Donald Trump

'Den anonyme førstedame': Hvorfor siger Melania ikke noget?

Melania Trump bliver beskrevet som "den anonyme førstedame" - men hvordan har hendes første tid egentlig været?

- Vi skal blive bedre til at tale med hinanden, være uenige og respektere hinanden. Vi skal være bedre til at respektere og støtte vores børns grundlæggende godhed, særligt på sociale medier. Det vil være et hovedfokus for mit arbejde, hvis jeg får det privilegium at blive jeres førstedame.

Sådan sagde Melania Trump under valgkampen, der endte med en sejr til Donald Trump.

19 dage efter hun har indtaget titlen som den højest rangerede kvinde i Det Hvide Hus i USA, er intet af ovenstående forløst eller igangsat. 

- Hun har været meget anonym. Både under valgkampen og efter indsættelsen af Donald Trump som USA's præsident, siger USA-ekspert Philip Christian Ulrich, udenrigsredaktør på Kongressen.com.

Ivanka Trump overtager rollen

En af årsagerne til, at hun kaldes "den anonyme førstedame" skyldes ifølge Philip Christian Ulrich, at hun ikke er bosat i Det Hvide Hus. Faktisk bor hun i en helt anden delstat end sin mand, nemlig i New York.

Allerede i november gjorde Donald Trump det klart , at 46-årige Melania Trump og den tiårige søn Barron Trump ville blive boende i Trump Tower i New York, så sønnen ikke skulle flytte skole. 

Med adresse i New York kan Melania Trump af praktiske årsager heller ikke deltage i ceremonier eller politiske arrangementer, som tidligere førstedamer ellers har gjort. Men om begrænsningerne skaber problemer for Melania Trump, er endnu uvist.

Melania Trump og sønnen Barron bliver boende i Trump Tower, når Donald Trump overtager Det Hvide Hus.

Indtil videre mener Philip Christian Ulrich ikke, at hendes manglende tilstedeværelse i Det Hvide Hus skaber problemer for USA's førstedame.

- Donald Trumps datter Ivanka udfylder hendes rolle. Jeg tror, vi skal til at vænne os til, at det er førstedatteren, der indtager rollen som førstedame. Det er endnu en nyskabelse af Trump-familien.

Philip Christian Ulrich henviser til, at datteren allerede har deltaget i fortrolige samtaler - blandt andet med den japanske premierminister Shinzo Abe, og hun har taget med sin far for at tage imod en afdød amerikansk soldat i sidste uge.

En tilbageholdende førstedame

Det er ikke fordi, at Melania Trump ikke er begavet eller ikke har sine egne meninger, at hun tilsyneladende tager en afstand til sin rolle som førstedame.

Men fordi hun er genert, tilbageholdende og ikke ønsker rampelyset, bliver opgaven som USA's førstedame sværere for hende, forklarer USA-eksperten:

- Hun ser ikke ud til at nyde at være på scenen eller i spotlight. Det er Donald Trumps show. Melania er "bare" med på et sidespor. Det er billedet, man får af hende. Hun har ikke scoret nogle "home runs", siger Philip Christian Ulrich og henviser til, at Melania Trump ikke har gjort meget væsen ud af sig, siden hun indtog rollen som USA's førstedame.

I stedet er Melania Trump - uden at træde mange skridt forkert - blandt andet blevet beskyldt for at have arbejdet som prostitueret i 1990'erne, og ord som "tåkrummende" og "taktløst" er blevet brugt, efter hun på forsiden af Mexicos Vanity Fair spiste dyre diamanter - hvilket skete samme dag, som den diplomatiske krise mellem USA og Mexico tog helt nye dimensioner. 

Hun har også fået det sociale medie Twitter til at koge under hashtagget #FreeMelania, da flere mennesker mener, at hun ser trist ud i sin mands nærvær.

En atypisk førstedame

Michael D'Antonio, som har skrevet en biografi af Donald Trump, forventer heller ikke meget af Melania Trump som førstedame. Han synes, at hun virker "ivrig efter at bevare sit privatliv".

- Hendes mand tiggede hende om at fortælle mig, hvor god en mand han var, og hun adlød, fortæller Michael D'Antonio ifølge Chicago Tribune.

- Jeg venter, at hun opfører sig nådigt som førstedame, men jeg vil ikke blive overrasket, hvis hun begrænser sig selv til at bidrage så lidt som muligt i rollen.

Ifølge Philip Christian Ulrich falder Melania Trump også uden for skabelonen af tidligere førstedamer. Hendes forgænger Michelle Obama var meget politisk aktiv i kampen for bedre rettigheder for kvinder og børn - men Melania Trump har endnu ikke vist sig på den politiske bane:

- Hun kan ikke være en traditionel førstedame, når hun ikke er i Det hvide Hus. Hun virker heller ikke til at have en politisk agenda. Derfor er det nødvendigvis ikke dårligt, at Ivanka Trump indtager hendes rolle.

Tøj som politisk budskab

Melania Trump har dog gennem sit valg af en rød Givenchy-kjole under et Røde Kors-arrangement i Palm Beach sendt et politisk budskab. Kjolen skulle ifølge Melania Trumps seniorrådgiver, Stephanie Winston Wolkoff, være til ære for "National Wear Red Day" for at understrege vigtigheden og øge bevidstheden om hjertesygdomme.

Men valget af et europæisk mærke vakte også opsigt. Især fordi Donald Trump under sin indsættelsestale lagde vægt på vigtigheden i at købe amerikanske mærker. Dette råd trodsede førstedamen ved at iføre sig en fransk kjole.

Flere eksperter i USA mener, at valget af den europæiske kjole ikke kun er et budskab for "National Wear Red Day". Det er også et eksplicit ønske om at tage afstand fra hendes rolle som USA's førstedame - hvert fald lige for tiden. 

Men betyder det noget, at hun tager sin tid med jobbet?

Melania Trump vil blive målt mod de kvinder, der kom før hende. Andre førstedamer har ventet flere måneder, før de begyndte at udrulle deres dagsordener - og selv om eksperter inden for cybermobning, som Melania Trump har udtrykt, at hun vil sætte en stopper for, endnu ikke har hørt fra førstedamen, er hun ikke afskrevet endnu, forklarer Philip Christian Ulrich:

- Indtil hun kommer til Washington, så må vi vente og se, hvordan hun vil udfylde sin rolle. Lige nu er hun den anonyme førstedame.