Donald Trump

Trump til tasterne: Raser over 'såkaldt' dommer og hans 'latterlige' mening

Den amerikanske præsident tager nu til genmæle på Twitter, efter en dommer har erklæret et midlertidigt stop mod hans indrejseforbud.

- Når et land ikke længere får lov til at bestemme, hvem der kan og ikke kan komme ind og ud - især på grund af tryghed og sikkerhed - store problemer!

Sådan lyder ordene fra Det Hvide Hus lørdag. USA's præsident, Donald Trump, er stået op og er gået til tasterne, efter en dommer i den amerikanske delstat Washington fredag nat dansk tid beordrede et landsdækkende stop for den nyvalgte præsidents indrejseforbud for borgere fra syv lande. Det kontroversielle forbud indførte Trump selv forrige fredag.

Og nu fyger det med udråbstegn og store ord på præsidentens yndlingsmedie, Twitter:

- Interessant, at visse mellemøstlige lande er enige i forbuddet. De ved, at hvis visse folk bliver lukket ind, så betyder det død og ødelæggelse!

- Denne såkaldte dommers mening, som grundlæggende tager ordensmagten væk fra vores land, er latterlig og vil blive omstødt!

En juridisk lussing

Ifølge Reuters vil justitsministeriet i Washington D.C. så hurtigt som muligt forsøge at få kendelsen fra Seattle udsat. Flere føderale dommere i andre delstater er den seneste uge gået op imod Trumps indrejseforbud. 

Men fredagens afgørelse fra dommer James Robart i Seattle er ifølge nyhedsbureauet AFP den hidtil mest vidtrækkende. James Robart traf sin beslutning på baggrund af en klage mod forbuddet fra delstaterne Washington og Minnesota. Men dommeren har gjort kendelsen gældende for hele USA.

TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, kalder afgørelsen "en juridisk lussing til Trump-administrationen."

- Det er en kæmpe sejr for dem, der kritiserede Trump, og et kæmpe nederlag for præsidenten, der ikke havde sin jura i orden, da han underskrev det dekret, forklarer Jesper Steinmetz.

TV 2s USA-korrespondent forklarer, hvordan en dommer kan beordre et midlertidigt og landsdækkende stop for Trumps kontroversielle indrejseforbud.