Donald Trump

Fra fars pige til 'førstedame': Ivanka er Donald Trumps hemmelige våben

Favoritbarn, præsidentens tætteste rådgiver og datter. Ivanka Trump har mange titler. Er 'USA's førstedame' den næste?

Hun har måske ikke et embede i Det Hvide Hus, men Ivanka Trump, Donald Trumps første datter, har alligevel indtaget en markant rolle, efter hendes far er blevet USA's 45. præsident.

Allerede nu har hun siddet til bords til politiske møder og deltaget i fortrolige samtaler - blandt andet med Japans premierminister, Shinzo Abe. Hun har afholdt politiske arrangementer i sit hjem i Washington, og hun har ledsaget sin far på Dover Air Base i Delaware for at ære og tage imod en afdød amerikansk soldat, der mistede livet under et angreb i Yemen.

- Det er et typisk billede, du normalt ville se med præsidenten og førstedamen, ikke førstedatteren, siger Katherine Jellison, som er leder og professor i historie på Ohio University og forsker i førstedamens rolle i amerikansk politik, til nyhedsbureauet AP.

Flere amerikanske eksperter er derfor ikke i tvivl: Hun er de facto USA's førstedame.

En af Donald Trumps tætteste rådgivere

Under et tv-interview med ABC News har Ivanka Trump ellers forsøgt at afvise, at hun er USA's førstedame. Hun lægger i stedet fokus på, at der kun findes én førstedame - og det er Melania Trump, Donald Trumps hustru.

Præsident Donald Trump sammen med sin kone, Melania, og sin yngste søn, Barron.

Blå bog: Ivanka Trump

Ivanka Marie Trump, født 30. oktober 1981. Datter af Donald Trump og hans første kone, tjekkisk-amerikanske Ivana Trump. Parret blev skilt, da hun var otte år gammel. Hun er gift med Jared Kushner siden 2009. I forbindelse med ægteskabet konverterede hun til judaisme. Sammen har de tre børn.

Har en bachelorgrad i økonomi fra University of Pennsylvania. 

Har arbejdet som model for blandt andet Versace, Marc Bouwer og Tommy Hilfiger. 

Har i et årti været vicedirektør i The Trump Organization med ansvar for opkøb og ejendomsudvikling. Desuden medstifter af tøj- og accessoryfirmaet ’Ivanka Trump’. 

Men i takt med at Melania Trump og sønnen Barron ikke har valgt at flytte med i Det Hvide Hus, og at hun endnu ikke har trådt i karakter som førstedame, får Ivanka Trump per automatik rollen, mener USA-ekspert Philip Christian Ulrich, som er udenrigsredaktør på Kongressen.com.

- Det er meget naturligt. Hun er en af hans tætteste og mest trofaste rådgivere. Han lytter til hende, og hun virker til at have en beroligende effekt på ham. Jeg tror, vi skal til at vænne os til, at det er førstedatteren, der indtager rollen som førstedame, siger han til TV 2.

Rollen er heller ikke uvant.

Under valgkampen har Ivanka Trump ifølge Philip Christian Ulrich haft "en enorm indflydelse" på sin far. Hun introducerede ham, da han offentliggjorde sit kandidatur til præsidentembedet. Hun fik ham blandt andet til at snakke om kvinderettigheder - et emne, der ligger langt fra hans mærkesager. Og selv da hun var højgravid, og lægerne frarådende hende at flyve, rejste hun trofast rundt i landet for at støtte sin far.

- Hun er en vigtig brik for Donald Trump. Hun bliver set som en liberal stopklods, hvor hun forsøger at trække ham i en anden retning. Hun er med til at fjerne de værste forestillinger, verden har om ham. Hun bliver ligesom sin fars humane ansigt udadtil, siger Philip Christian Ulrich og tilføjer, at Ivanka Trump hører til venstrefløjen af det republikanske parti.

Førstedatteren er fars pige

Donald Trumps fire ældste børn skal heller ikke bruge mange sekunder på at besvare, hvem der er hans yndlings: Det er Ivanka. 

- Hun er uden tvivl fars pige. De har et bånd, som er usædvanligt tæt. Hun er hans trofaste løjtnant, siger Philip Christian Ulrich.

Den 35-årige datter bekræfter i et tv-interview over for CNN, at hun har et tæt forhold til sin far. Hun fortæller, at hendes far altid tog telefonen, når hun som barn ringede til ham - også selvom han var midt i et forretningsmøde. Her ville han introducere hende for sine gæster og fortælle, hvor dygtig en datter han havde.

Hun er uden tvivl fars pige. De har et bånd, som er usædvanligt tæt.

Philip Christian Ulrich, USA-ekspert

Ivanka Trump fortæller også, at hendes far stort set aldrig var hjemme til spisetid - men at han altid var tilgængelig. At hun har haft en streng opvækst, men at hendes opdragelse var retfærdig, og at Donald Trump gik meget op i sine børns skolegang. 

- Jeg er meget taknemmelig. Han var sjov, og han havde højde ambitioner for os. Et at de bedre råd, han har givet mig, er, at jeg bliver nødt til at lave det, jeg elsker - ellers bliver jeg aldrig dygtig nok, siger Ivanka Trump til CNN og tilføjer, at hun aldrig tvivlede på, at Donald Trumps børn var hans topprioritet. 

Præsident Donald Trump sammen med sin datter Ivanka.

Ifølge Ivanka Trump har hendes forældres skillsmisse, da hun var otte år, også bragt hende tættere på sin far. Skillsmissen fyldte spalterne i medierne, men selvom at Donald Trump var medskyldig i mediernes dækning, har Ivanka Trump ifølge The Guardian skrevet, at hun aldrig vil give sin far skylden for det efterfølgende kaos:

- Skillsmissen bragte mig tættere på min far. Ikke fordi jeg tog hans side, men fordi jeg ikke længere kunne tage ham for givet.

Donald Trump viste også i denne uge, at hans forhold til Ivanka Trump er noget særligt. Da den amerikanske kæde Nordstrom, der har flere hundrede forretninger rundt omkring i USA, meldte ud, at de ikke længere ville sælge Ivankas Trumps modekollektion, for han til tasterne.

Skillsmissen bragte mig tættere på min far.

Ivanka Trump, USA's førstedatter

Twitter skrev han, at Nordstrom havde behandlet hans datter uretfærdigt, Samtidig roste han sin datters personlighed og for altid at presse ham til at gøre det rigtige.

Ifølge Philip Christian Ulrich er Ivanka Trump fars pige, da hun minder meget om ham.

- Hun er en succesfuld forretningskvinde, der har formået at stable sit eget designmærke på benene - ligesom hun også har været en del af Trump-direktionen. Hvis du har succes, og hvis du er blandt de bedste, har du en høj stjerne hos Donald Trump. Det har Ivanka bevist, og det scorer point, siger han.

Ivanka Trump skiller sig ud

Men på trods af den umiddelbare familiedynamik i Trump-familien, hvor den reele førstedames anonymitet giver Ivanka Trump pladsen, skriver hun sig ikke ind i historien, som den første datter af en præsident, der har indtaget rollen som førstedame.

Martha Jefferson Randolph var eksempelvis førstedame, fordi hendes mor af samme navn døde 20 år før, at Thomas Jefferson blev USA's tredje præsident fra 1801 til 1809.

Under Stephen Grover Clevelands regeringsperiode af to omgange i slutningen af 1800-tallet, var hans søster, Rose Cleveland, landets førstedame, indtil hendes bror blev gift.

Hendes enorme indflydelse på det politiske arbejde kan blive historisk.

Philip Christian Ulrich, USA-ekspert

Og Theodor Roosevelts datter, Alice, var også de facto USA's førstedame i begyndelsen af det 20. århundrede. Hun var langt mere udadvendt end sin stedmor, Edith Roosevelt. Men Ivanka Trump kan blive den eneste førstedatter, der står til at blive den mest velkendte, spår Philip Christian Ulrich.

- Hun skiller sig ud. Hendes enorme indflydelse på det politiske arbejde kan blive historisk. Hun er en drevet forretningskvinde, der udmærket er klar over, hvad hun laver. Det er første gang, at en førstedatter har en politisk agenda selv, siger han og tiføjer, at hendes rolle allerede kommer til udtryk ved, at hun allerede har overtaget de kontorlokaler i Det Hvide Hus, der normalt er tiltænkt USA’s førstedame. 

- Jeg tror, at Donald Trump har skolet hende til at tage over for ham politisk.