Udland

BLOG: Trump uddeler skideballer til pressen - i Italien har det stået på i årtier

BLOG: Donald Trump uddeler hver dag skideballer til pressen for at sprede falske nyheder. Men i Italien har det stået på i årtier.

Beppe Grillo og hans protestbevægelse -  Femstjernebevægelsen -  hader “den etablerede presse”, “eliten”og “de gamle korrupte politikere”.

Men det var Silvio Berlusconi, der banede vejen for de falske nyheder og “krigen mod pressen”. Italien har altså derfor levet med denne problematik i over 20 år.

Siden Berlusconi kom til magten i 1994, har der været en tendens til at afvise fakta, hvis de var ubelejlige eller ødelæggende for personen eller partiet, der affejede dem. Det er endt i en svær situation, for nu bliver fakta tit forvekslet med meninger. De sociale medier har ikke gjort det nemmere at navigere i, hvad der er sandt og usandt, fordi ingen filtrerer informationer fra folks net-profiler.

Carlo Bonini fra et af de store veletablerede dagblade, Repubblica, er havnet på en sort liste over de journalister, der ifølge FEMstjernerne har ført smædekampagner og mediehetz mod Roms Overborgmester, Virginia Raggi, som er fra bevægelsen. Han siger, at han som italiensk journalist har arbejdet i et svært klima i mange år. Der er en meget udbredt skepsis mod pressen i landet og det kan være meget anstrengende at skulle argumentere for sine historier, hvis folk er mistroiske. “Hvis jeg ser et billede af en mur, og skriver, at her er en mur, kan en kritiker finde på at sige, at det er flødeskumskage”. Hvis tilpas mange holder med den kritiker, vil der komme opbakning til, at det er en flødeskumskage”.

Grillo vil intet have med traditionelle medier at gøre. Han kommunikerer kun via sin blog.

Han og hans folk er rasende over, at medierne har fundet frem til sager, der har ført til sigtelser, anholdelser og anklager mod højtstående folk i Roms Kommune. Virginia Raggis højre hånd sidder varetægtsfænglet på grund af en større korruptionssag, hans ligeledes kommunalansatte bror er beskyldt for at være blevet favoriseret af borgmesteren, som har tredoblet hans løn på et uklart grundlag. En tredje ansat har efter sigende tegnet nogle høje livsforsikringer til hende, som kædes sammen nepotistiske manøvrer og en mulig romance.

Kort sagt er der et værre rod i Roms administration. Rom er ikke bare en stor og vigtig by, men også Italiens hovedstad, som har været dårligt regeret igennem mange år. Femstjerne-borgmesteren blev valgt med et kæmpe flertal for over 1/2 år siden, men har ikke haft ret stor succes hidtil.

Ifølge hende selv, lederen Beppe Grillo og resten af protestbevægelsen har pressen ikke givet hende fred til at arbejde. Hele landet følger nøje med i udviklingen, for det betragtes som en generalprøve, før Femstjernerne kan få et flertal ved det forestående parlamentsvalg og dermed skal regere landet.

Flere italienske journalister fra de traditionelle medier er urolige over tendensen i USA, der med Trump som præsident nu ser ud til at stå overfor en lignende udfordring. “Jeg betragter det, der sker i Amerika med medfølelse, bekymring og instinktiv solidaritet”. Carlo Bonini er en af dem, der kæmper dagligt. Han laver bl.a. grundig research og stiller kritiske spørgsmål til medlemmerne af Femstjernebevægelsen. Hans avis, Repubblica, laver også jævnlig fact-checking af nogle af de udtalelser, Grillo kommer med på sin blog. Det ender tit med, at de skyder mange af tingene ned som “fake news” og så svarer Grillo tilbage med nye påstande. De er så tit alternative nyheder eller fakta… Det er skruen uden ende.

Carlo Bonini mener, at Silvio Berlsuconis tid som toneangivende politiker er ved at fade ud. Men hans eftermæle og hans aftryk vil i høj grad komme til at handle om netop "krigen mod pressen". Han har indført en ny kultur, hvori den presse, hvis opgave det er at kontrollere og diskutere magthaverne, til en vis grad er blevet delegitimeret og overflødiggjort.

Grillo har i modsætning til Berlusconi nægtet at tale med enhver repræsentant for den etablerede presse. Berlsuconi var kun imod de venstreorienterede. Men Grillo påstår, at al misinformation kommer via de skrevne aviser og tv og Femstjernebevægelsen skal i øvrigt hverken placeres på højre- eller venstrefløjen. Bevægelsen mener, at pressen er en del af den “elite”, der fordeler og stjæler borgernes penge, er gennemkorrupt og derfor har al mulig interesse i at sprede falske historier for egen vindings skyld.

Kritikere af Grillo mener, at han er inkonsekvent, fordi han er fortaler for gennemsigtighed og direkte demokrati, men samtidig regerer sin bevægelse på en enevældig facon og nægter at komme med svar og forklaringer på åbenlyse problemer.

SE mere om mediekampen i Italien og USA i magasinet 'Verden ifølge Trump' på TV 2 PLAY.