Donald Trump

Obama fik lov, Clinton fik lov - men Trump vil de ikke give lov at tale

Formanden for det britiske Underhus vil ikke lade Donald Trump tale i parlamentet.

Formanden for det britiske Underhus vil ikke lade den amerikanske præsident Donald Trump tale til parlamentet, når han til sommer kommer på officielt statsbesøg i Storbritannien.

At tale til medlemmerne til parlamentets to kamre er ellers en gestus, som ofte vises til besøgende statsoverhoveder og andre store personligheder. Tidligere amerikanske præsidenter som Barack Obama og Bill Clinton har eksempelvis tidligere talt for en lukket kreds af britiske parlamentarikere.

Men den konservative formand for Underhuset, John Bercow, siger, at han er imod at give Donald Trump lov til at tale. I en tale til Underhuset henviste John Bercow blandt andet til den aktuelle kontrovers mellem præsident Trump og det amerikanske retssystem omkring Trumps dekret om at forbyde personer fra syv muslimske lande indrejse i USA.

- Før indførelsen af immigrationsforbuddet ville jeg have været imod at lade præsident Trump tale i Westminster Hall. Efter indførelsen af immigrationsforbuddet er jeg endnu mere imod at lade Trump tale i Westminster Hall, sagde Berkow som svar på et spørgsmål fra en parlamentariker.

- Når det gælder dette sted (parlamentet), så føler jeg meget stærkt, at hensynet til vores modstand mod racisme og sexisme, vores støtte til lighed for loven og støtte til et uafhængigt retssystem er enormt vigtigt, sagde Underhusets formand.

Normalt sker de to-tre gange om året, at udenlandske toppolitikere får lov til at tale for en lukket kreds af parlamentarikere. Senest var det Columbias præsident Juan Manuel Santos Calderon i november 2016. Både indflydelsesrige politikere som Mikael Gorbatjov, Angela Merkel og Barack Obama og præsidenter fra mindre lande som Singapores præsident Tony Tan Keng Yam har tidligere haft æren, når de var på officielt besøg i Storbritannien.

Præsidenter og konger

Derudover har også store personligheder som Dalai Lama, Nelson Mandela og Pave Benedict samt kronede hoveder som eksempelvis den norske kong Harald fået en invitation til at tale til de britiske parlamentarikere.

Den britiske premierminister Theresa May inviterede for en uge siden officielt Donald Trump til at besøge Storbritannien i løbet af sommeren – en invitation, som Donald Trump har taget imod. Siden har mindst 600.000 briter støttet en underskriftindsamling om, at han ikke have lov til at komme på officielt visit hos den britiske dronning Elisabeth.