlighedserklæring, der kom fra den amerikanske forsvarsminister onsdag i Natos hovedkvarter i Bruxelles, hvor alliancens forsvarsministre mødes for første gang siden den nye amerikanske regering trådte til i USA.

- Alliancen er og forbliver en urokkelig grundsten for USA og hele det transatlantiske samfund. Nato er midt i en forvandling – og har altid skullet tilpasse sig de sikkerhedsmæssige udfordringer, siger han og tilføjer, at det er et rimeligt krav, at alle, der nyder godt af det bedste forsvar i verden tager ansvar for deres del af de nødvendige omkostninger for at forsvare friheden. Vi må aldrig glemme, at det i sidste ende er frihed, som vi forsvarer her i Nato, sagde amerikanske James Mattis.

Nu kom han så – James Mattis – og forsikrede dem om, at USA alligevel står last og brast med Europa – og det skaber en form for ro i disse meget usikre tider.

Lotte Mejlhede

Og netop de to udtalelser er ifølge TV 2s Europa- og Nato-korrespondent, Lotte Mejlhede, helt essentielle for det fremtidige samarbejde:

- Siden Trump i sin valgkamp såede tvivl om Natos musketer-ed, har der hersket en enorm nervøsitet blandt de allierede for hvad verdens supermagt nu har tænkt sig. Nu kom han så – James Mattis – og forsikrede dem om, at USA alligevel står last og brast med Europa – og det skaber en form for ro i disse meget usikre tider.

Men samtidig er tommelskruerne sat på for at få europæerne til at betale mere af gildet. Og det vil være svært for en del medlemslande at leve op til, siger Lotte Mejlhede, der dækker mødet onsdag og torsdag.

Natos medlemslande har tilbage i 2014 besluttet at landene skal op og bruge 2 procent af BNP på deres forsvarsbudgetter frem mod 2024. Noget kun 5 lande indtil videre lever op til.

Her følger hvad de forskellige ministre har sagt ved mødestart:

Danmarks forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen, lover ved ankomst til mødet, at de danske forsvarsudgifter skal øges – men han vil ikke sige konkret, hvor meget mere Danmark skal punge ud med:

- Det vil jeg meget nødig udtale mig om. Men det er klart, at der skal vises en stigende kurve i den næste femårige forsvarsforligsperiode, fastslår han og tilføjer:

- Jeg kan jo først konstatere, at vi har opfyldt den ene betingelse, nemlig at vi har stoppet tilbagegangen i forsvarsudgifterne og har haft en stigning de sidste par år.

Den britiske forsvarsminister Michael Fallon sagde, at der ikke er nogen grund til at betvivle USA's støtte til Nato under ledelse af præsident Trump: - Der hersker ingen usikkerhed om USA’s engagement i Nato," tilføjede han.

Tysklands forsvarsminister, Ursula von der Leyen:

- Vi europæere skal gøre mere for at kunne etablere sikkerheden i Europa – og det betyder investeringer. Vi må have et stærkt Nato, siger hun forud for mødet. Hun er desuden overbevist om USA’s varige engagement i Nato.

Den hollandske forsvarsminister, Jeanine Hennis-Plasschaert, noterer sig Mattis’ positive udtalelser om Nato og tilføjer:

- Trump har givet forskellige signaler omkring Nato men også sagt, at Nato er vigtig for ham. Vi [den hollandske regering] er lige så forsigtigt begyndt at investere i vores forsvar – vi er langt fra målet men vi vil sikre flere investeringer de kommende år, siger hun.

- Styrke hjemme og i udlandet er en pakkeløsning, tilføjer hun med henvisning til forholdet mellem USA og de øvrige allierede. - De europæiske lande er nødt til at gøre mere, men jeg tror på, at vi er på vej i den rigtige retning, afslutter hun.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg:

- Dette er et afgørende øjeblik for den transatlantiske sikkerhed. Vi må træffe beslutninger for at sikre, at vores Alliance forbliver stærk og fleksibel i lyset af de skiftende udfordringer. Et stærkt Nato er godt for Europa, og et stærkt Nato er godt for Nordamerika, siger han og tilføjer, at Nato nu vil øge forsvarsudgifterne efter mange års besparelser.

På selve mødet stillede Mattis krav til forsvarskollegerne om, at de skal bakke mere op om det fælles forsvar, hvis ikke USA skal ’moderere’ sine forpligtelser i Nato:

- Amerikanske skatteydere kan ikke længere bære en ulige byrde i forsvaret af vestlige værdier. Hvis ikke jeres lande vil have, at USA modererer sin forpligtelse til alliancen, skal I hver især vise mere støtte til vores fælles forsvar, sagde han i en erklæring.

Den danske forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen, bekræfter efter mødet Mattis’ udtalelser til TV 2:

- Det er virkelig alvorlig ment fra amerikanernes side, siger han og erkender, at presset på de enkelte Nato-lande er massivt – også på Danmark.