Udland

Her er verdens bedste pressefoto

Mordet på Ruslands ambassadør i 2016 er motivet for verdens bedste pressefoto.

Fotografen Burhan Ozbilici var tilfældigvis til stede, da en mand dræbte Ruslands ambassadør for øjnene af blitzene kameraer. Han tog billeder under hele attentatet. Det er ét af disse fotos, som i dag er blevet kåret til verdens bedste billede ved en prisoverrækkelse i Amsterdam. 

Ruslands ambassadør i Tyrkiet, Andrej Karlov, blev i december sidste år dræbt ved et skudattentat i Ankara under åbningen af en kunstudstilling. Manden bag attentatet var en 22-årig, tyrkist politibetjent. Han blev selv skudt og dræbt kort efter, at attentatet på ambassadøren fandt sted.

Juryen havde ikke nemt ved at vælge årets pressefoto, men valget faldt som sagt på den tyrkiske fotografs billede, der ifølge flere jurymedlemmer giver et indblik i, hvad der sker rundtomkring i verden.

- Jeg ser på, at verden er på vej mod afgrunden. Manden, som billedet portrætterer, har tydeligvis nået bristepunktet. Jeg føler, at dette billede dækker, hvad der sker i Europa, Amerika, Mellemøsten og Syrien. Det er et billede på had, siger jurymedlem João Silva om årets pressefoto.

Lå i en blodpøl

Burhan Ozbilici har tidligere forklaret, hvad der skete i øjeblikkene op til det ikoniske billede blev taget. 

- Jeg fik et chok, da jeg så en mand på scenen trak en pistol. Et øjeblik senere lå ambassadøren i en blodpøl på gulvet, mens gerningsmanden pegede våbnet mod os i publikum, fortæller fotografen.

- Jeg brugte et par sekunder på at indse, hvad det var, jeg var vidne til. En mand døde foran øjnene på mig. Jeg fortsatte med at fotografere, mens jeg skjulte mig bag en væg.

Tidligere dansk vinder

Hvert år hylder The World Press Photo Foundation en fotografernes arbejde ved uddele flere priser, heriblandt prisen for verdens bedste pressefoto. Det har de gjort siden 1955 med få undtagelser.

I 2015 vandt den danske pressefotograf Mads Nissen fra Politiken hovedprisen for sit foto af et homoseksuelt, russisk par.

Juryen skrev dengang, at livet som homoseksuel, biseksuel og transkønnet var blevet gradvist sværere og sværere i Rusland, fordi de seksuelle minoriteter i højere grad undertrykkes både socialt og af russisk lovgivning.

- Det er en historisk tid for billedet. Det vindende billede skal være æstetisk, gøre indtryk og have potentiale til at blive ikonisk. Dette billede er æstetisk kraftfuldt, og det har menneskelighed, sagde formanden for juryen, Michelle Mcnally, chef for fotoafdelingen hos The New York Times.

Foruden World Press Photo of the Year uddeles flere andre priser. Blandt andet for bedste sportsfoto og bedste portræt.

Vinderne af resten af World Press Photo-priserne kan du se her.

En tydelig oprevet gerningsmand råber om situationen i Aleppo i Syrien efter at have skudt den russiske ambassadør.

Verdens bedste billeder de seneste 5 år

  1. 2017

   Fotografen Burhan Ozbilicis foto af mordet på den russiske ambassadør i Tyrkiet har i dag vundet World Press Photo of the Year-prisen.

  2. 2016

   Den australske fotograf Warren Richardson vandt i 2016 prisen for World Press Photo of the Year.

   Billedet "Hope for a New Life" er taget den 28. august 2015. På billedet forsøger en mand at få en baby gennem hegnet ved den ungarsk-serbiske grænse ved byen Röszke.

  3. 2015

   Den danske fotograf Mads Nissen vandt i 2015 hovedprisen i World Press Photo. Billedet er fra en reportage om homofobi i Rusland.

  4. 2014

   I 2014 vandt John Stanmeyer fra USA prisen for verdens bedste billede. Billedet viser afrikanske migranter i Djibouti City, som forsøger at opfange mobilsignal fra Somalia.

  5. 2013

   Den svenske fotograf Paul Hansen vandt World Press Photo of the Year i 2013 for billedet af en gruppe mænd, der går gennem Gaza med ligene af to børn, der blev dræbt i et luftangreb.

  6. 2012

   Samuel Aranda fra Spanien vandt ved prisuddelingen i 2012 prisen for verdens bedste billede. Han vandt for billedet af en mor, der holder om sin søn, der er kommet til skade under en demonstration i Yemens hovedstad, Sanaa.