Donald Trump

Mexicansk håndværker om grænsemur: Hvorfor skal det gå ud over mig?

Donald Trumps grænsemur betyder store praktiske vanskeligheder for de mange, der lever på begge sider af grænsen.

I dag slog den amerikanske præsident Donald Trump endnu engang fast, at han vil bygge en mur langs grænsen mellem USA og Mexico.

- Mange sagde: ”Trump laver bare sjov”. Jeg lavede ikke sjov. Jeg laver ikke sjov, sagde Trump i dag.

Det var dårligt nyt for en mexicaner som Luis Fernando, der lever så tæt forbundet med den mexicansk-amerikanske grænse, som nogen kan gøre det. TV 2's korrespondent Jesper Steinmetz har besøgt ham for at høre, hvad en mere lukket grænse vil betyde for mennesker som ham.

Han bor og arbejder i tvillingebyen El Paso/Juarez, der ligger på selve grænsen, på hver sin side af grænsefloden Rio Grande. Han arbejder i amerikanske El Paso nord for grænsen som håndværker, og bor i mexicanske Juarez med kone og fem børn syd for grænsen.

Tjener ti gange så meget

Det betyder, at han hver dag krydser grænsen mindst to gange på vej til og fra arbejde. I amerikanske El Paso kan han tjene, hvad der svarer til 600 danske kroner om dagen.

Det er ti gange så mange så mange penge, som han kunne tjene i mexicanske Juarez, hvor han bor blot 500 meter fra grænsen.

- Vi tjener flere penge her (i USA, red), og når vi bruger dem der (i Mexico, red.), så får vi et bedre liv, siger Luis Fernando om sit dagligliv på begge sider af grænsen.

Der er allerede hegn og en naturlig grænse mellem de to byer der gør, at man kun kan passere grænsen via de officielle grænseovergange. Det kan Luis Fernando uden problemer, fordi han har sine papirer i orden.

Men han frygter, at grænsekontrollen snart vil blive så intensiveret og bureaukratiet så vanskeligt, at det praktisk bliver umuligt for ham at bo syd for grænsen og arbejde nord for grænsen.  Det vil være et hårdt slag, ikke blot for ham, men for mange andre i de to byer, der er tæt forbundet familiemæssigt, erhvervsmæssigt, socialt og kulturelt.

Det bliver besværligt

12.000 mexicanere krydser hver morgen og aften den samme grænseovergang som Luis Fernandez. Og deres hverdag står til at blive meget mere besværlig.

- Jeg er bange. Det er allerede hårdt, og det bliver endnu hårdere. Det er skræmmende, siger han om fremtiden.

Han forstår godt, at Donald Trump vil holde kriminelle mexicanere ude af USA, men han synes det er uretfærdigt, at han skal betale prisen:

- Det begyndte med, at mexicanerne var voldtægtsforbrydere, mordere og onde. Jeg er ikke ond. Jeg knokler på mit job derovre, så det skuffer mig, siger han.