Udland

USA's forsvarsminister: Iran er verdens største statssponsor af terror

James Mattis langer i hårde vendinger ud efter Iran. Det sker, efter at landet har foretaget nye missiltest.

Den nyudnævnte amerikanske forsvarsminister, James Mattis, langer lørdag under et besøg i Tokyo ud efter Iran.

- Når det kommer til Iran, så er der tale om verdens største statssponsor af terrorisme, siger forsvarsministeren.

Mattis slår samtidig fast, at USA ikke har planer om at sætte flere styrker ind i Mellemøsten som modsvar til Irans missiltest.

- Det hjælper ikke noget at ignorere det. Det hjælper ikke at afvise det, men omvendt ser jeg heller ingen grund til at øge det antal af styrker, vi har i Mellemøsten lige nu, siger han.

Nye sanktioner mod Iran

Kilder i det amerikanske finansministerium sagde fredag til Reuters, at 13 personer og 12 organisationer vil blive ramt af nye restriktioner som følge af de missiltest, som Iran har udført.

De nye sanktioner kolliderer dog ikke med de aftaler, der blev indgået under Barack Obamas regeringstid, hvor en række sanktioner mod Iran blev fjernet som følge af en aftale om landets atomprogram.

Også den tyske forsvarsminister, Sigmar Gabriel, har offentligt kritiseret Iran og deres missiltest.

Iran svarer igen

USA har en lang historie med sanktioner mod Iran. Siden den islamiske revolution i 1979 har amerikanerne straffet Iran på forskellig vis.

Iran har fredag aften svaret igen. USA's sanktioner er i strid med FN-resolution 2231, hedder det i en meddelelse fra udenrigsministeriet i Teheran.

- Som gengæld for USA's sanktioner vil Iran indføre restriktioner mod amerikanere og institutioner, som hjælper og støtter regionale terrorgrupper, lyder det.