Udland

Den danske regering går imod Trumps abortlov

På dansk initiativ svarer otte EU-lande igen på Trumps dekret, der trækker støtten til fri abort i udviklingslande.

Den danske regering går med udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i offensiven for at modarbejde en af de politiske beslutninger, som Donald Trump har indledt sin præsidentperiode med at gennemføre.

Det skriver Politiken tirsdag.

Trump har genindført den såkaldte 'global gag rule', der betyder, at internationale organisationer ikke længere kan få økonomisk støtte fra USA, hvis de enten tilbyder, informerer om eller henviser kvinder til abort.

På den baggrund og på dansk initiativ sender otte EU-lande nu et brev stilet til EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, og udviklingskommissær Neven Mimica, hvori de udtrykker bekymring over den førte amerikanske politik.

- Vi opfordrer EU til at øge sin finansiering til og indflydelse på støtten til seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, lyder det i brevet.

Giver millionbeløb til ramte organisationer

Ud over Tørnæs har ministre fra Sverige, Frankrig, Holland, Finland, Tyskland, Storbritannien og Belgien skrevet under, skriver Politiken.

Med brevet følger også et dansk bidrag på 75 millioner kroner til organisationer, som særligt forventes at blive ramt af det amerikanske forbud.

- For mig er retten til at bestemme over egen krop en dansk mærkesag i vores udviklingsarbejde. Både fordi det for mig er en grundlæggende menneskerettighed, men også, fordi piger og kvinders seksuelle og reproduktive sundhed er nøglen til udvikling. Hvis vi skal nå de nye verdensmål i 2030, er vi nødt til at få nedbragt befolkningstilvæksten, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs til Politiken.

Hun mener, at Danmark har en særlig forpligtelse:

- Der er bred opbakning til den dagsorden i en dansk sammenhæng, og det betyder jo også, at hvis der er nogen, der fremfører andre synspunkter, er det vigtigt, at Danmark taler den sag, siger hun til Politiken