Udland

Svensk journalist dømt for menneskesmugling: Hjalp syrisk dreng til Stockholm

Journalisten mener, at hjælpen til drengen var en humanitær undtagelse og dermed lovlig. Den opfattelse var byretten i Malmø uenig i.

Den svenske journalist Frederik Önnevall er sammen med fotografen Clas Elofsson og en tolk torsdag blevet idømt to måneders betinget fængsel og 75 timers samfundstjeneste for at hjælpe en syrisk dreng til Sverige fra Grækenland.

Under optagelserne til en dokumentar om nationalisme i Europa mødte de tre medarbejdere fra den svenske public service-station SVT i 2014 den 15-årige syriske dreng med kaldenavnet Abed.

De hjalp ham til Sverige, men blev efter dokumentarens offentliggørelse i 2015 meldt til politiet for menneskesmugling.

Det er byretten i Malmø, der torsdag har dømt de tre for menneskesmugling, men efter dommen fortryder journalisten Frederik Önnevall intet.

- Jeg fortryder ikke, hvad vi gjorde. Jeg gjorde, hvad jeg kunne stå inde for som menneske, og det er jeg tilfreds med, siger han til sin egen arbejdsgiver, SVT.

Uenighed om humanitær undtagelse

De tre dømte nægter sig alle skyldige i menneskesmugling, og efter torsdagens dom, har Frederik Önnevall bestemt sig for at anke.

- Jeg tænker ikke så meget over selve straffen, men det er uheldigt og overraskende, at retten når frem til denne afgørelse. Men det er kun én ud af mange instanser, så vi må se, hvor det ender, siger han.

Forsvarerne havde forud for dommen krævet frifindelse, fordi hjælpen til den syriske dreng ifølge dem burde karakteriseres som en humanitær undtagelse.

Men i den konkrete sag vurderede dommer Kristina Andersson ikke, at argumenterne for humanitær undtagelse var stærke nok. Det var der primært to grunde til.

- En af årsagerne er, at når man rejser igennem Europa og gennem Schengenlande, så findes der mange steder, hvor man kan få præcis samme beskyttelse som i Sverige, siger Kristina Andersson til SVT.

- Den anden er, at drengen ikke søgte asyl med det samme, men at han først sov hos en af de dømte, siger Kristina Andersson.

Tror på frifindelse

Dommen fra byretten i Malmø er dog ikke nok til at slå Frederik Önnevall ud. Han fastholder, at der var tale om en humanitær undtagelse.

- Det er klart, at det ikke er helt simpelt at udrede. Forskellige juridiske eksperter siger forskellige ting. Men jeg tror, vi har støtte til den fortolkning, vi har, siger Frederik Önnevall.

Anklageren havde krævet alle tre idømt tre måneders fængsel.