Udland

Dansk fly jagter båd i 11 timer - havde 3 ton hash ombord

For anden gang inden for kort tid har dansk overvågningsfly gjort stor smuglerfangst.

Et dansk Challenger-fly opdagede fredag en smuglerbåd med tre ton hash på vej over Middelhavet til Europa.

Det oplyser Værnsfælles Forsvarskommando. 

Forsvaret har offentliggjort en video af missionen, som kan ses øverst i artiklen.

Flyet er på opgave for EU's grænseagentur, Frontex. Det har til opgave at overvåge Middelhavet for både med migranter og flygtninge, der forsøger at komme til Europa.

Øje på smugleraktivitet

Men det holder også øje med smugleraktiviteter, og faktisk er det kun knap en uge siden, at det selvsamme fly opdagede en gummibåd på vej til Italien med et halvt ton hash.

Derfor kunne piloten også med det samme se, at det var værd at holde øje med den hvide motorbåd, der lå stille i havet.

- Da vi undersøgte det nærmere, viste det sig, at den havde masser af pakker på dækket. Vi kaldte den ind til vores hovedkvarter. Men i det samme satte de i gang, og så fulgte vi efter, fortæller piloten Michael til Ritzau.

- Vi fulgte den i mange timer, mens den sejlede mod øst og nordøst. Vi fulgte den hele vejen til den albanske kyst, hvor de så vælger at ramme båden ind mod klipperne og springe for livet, fortæller han videre.

På videoen fra flyet ser man, hvordan smuglerbåden forsøger at flygte fra en græsk patruljebåd. Undervejs falder mørket på, og derfor følger det danske fly båden med varmefølsomt kamera. Til sidst i videoen ser man, at smuglerne sejler båden ind til klipperne på den albanske kyst, hvorefter tre mand flygter til fods. 

Herefter overtog de lokale myndigheder båden.

Ifølge Forsvaret kunne man efterfølgende samle knap tre ton hash op af vandet, efter smuglerne havde smidt lasten over bord under flugten.  

11 timers jagt

I alt varede jagten på motorbåden over 11 timer. Undervejs måtte det danske fly tanke op på en græsk ø, mens et fly fra Litauen i mellemtiden fulgte efter smuglerbåden.

- Det blev mørkt sidst på dagen, og i bælgravende mørke lå vi stadigvæk og surveillede (overvågede, red.) den, fortæller Michael, og forklarer, at det kunne lade sig gøre, fordi flyet har varmesøgende udstyr.

- Så vi kunne dirigere politibådene ind til motorbåden, forklarer Michael.

- Da de så sprang i land, kunne vi ligge og følge de her mennesker, der rendte rundt inde på land og dirigere politipatruljerne hen til dem.