Udland

Kommentator: Politimands opslag på Facebook kan ende med at afgøre det svenske valg

Selv den svenske statsminister har kommenteret på politimands opslag på Facebook.

En svensk politibetjents opslag på sin egen Facebook-profil har fået voldsom opmærksomhed i vores naboland.

Peter Springare, som betjenten hedder, har fået likes i titusindvis, sin egen fanklub på Facebook og blomster i kassevis.

Men han har også fået mange vrede reaktioner og en politianmeldelse fra hans egen ledelse. Og det kan få endnu større konsekvenser for andre end ham selv.

Ifølge den svenske journalist og politiske kommentator Marcus Oscarsson kan Springares indlæg koste Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, magten.

- Denne sag kan Löfven tabe valget på i 2018.

Sådan opsummerer Oscarsson en analyse, som han har skrevet på sin Facebook-profil.

Nem konklusion

I sit opslag udtrykker Peter Springare, som er efterforskningsleder i afdelingen for grove forbrydelser, frustration over, at personer med anden etnisk herkomst end svensk dominerer de grove sager på hans bord.

Kriminelle indvandrere belaster retssystemet så meget, at det er ved at bryde sammen, mener Springare.

Hans udbrud falder passer ind i mange almindelige svenskeres opfattelse, vurderer Marcus Oscarsson.

Hans analyse lyder, at kriminalitet og straf er et emne, som optager mange svenskere, og billedet hos mange er, at politiet mangler ressourcer. Samtidig fylder den grove kriminalitet mere i medierne.

- Konklusionen for svensk politik er efter min vurdering nem at drage: Uanset hvordan statistikken ser ud, og uanset hvad vores medier skriver, så mener flere og flere vælgere, at der er meget rigtigt i det, Springare siger, skriver Oscarsson.

Endelig oplever mange svenskere, påpeger han, at medierne forsøger at mørklægge sagens egentlige kerne ved at fokusere på politiets anmeldelse af en af deres egne frem for den erfarne politimands hovedbudskab.

- Han slår alarm, men bliver så selv politianmeldt og får skæld ud i medierne. Hvad effekten af det bliver i meningsmålingerne, det kan selv et spædbarn regne ud, slutter Oscarsson.

Statsminister: Det er forkert

Peter Springare arbejder som efterforskningsleder hos politiet i Sveriges sjettestørste by, Örebro. Her har sager med kriminelle indvandrere ifølge ham optaget 100 procent af den efterforskningsmæssige kapacitet de seneste 10-15 år.

Sagen har fået så meget opmærksomhed, at selv statsministeren har kommenteret på det.

- Jeg ved ikke, hvordan det ser ud i Örebro, men hvis jeg skal se det i et bredere perspektiv, har jeg meget svært ved at se, at 100 procent af politiets efterforskningsressourcer bruges på kriminalitet, som begås af indvandrere. Jeg har meget, meget svært ved at anerkende det billede. Jeg vil påstå, at det er forkert, siger Stefan Löfven ifølge Expressen.

Statsministeren anerkender, at betjenten har ret til at udtrykke sin holdning.

- Vi har ytringsfrihed i vores land, og den skal vi værne om, men det gælder jo også, at man skal gengive et korrekt billede, siger Lövfen.

Opslaget der satte det hele igang

- Jeg er så skide træt. Det jeg vil skrive her nedenfor, er ikke politisk korrekt. Men det skider jeg på.

Det var med de ord på Facebook, at Peter Springare startede hele debatten i lørdags. Opslaget fik henover weekenden mere end 15.000 likes og et par tusinde delinger. 75.000 personer meldte sig ind i støttegruppen ’Stå Upp For Peter Springare’, som onsdag morgen nærmer sig 100.000 medlemmer.

Peter Springare har fulgt op med flere opslag, blandt andet et hvor han skriver, at han bestemt ikke er racist, og et andet hvor han takker for den store opbakning og viser billeder af blomster, der er strømmet ind som sympatierklæringer.

Det oprindelige opslag fik politiledelsen i Örebro til at anmelde Peter Springare, fordi indlægget ifølge politiets disciplinærkomite kan anses som en hetz mod en befolkningsgruppe.

Ifølge SVT får han lov til at fortsætte sit arbejde, mens sagen undersøges.