Udland

EU-kommissær truer med at fratage Polen stemmeret

Vi kan ikke gå på kompromis med retsstaten, lyder det advarende til Polen fra EU-Kommissionens næstformand.

EU-kommissær Jyrki Katainen advarer Polen om, at det risikerer at få inddraget sin stemmeret i Europa, medmindre det respekterer grundlæggende rettigheder.

Men det holder ikke lederen af det regerende nationalkonservative parti i Polen, Jaroslaw Kaczynski, tilbage.

Han siger i et interview til en tysk avis, at han er enig med USA's præsident, Donald Trump i, at EU først og fremmest tjener tyske interesser.

Katainen, der er næstformand for EU-Kommission, siger, han håber, at der kommer andre boller på suppen, når den tyske forbundskansler, Angela Merkel, tirsdag skal mødes med de polske ledere, heriblandt Kaczynski, i Warszawa.

Han satser på, at Merkel kan overbevise dem om at holde sig til "grundlæggende værdier, som hele EU og Europa er bygget på".

- Vi kan ikke gå på kompromis med retsstaten. Enten følger du retsstatens ideer, eller også gør du det ikke. Og hvis du ikke gør det, så kan Europa ikke forholde sig tavst, fastslår Katainen i et interview til Reuters.

Kritik for ændringer af domstole og medier

I teorien kan Polen fratages stemmeretten, hvis alle de øvrige 27 medlemslande er enige. Men Ungarn er i omtrent samme situation som Polen og vil nedlægge veto mod et så drastisk skridt.

Men EU-embedsmænd har tidligere sagt, at det kan blive nødvendigt i det mindst at forsøge det.

Polens regering kritiseres for at angribe medierne og gennemtrumfe forandringer i forfatningsdomstolen, som vil sikre de nationalkonservative indflydelse mange år fremover.

Ifølge Katainen har Polen på den måde "afprøvet grænserne" for, hvad EU vil være med til.

Kaczynski er ikke en del af den polske regering. Men han virker og påvirker den politiske udvikling i Polen gennem sit lederskab af partiet Lov og Retfærdighed.

Ifølge kritikerne er landet ved at bevæge sig i autoritær retning.