Udland

Millionby øger indsatsen mod luftforurening

Den kinesiske hovedstad Beijing vil fjerne livsfarlig smog i byens gader.

Nu skal det være slut med sundhadsskadelig luft og kvælende smog i gaderne i Beijing. Det oplyser det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Byens borgmester har meldt ud, at de vil sætte ekstraordinære midler ind i kampen mod den livsfarlige luftforurening i byen. Det betyder, at forbruget af kul skal bringes ned med yderligere 30 procent i løbet af 2017.

- Vi vil forsøge at eliminere kulforbruget i seks distrikter og i den sydlige del af Beijing i år, siger borgmester Cai Qi til Xinhua.

Kina skal have nyere biler og færre fabrikker

Vi ser ofte billeder af kinesere med masker for mundene og den tykke gulige tåge, der kamuflerer Beijings store skyskrabere. Men det skal der altså ændres på nu.

Oprindeligt skulle byens kulforbrug bringes ned til under 10 millioner tons i år. Men med de nye mål for forbedringerne skal forbruget ned under syv millioner tons kul i 2017.

Borgmesteren fortæller, at de blandt andet vil tage 300.000 forældede køretøjer af vejene. Det skal gøre plads til nye energibiler og øge miljøstandarden for det brændstof, der bliver brugt. 

Tidligere har byen lukket 700 fabrikker og indstillet produktionen delvist på 500 andre fabrikker i forsøget på at rense luften for den sundhedsskadelige smog.

Luftforureningen skal halveres

Koncentrationen af de skadelige partikler i den kinesiske luft var 73 mikrogram per kubikmeter i 2016.

For at imødekomme de statslige standarder skal Kina bringe det ned til et gennemsnit på 35 mikrogram per kubikmeter i 2017. Det er lidt mere end en halvering af forureningen.

Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler, at partikelforureningen ikke overstiger 25 mikrogram per kubikmeter.

Til sammenligning har partikelforureningen ifølge World Air Quality Index i løbet af de sidste 48 timer i gennemsnit været 149 mikrogram per kubikmeter i London. I København har den været 51 mikrogram per kubikmeter. Du kan følge udviklingen i luftkvaliteten i København her.