Journalist truet med voldtægt og drab: Kritiserede åbenmundet betjent

En svensk journalist er blevet truet med voldtægt og drab, efter at hun blandede sig i debatten om kriminelle indvandrere.

I videoen herover fortæller politibetjenten, som journalisten kritiserer, hvorfor han gik på Facebook og rasede over kriminelle indvandrere.

Da den svenske politibetjent Peter Springare forleden loggede på Facebook og skrev, at indvandrere stod for langt størstedelen af den grove kriminalitet i hans politikreds i byen Örebro, satte han gang i en sand mediestorm i Sverige.

Regionalavisen Nerikes Allehanda er et af de medier, der har dækket hans kritik mest intenst.

Mange skrev, at jeg skulle voldtages, andre at jeg skulle dø eller sættes på plads.

Evelyn Schreiber, journalist

I går skrev avisens journalist, Evelyn Schreiber, en leder, hvor hun kritiserede betjenten. Siden da er det fosset ind med flere døds- og voldtægtstrusler til hende fra folk, der støtter politibetjentens kritik af kriminelle indvandrere.

- Som kvindelig journalist er jeg vant til at få hadefulde og personlige beskeder, men jeg har aldrig før modtaget den her slags beskeder. Mange skrev, at jeg skulle voldtages, andre at jeg skulle dø eller sættes på plads, siger Evelyn Schreiber til TV 2.

Journalisten Evelyn Schreiber er kommet under politibeskyttelse, efter hun skrev kritisk om en svensk betjent.
Journalisten Evelyn Schreiber er kommet under politibeskyttelse, efter hun skrev kritisk om en svensk betjent. Foto: Privatfoto

Specielt ét opslag har sat sig fast. En person sendte et billede af en løkke i et kommentarfeltet på hendes Facebook-profil. Det opslag fik Evelyn Schreiber til at melde truslerne til politiet.

- Det seneste døgn har været helt skørt. Det begyndte lige efter publiceringen af min leder i går morges og fortsatte hele dagen. Det var telefonopkald, mails, kommentarer og beskeder på Facebook og Twitter. Nogen fandt endda min private Instagram-konto, hvor de begyndte at hetze mod mig, siger Evelyn Schreiber.

Her er løkken, der blev sendt til journalisten.
Her er løkken, der blev sendt til journalisten."Du får et halsbånd din idiot", står der i teksten. Foto: Privatfoto

I sin leder i avisen anklagede Evelyn Schreiber betjenten for ”udnytte sin professionelle rolle og status til at sprede et falsk billede af Sverige bygget på rene konspirationsteorier”. Trods truslerne fortryder hun ikke sin leder.

-  Absolut ikke. Reaktionerne er et bevis for, hvor vigtigt mit arbejde er, siger Evelyn Schreiber.

Svensk politi er nu i gang med at undersøge truslerne - imens er Evelyn Schreiber nu under politibeskyttelse.

Hele redaktionen får hademails

Det er ikke kun lederskribenten, der har fået ubehagelige henvendelser. Siden Nerikes Allehanda første gang publicerede en artikel om betjenten, har flere medarbejdere modtaget hademails.

- Det er meget ubehageligt. Jeg har fået 300-400 mails de seneste dage. Mellem 95-99 procent af dem er negative eller fyldt med had. Nogle skriver, at de håber, vi dør i en bilulykke eller lignende, fortæller avisens nyhedschef Anders Uddling til TV 2.

Han mener, at avisen er udsat for en decideret hadkampagne fra forskellige internetfora, hvor folk opfordres til at spamme avisen med beskeder.

Betjent anmeldt af sin ledelse

Manden, der satte gang i mediestormen - politibetjenten Peter Springare - er blevet anmeldt af sin egen ledelse. Ifølge politiets disciplinærkomite kan hans Facebook-indlæg nemlig anses for en hetz mod en befolkningsgruppe. Selv understreger Peter Springare, at han ikke racist, men blot ønsker at sætte fokus på et samfundsproblem.

At Peter Springare har sat gang i en større samfundsdiskussion, det vidner en Facebook-gruppe om. Støttegruppen ved navn "Stå Upp För Peter Springare" er vokset eksplosivt. I går middag havde gruppen omkring 75.000 medlemmer, og i dag har gruppen mere end 110.000 medlemmer. Det er blandt andet i denne gruppe, der har cirkuleret hadefulde beskeder mod lederskribenten Evelyn Schreiber, siger hun selv.

Flere har vist deres støtte til betjenten, Peter Springare, ved at aflevere blomster på hans arbejdsplads, politiet i Örebro.
Flere har vist deres støtte til betjenten, Peter Springare, ved at aflevere blomster på hans arbejdsplads, politiet i Örebro. Foto: EBU

I gruppen er der flere, der bakker op om Peter Springares kritik af kriminelle indvandrere. Betjenten skrev i sit Facebook-opslag i sidste uge blandt andet, at sagerne med kriminelle indvandrere kræver 100 procent af politiets efterforskningsressourcer. Den kritik har fået Sveriges statstminister, Stefan Löfven, til at reagere. 

- Jeg ved ikke, hvordan det ser ud i Örebro, men hvis jeg skal se det i et bredere perspektiv, har jeg meget svært ved at se, at 100 procent af politiets efterforskningsressourcer bruges på kriminalitet, som begås af indvandrere. Jeg har meget, meget svært ved at anerkende det billede. Jeg vil påstå, at det er forkert, siger Stefan Löfven ifølge Expressen.