Donald Trump

Trump har taget én af Obamas traditioner til sig: Og så blev det straks kontroversielt

Donald Trumps opsigtsvækkende interview forud for Super Bowl er videreførelsen af en tradition, som Obama startede.

Man kan ikke beskylde præsident Trump for at læne sig tilbage og bare holde fast i sin forgængers forskellige tiltag i Det Hvide Hus.

Men én af Barack Obamas traditioner har Donald Trump taget til sig. Og i bedste Trump-stil har det allerede kastet kontroverser af sig.

Søndag er Super Bowl Sunday – årets største sportsbegivenhed i USA og landets mest sete tv-transmission overhovedet.

Og i den anledning har Donald Trump givet et opsigtsvækkende interview til Fox News, som bliver vist som en del af den timelange optakt til kampen, der spilles natten til mandag dansk tid.

Fox har allerede afsløret bidder af interviewet, og især en bemærkning om Ruslands præsident, Vladimir Putin, har vakt opsigt.

- Mange mennesker er drabsmænd. Tror du, at vores land er så uskyldigt? svarede Donald Trump på spørgsmålet om, om han virkelig respekterer ’drabsmanden’ Putin.

Trumps ligefremme retorik og erkendelse af, at USA står bag drab på civile, overraskede USA-ekspert Philip Christian Ulrich, fortalte han søndag til TV 2.

Fortsætter hvor Obama slap

Super Bowl er afslutningen på den professionelle amerikanske fodboldliga, NFL. Transmissionen, der trækker over 100 millioner tv-seere alene i USA, går på skift mellem tre af de store tv-stationer: Fox, NBC og CBS.

I år er det Fox, der viser kampen, og derfor får de også interviewet med præsidenten.

Fox annoncerede 17. januar – lige før Trumps indsættelse som præsident - at de havde fået interviewet med den 45. præsident.

Dermed fortsætter Trump en tradition, som Barack Obama ifølge CNN startede i 2009.

Obamas forgænger, George W. Bush, gav også et interview til Super Bowl-kanalen CBS i 2004. Men først med Obama blev det en fast årlig tradition, at præsidenten giver et interview til den kanal, der viser kampen.

Obama gav sit første kampdagsinterview i 2009 til Matt Lauer på NBC, og det gentog han hvert år resten af sin præsidentperiode med forskellige værter på forskellige kanaler.

I år tager Donald Trump over, hvor Obama slap, når Fox op til kampen viser dele af det båndede interview med den nye præsident. I modsætning til de fleste af Obamas kampdagsinterviews er Trumps interview nemlig ikke live. Det er også derfor, at Fox har kunnet udgive udpluk af interviewet allerede tidligt søndag dansk tid.

Stjernespiller støttede Trump

Det er tv-værten Bill O’Reilly, der er kendt som en kritiker af Obamas præsidentembede, der har interviewet Donald Trump.

Det er tredje gang, at O’Reilly har lavet et præsidentinterview på Super Bowl Sunday. Han interviewede Obama i 2011 og igen i 2014.

Super Bowl havde sidste år i gennemsnit 111,9 millioner seere til kampen i USA.

Så interviewet med kanalen, der viser kampen, giver præsidenten en mulighed for at nå ud til millioner af seere, som måske ellers ikke ville se et interview med en politiker.

Kampen på banen foregår mellem New England Patriots og Atlanta Falcons. Den spilles i Houston, Texas.

Ifølge kongressen.com har præsident Trump gode grunde til at holde med New England Patriots. Holdets træner og stjernespiller Bill Belichick og Tom Brady, som er to af sportens største navne, støttede nemlig Trump under præsidentvalgkampen.