Det første dekret i kraftig modvind - nu overvejer Trump nyt indrejseforbud

Et nyt dekret om indrejseforbud til USA kan blive udstedt mandag eller tirsdag, hvis det bliver løsningen.

USA's præsident, Donald Trump, overvejer at udstede et helt nyt dekret for at sikre, at et kontroversielt indrejseforbud kan træde i kraft igen.

Det oplyser præsidenten ved det, som nyhedsbureauet Reuters betegner som et overraskende og uplanlagt pressemøde ombord på Air Force One sent fredag aften.

Hvis Trump-administrationen vælger at gå den vej, kan det nye dekret blive udstedt allerede mandag eller tirsdag, lyder det.

Dommer suspenderede indrejseforbud

Udtalelsen fra præsidenten kommer, efter en føderal dommer suspenderede det omstridte indrejseforbud i begyndelsen af februar.

Forbuddet ramte indenda alle borgere fra Somalia, Irak, Iran, Syrien, Libyen, Yemen og Sudan.

Trumps justitsminister ankede dommerens afgørelse, men regeringen tabte ogsĂĄ sagen ved appeldomstolen i San Fransisco.

Ved pressemødet på Air Force One kom Donald Trump ikke med yderligere detaljer om, hvordan det nye indrejseforbud skal udformes.

En kilde fortæller dog Reuters, at præsidenten muligvis overvejer at skrive det originale dekret om, så personer med permanent opholds- og arbejdstilladelse fra de syv lande udelades.

- VI SES I RETTEN

Umiddelbart efter appeldomstolens afgørelse talte præsident Trump med store bogstaver på det sociale medie Twitter:

- VI SES I RETTEN, LANDETS SIKKERHED ER PĂ… SPIL!

En talsmand for Det Hvide Hus oplyser dog, at Trumps regering ikke umiddelbart har planer om at indgive sagen om indrejseforbuddet for den amerikanske højesteret - trods præsidentens vredesudbrud på Twitter.

Ingen succes i højesteret

Hvis det alligevel skulle ske, at Donald Trump går hele vejen, får præsidenten højst sandsynligt ikke succes med foretagendet. Det vurderer TV 2's korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

Højesteret vil sandsynligvis sende sagen tilbage til appeldomstolen eller delstatsdomstolen i Washington, hvor sagen startede, for yderligere behandling.

- Højesteret tager kun sager, som er af helt principiel karakter, og som er færdigbehandlet ved lavere domstole. Og det er den her sag overhovedet ikke endnu, siger Jesper Steinmetz.