Donald Trump

- Uha, det er et nederlag, der virkelig svier

Nederlag ved appeldomstol gør ondt på Donald Trump, vurderer USA-korrespondent. Men Trump kan stå tilbage med en politisk vindersag.

Donald Trump har lidt et stort nederlag, efter en appeldomstol i San Francisco stadfæstede den midlertidige suspendering af hans indrejseforbud.

Det vurderer TV 2’s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

- Uha, det er et nederlag, der virkelig svier, fordi det er en enstemmig afgørelse, der er blevet truffet i appelretten, siger han.

Afgørelsen blev truffet af de tre dommere ved den føderale appeldomstol, Richard Clifton, William Canby og Michelle Friedland.

Bush-dommer imod Trump

To af dommerne er indsat af tidligere demokratiske præsidenter, mens den tredje er indsat af den seneste republikanske præsident.

- Og det der må gøre virkelig ondt på Donald Trump, det er, at også den dommer, der er udpeget af George W. Bush, altså af den republikanske præsident, var enig i, at det her indrejseforbud ikke skulle genindføres, siger Jesper Steinmetz.

Donald Trump har reageret på afgørelsen ved at kalde det ’en politisk beslutning’ og kraftigt antyde, at han vil anke afgørelsen fra appeldomstolen til Højesteret.

- Vi kommer til at mødes med dem i retten. Det bliver en beslutning, som vi efter min mening kommer til at vinde meget nemt, siger han ifølge Fox News.

Han har en sag, der ser ud til at være rigtig skidt for ham juridisk, men politisk er den rigtig god.

Mads Fuglede

Men det er langt fra sikkert, at han får held med at anke sagen. Ifølge Jesper Steinmetz vil højesteret sandsynligvis sende sagen tilbage til appeldomstolen eller delstatsdomstolen i Washington, hvor sagen startede, for yderligere behandling.

- Højesteret tager kun sager, som er af helt principiel karakter, og som er færdigbehandlet ved lavere domstole. Og det er den her sag overhovedet ikke endnu, siger han.

Politisk vindersag

Afgørelsen ved appeldomstolen er muligvis et juridisk nederlag for Donald Trump, men sagen kan vise sig som en politisk sejr for præsidenten, fordi indrejseforbuddet har opbakning i befolkningen. Det skriver USA-analytiker Mirco Reimer-Elster i en kommentar på tv2.dk.

Og den betragtning deler en anden USA-analytiker, Mads Fuglede.

- Meningsmålingerne viser, at de fleste amerikanere er enige med Donald Trump og ikke med domstolene. Så han har en sag, der ser ud til at være rigtig skidt for ham juridisk, men politisk er den rigtig god, fordi et flertal af amerikanerne gerne vil have, at der bliver lavet skærpelser over for de her syv lande, siger han til TV 2.

Donald Trump indførte 27. januar et midlertidigt indrejseforbud mod borgere fra Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen.

Forbuddet har været suspenderet siden fredag den 3. februar, hvor dommer James Robart fra Seattle i delstaten Washington beordrede et midlertidigt og landsdækkende stop for det.

Dagen efter ankede justitsministeriet afgørelsen.

Fredag stadfæstede USA’s føderale appeldomstol i San Francisco den midlertidige suspendering.