Donald Trump

USA-ekspert overrasket over Trump-interview: Mindes ikke før at have hørt dette fra en præsident

I et forsøg på at forsvare præsident Putin indrømmer Donald Trump, at USA også står bag civile drab. Overraskende brug af retorik, mener USA-ekspert.

I et opsigtsvækkende interview med tv-stationen Fox News forsvarer USA's præsident, Donald Trump, anklager mod sin præsidentkollega Vladimir Putin, der ifølge kritikere står bag tusindvis af drab på civile. 

- Mange mennesker er drabsmænd. Tror du, at vores land er så uskyldigt?, siger Donald Trump under interviewet og fortsætter: 

- Jeg tror også, at vores land står bag masser af drab. Der foregår mange tåbeligheder i verden lige nu, en masse drab, en masse tåbeligheder. 

Og det overrasker USA-ekspert Philip Christian Ulrich, udenrigsredaktør på kongressen.com. Han mindes ikke, at en amerikansk præsident tidligere har været så ligefrem i sin retorik og erkendt, at også USA står bag på drab af civile. 

- Det er nye toner i amerikansk udenrigspolitik. Når USA tidligere har erkendt angreb i for eksempel Afghanistan, hvor også civile er blevet ramt, har det ofte været i stil med 'vi har begået en fejl, men det var nødvendigt'. I den sidste del af valgkampen lovede Trump, at uforudsigelighed ville blive et grundprincip i hans udenrigspolitik, og det må man sige, at han lever op til her, siger Philip Christian Ulrich. 

Trump satser på udbytte af samarbejde

Det er dog ikke noget nyt, at Donald Trump forsvarer sin russiske præsidentkollega. Ifølge amerikanske CNN er det anden gang indenfor kort tid, at præsidenten forsvarer Putin ved at sige, at USA hverken er bedre eller handler anderledes end Rusland. 

- Trump har fra starten af haft den her tilgang til sin udenrigspolitik: Det er America first, og vi skal huske at se lidt indad, siger Philip Christian Ulrich og uddyber: 

- Jeg tror, at han prøver at slå an til, at han ikke er bange for at samarbejde med Putin, hvis det kan have en gevinst for USA. Om det så er et samarbejde i kampen mod terror eller noget helt andet.  

Risikerer kritik fra egne rækker 

Det kan dog være problematisk for Donald Trump, at han bruger en så stærk retorik. Det vidner om, at han stadig agerer i rollen som direktør, mener Philip Christian Ulrich. Han glemmer, at præsidentembedet ikke er enevældigt, og at det ikke nødvendigvis er den ligefremme forretningsmand, der sidder for bordenden, som bestemmer det hele.  

- Jeg tror, at interviewet i Fox News vil give ham problemer med de to amerikanske senatorer John Mccain og Lindsey Graham, som tidligere har kritiseret Trumps tætte forhold til Putin. De synes, at han snakker for meget med den russiske præsident, som de mener, burde straffes for sine krigshandlinger. Især i forbindelse med konflikten i Ukraine, siger Philip Christian Ulrich. 

De to præsidenter talte i telefon sammen for en uge siden, men det er uvist, hvad de talte om. 

Selv understreger Donald Trump i interviewet med Fox News, at han endnu ikke ved, hvordan samarbejdet med sin russiske kollega kommer til at forløbe. 

- Vil jeg komme godt ud af det med ham? Jeg ved det ikke. Men hvis Rusland hjælper os i kampen mod Islamisk Stat - og med at bekæmpe terrorisme over hele verden - er det en god ting, siger Donald Trump.

Hele interviewet på Fox News med Donald Trump bliver vist op til Super Bowl, den årlige afslutning på den professionelle amerikanske fodboldliga, NFL.